Omiljeni slatkiš iz detinjstva DOMAĆI MANČMELOU lako se pravi a momentalno vraća u dobra stara vremena
Ako ste voljeli mančmelou, ovaj će vam recept popraviti dan!

Domaći mančmelou
Sastojci
Za biskvite:
200 g glatkog brašna
1 kašičica kakaoa
1 mali prstohvat soli
50 g šećera
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
¼ kašičice cimeta
1 jaje
100 g putera
Za penu od belanaca:
60 ml vode
1 kašika meda (livada)
160 g šećera
1 burbon vanilin šećer
10 g želatina u prahu + 2 kašike vode
2 belanca mali
1 prstohvat soli
Za čokoladnu glazuru:
200 g crne čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Od sastojaka za biskvit umesite testo, formirajte ga u lopticu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat, najboljepreko noći. Dva lista obložite papirom za pečenje. Radnu površinu lagano pospite brašnom i ohlađeno testo razvaljajte veoma tanko (testo će narasti tokom pečenja). Malim okruglim kalupom isecite testo na krugove prečnika oko 4 cm i stavite ih na pleh. Pecite 8-10 minuta na 190 °C. Pečene kekse ohladite. Dok se biskviti hlade, pripremite mus.
Pomešajte želatin sa 2 kašike vode i ostavite da nabubri (oko 10 minuta). U šerpi zagrejte 60 ml vode, dodajte med, vaniliju i 80 g šećera. Kuvajte na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i nastavite da kuvate još kratko dok se na površini ne stvore mehurići. Kada dobijete sirup, sklonite ga sa ringle i umešajte pripremljeni želatin. Dok se sirup kuva, posolite belanac i umutite ga u mek sneg, a postepeno dodajte preostali šećer (80 g) i nastavite da miksate. U belanca, uz neprekidno mešanje, polako u tankom mlazu dodajte pripremljen sirup i mešajte dok se sve ne sjedini u čvrstu penu. Napunite kesu za pecivo smesom od belanaca i iscedite malo smese na sredinu svakog kolačića. Ostavite punjene kolačiće da se osuše na sobnoj temperaturi sat-dva.
Za glazuru čokoladu isecite na manje komade, istopite na pari ili u mikrotalasnoj, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Umačite jedan po jedan kolačić u čokoladu i ostavite na rešetku da se ocedi, a zatim prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite na hladnijem mestu da se čokolada stegne. Poslužite ohlađene kolačiće i uživajte!
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)