Omiljeni slatkiš iz detinjstva DOMAĆI MANČMELOU lako se pravi a momentalno vraća u dobra stara vremena

alo.rs/I. V.

12:00

Bakina vanglica 0

Ako ste voljeli mančmelou, ovaj će vam recept popraviti dan!

Omiljeni slatkiš iz detinjstva DOMAĆI MANČMELOU lako se pravi a momentalno vraća u dobra stara vremena
Shutterstock

 

Domaći mančmelou

Sastojci

Za biskvite:

200 g glatkog brašna

1 kašičica kakaoa

1 mali prstohvat soli

50 g šećera

½ kašičice praška za pecivo

¼ kašičice sode bikarbone

¼ kašičice cimeta

1 jaje

100 g putera

Za penu od belanaca:

60 ml vode

1 kašika meda (livada)

160 g šećera

1 burbon vanilin šećer

10 g želatina u prahu + 2 kašike vode

2 belanca mali

1 prstohvat soli

Za čokoladnu glazuru:

200 g crne čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Od sastojaka za biskvit umesite testo, formirajte ga u lopticu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat, najboljepreko noći. Dva lista obložite papirom za pečenje. Radnu površinu lagano pospite brašnom i ohlađeno testo razvaljajte veoma tanko (testo će narasti tokom pečenja). Malim okruglim kalupom isecite testo na krugove prečnika oko 4 cm i stavite ih na pleh. Pecite 8-10 minuta na 190 °C. Pečene kekse ohladite. Dok se biskviti hlade, pripremite mus.

Pomešajte želatin sa 2 kašike vode i ostavite da nabubri (oko 10 minuta). U šerpi zagrejte 60 ml vode, dodajte med, vaniliju i 80 g šećera. Kuvajte na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i nastavite da kuvate još kratko dok se na površini ne stvore mehurići. Kada dobijete sirup, sklonite ga sa ringle i umešajte pripremljeni želatin. Dok se sirup kuva, posolite belanac i umutite ga u mek sneg, a postepeno dodajte preostali šećer (80 g) i nastavite da miksate. U belanca, uz neprekidno mešanje, polako u tankom mlazu dodajte pripremljen sirup i mešajte dok se sve ne sjedini u čvrstu penu. Napunite kesu za pecivo smesom od belanaca i iscedite malo smese na sredinu svakog kolačića. Ostavite punjene kolačiće da se osuše na sobnoj temperaturi sat-dva.

Za glazuru čokoladu isecite na manje komade, istopite na pari ili u mikrotalasnoj, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Umačite jedan po jedan kolačić u čokoladu i ostavite na rešetku da se ocedi, a zatim prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite na hladnijem mestu da se čokolada stegne. Poslužite ohlađene kolačiće i uživajte!

 

 

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.


 

Komentari (0)

Loading