POSNO DOMAĆE PECIVO Uštipci bez jaja, fini vazdušasti, meki i ne upiju mnogo ulja

ALO.RS/S.Ć.

23:30

Bakina vanglica 0

Isprobali sam dosta recepata za uštipke, i bilo je tu svega. Dosta grešaka, priznajemo, jer dobre uštipke nije tako lako napraviti

uštipci
Shutterstock

Potrebni sastojci:

400 grama brašna
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašika šećera
Prstohvat soli
350 mililitara vode
2 kašike sirćeta

Postupak pripreme:

Ovo su pravi starinski uštipci, bez jaja i mleka. Iako ide kvasac, brzo su gotovi.

Brašno sipajte u odgovarajuću vanglicu, dodajte zatim kvasac, šećer, so, vodu i sirće, pa dobro promešajte da se napravi kompaktna smesa. Potrebno je da bude gustine kao za obične uštipke, pa po potrebi dodajte još malo brašna ili vode do prave gustine. Mnogo zavisi od vrste brašna koju koristite, čak i ista vrsta može da varira.

Pripremljeno testo ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi. Kada testo fino naraste spremno je za prženje.

Vadite nauljenom kašikom testo i spuštajte u vrelo ulje, pa pržite sa obe strane da fino porumeni. Gotove uštipke redjajte prvo na ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja. Služite potom uz priloge po želji, a ja najviše volim da ih jedem uz kajmak ili domaći džem od jagoda.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading