POSNA KISELA PAVLAKA Ista je kao mlečna, ako ne i bolja, a sprema se za tili čas
Možete je koristiti odmah, ali je idealna nakon hlađenja...
Tokom božićnog posta mnogi se trude da tradicionalna jela ostanu jednako bogata i kremasta kao mrsna, ali to je vrlo teško bez mlečnih proizvoda. Tada na scenu stupa posna zamena za kiselu pavlaku - lagana, glatka i iznenađujuće svestrana.
Ovaj krem od indijskih oraha pruža idealan balans blage kiselosti i punoće, pa lako postaje omiljeni dodatak jelima koja traže svežinu, sočnost ili samo malo onog što pavlaka daje jelima.
Priprema je jednostavna, ukus je prilagodljiv, a rezultat više nego prijatan - posebno kada se ohladi i dobije savršenu gustinu. Ako tragate za elegantnim posnim rešenjem koje ne pravi kompromise sa teksturom i ukusom, ovo je recept koji vredi isprobati.
Sastojci:
- 150 g sirovih indijskih oraha
- 120 ml vode
- 1 kašika svežeg limunovog soka (po želji dodati još)
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- pola kašičice soli
- četvrtina kašičice senfa (proverite da li je posan)
Priprema:
Ako koristite slabiji blender, potopite indijske orahe najmanje 4 sata u vodi. Nakon toga ih isperite dok voda ne postane bistra.
U blender ubacite orahe, vodu, limunov sok, jabukovo sirće, so i senf. Blendajte dok ne dobijete potpuno glatku, kremastu smesu. Po potrebi zaustavite blender i sastružite masu sa stranica.
Ako želite ređu teksturu, dodajte postepeno još malo vode (do dodatnih 120 ml), dok ne dobijete gustinu koja vam odgovara.
Probajte i po ukusu dodajte još limunovog soka za izraženiju kiselost ili dodatak soli za intenzivniji ukus.
Možete je koristiti odmah, ali je idealna nakon hlađenja - u frižideru se dodatno steći i postići savršenu teksturu. Može da stoji do 5 dana u zatvorenoj posudi. Ako se nakon hlađenja previše zgusne, samo dodajte kašiku-dve vode i promešajte, savetuje Stvar Ukusa.
Bonus video:
HLEB BEZ KVASCA Gotov je za oko pola sata, a mekan je kao duša
Ostavite da se potpuno ohladi na pre sečenja i serviranja...
POTAŽ OD BUNDEVE I ŠARGAREPE Nema boljeg jela tokom tmurnih i hladnih dana, s razlogom je klasik
Poslužite toplo i pospite pečenim semenkama bundeve
SALATA SA ŠAMPINJONIMA Brzinsko jelo bez koga se posna trpeza ne može zamisliti, spremite i oduševite goste
Kada se ohladi, vaša salata je spremna za serviranje...
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
Komentari (0)