DOMAĆI MANČMELOU Milica iz Smedereva vam otkriva recept za slatkiš koji vole i odrasli i deca
Savršenoj kombinaciji šama, čokolade i biskvita koji se tope u ustima niko ne može da odoli. Napravite mančmelou u domaćoj varijanti i svi će se oduševiti.
Kulinarska blogerka Milica Keljević iz Smedereva nam je detaljno razjasnila recept za mančmelou. Pratite njena uputstva i sigurno će vam uspeti. Milica na svom Instagram profilu "milica_homemade" deli recepte za slatkiše sa više od 30.000 vernih pratilaca.
Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za biskvit?
- Za ovakvu vrstu biskvita je potrebno brašno T-400. Bitno je da bude meko belo brašno da bi biskvit imao hrskavu spoljašnjost, a da unutra ostane mekan.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Testo za ove keksiće ne treba da bude ni tvrdo ni meko, treba da se nađe neka sredina. Zato uvek savetujem da se brašno dodaje postepeno, tako da uvek možete dodati još malo. Ovo je masno testo, tako da je svakako bolje i da bude malo tvrđe ako se takodesi, jer ako je previše mekano keksići mogu da se raspadaju.
Da li belanca moraju da se mere ili možemo da stavimo određen broj komada?
- Da bi ovaj fil uspeo, jako je bitno da sve bude precizno izmereno. Obavezno je da se belanca izmere. Za 90 g belanaca je potrebno otprilike 2-3 jaja.
Treba li puter i šećer da se mute?
- Za ovaj biskvit je potrebno samo da se špatulom sjedine.
Čime da vadimo krugove? Koliki treba da budu?
- Krugove vadite modlicom, a ako nemate možete koristiti čašu. Ne mora da bude obavezno krug, ako imate decu možete da ih uključite pa sa njima da vadite oblike po želji. I veličina kruga zavisi od vaše želje.
Ako nemamo termometar za kuvanje, koliko dugo treba kuvati vodu i šećer?
- Kao što sam već napomenula, kod kuvanog šama je jako bitno da budete precizni. Ako šećer i vodu ne ukuvate dovoljno može se desiti da u filu imate kristale šećera, a ako prekuvate može se desiti da se fil previše stegne. Optimalno vreme kuvanja sirupa od momenta kada proključa je još 5-7 minuta.
Da li belanca treba da se umute u čvrst sneg pre nego što se sipa sirup?
- Belanca počnete da mutite od momenta kada sirup dostigne temperaturu od 110 stepeni, što znači da se neće umutiti baš u čvrst šam, ali delimično hoće.
Da li se glazura stavlja tek kada se beli fil stegne?
Glazuru od čokolade možete stavljati odmah, ne morate da čekate da se beli fil stegne. On je jako čvrst, tako da nećete biti problema.
U recept idu živa jaja. Kako da znamo da je jaje sveže?
- Sveža jaja ćete prepoznati tako što kada ih razbijete žumance treba da bude izbočeno, a belance gusto. U recept idu živa jaja, ali nema potrebe da se plašite. Ova vrsta krema se zove kuvani šam. Dodavanjem vrelog sirupa u belanca, a zatim konstantnim mešanjem belanca će se skuvati, tako da je krem potpuno siguran za jelo.
Da li ovaj fil može drugačije da se napravi ako neko ne voli živa jaja u kolačima?
- Ovo je jedini način da se dobije ovakva vrsta krema kod kuće. Ako želite neku bržu varijantu opcija je da maršmelou otopite i koristite umesto kuvanog šama.
Da li jaja mogu da se pasterizuju?
- Jaja možete pasterizovati naravno, ako želite da budete dodatno sigurni. Pasterizacija se vrši tako što jaja iz frižidera ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta. Za to vreme, vodu zagrejte do 60 stepeni, koristite termometar zato što jaja počinju da se kuvaju na tempetaturi iznad 60 stepeni. Zatim ih ubacite u vodu, treba da budu u vodi tačno 4 minuta. Jaja izvadite, obrišite i ona su spremna za korišćenje.
Domaći mančmelou
Sastojci:
Za biskvit:
150 g putera
230 g brašna
60 g šećera
Za fil:
240 g šećera
75 ml vode
90 g belanaca
Malo soli
Džem od jagoda
Za glazuru:
120 g čokolade
Priprema:
Puter sobne temperature i šećer sjedinite špatulom, zatim postepeno dodajte brašno. Testo rastanjite na debljinu oko 1 cm i vadite krugove čašom ili kalupom. Stavite u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-ak minuta, odnosno dok ivice ne porumene. Za fil, šećer i vodu kuvajte do 110 stepeni. Kada dostigne tu temperaturu počnite da mutite belanca. Kada sirup dostigne temperaturu od 118 stepeni, lagano ga sipajte u belanca. Mutite sve dok posuda u kojoj ne postane hladna na dodir. Na sredinu biskvita stavite malo džema od jagoda. Beli fil obilno stavite preko, najbolje širokim nastavkom za šlag. Čokoladu otopite na pari i umočite kolačiće.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ŠVARCVALD ROLAT Probajte bržu varijantu poznate torte, zaljubićete se na prvi zalogaj!
Kremasta poslastica, savršena za sve prilike.
IZ BAKINOG KUVARA Rolat sa čokoladom i orasima, jednostavan kolač bogatog ukusa
Nekada se kolač nije mogao zamisliti bez oraha i čokolade, pa je takav i ovaj stari recept za rolat.
ČOKOLADNA TORTA ZA 5 MINUTA Mere su na kašiku, peče se u mikrotalasnoj i svima uspe!
Sočna torta bogatog ukusa.
TORTA RED VELVET Nežna i zavodljiva kao crveni pliš, jedna je od najpopularnijih poslastica
Na prvi pogled ne izgleda posebno, ali ukus je nezaboravan.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)