POSNO DOMAĆE PECIVO Uštipci bez jaja, fini vazdušasti, meki i ne upiju mnogo ulja
Isprobali sam dosta recepata za uštipke, i bilo je tu svega. Dosta grešaka, priznajemo, jer dobre uštipke nije tako lako napraviti
Potrebni sastojci:
400 grama brašna
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašika šećera
Prstohvat soli
350 mililitara vode
2 kašike sirćeta
Postupak pripreme:
Ovo su pravi starinski uštipci, bez jaja i mleka. Iako ide kvasac, brzo su gotovi.
Brašno sipajte u odgovarajuću vanglicu, dodajte zatim kvasac, šećer, so, vodu i sirće, pa dobro promešajte da se napravi kompaktna smesa. Potrebno je da bude gustine kao za obične uštipke, pa po potrebi dodajte još malo brašna ili vode do prave gustine. Mnogo zavisi od vrste brašna koju koristite, čak i ista vrsta može da varira.
Pripremljeno testo ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi. Kada testo fino naraste spremno je za prženje.
Vadite nauljenom kašikom testo i spuštajte u vrelo ulje, pa pržite sa obe strane da fino porumeni. Gotove uštipke redjajte prvo na ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja. Služite potom uz priloge po želji, a ja najviše volim da ih jedem uz kajmak ili domaći džem od jagoda.
Možda vas zanima:
BAKIN TAJNI RECEPT Evo zbog čega joj uštipci uvek ispadnu mekani, a ne upiju ni kap ulja
Uštipci su uvek dobar zalogaj, a idu i sa slatkim i slanim namazima. Tope se u ustima sa kajmakom, urnebes salatom, ajvarom, sirom, ali i sa šećerom u prahu, pekmezom, medom, eurokremom. Odlično idu uz sve jer su neutralnog ukusa
PRAVA POSLASTICA ZA LJUBITELJE ČOKOLADE Izdašna Minjon torta, bogata ukusom, kremasta
Odlična je za rođendane ili neka druga slavlja
TRADICIONALNO BALKANSKO JELO Makedonska pogača, neodoljivo ukusna
Priprema je veoma jednostavna, čak i za početnike
SVIMA OMILJENI SLATKI KOLAČ Karamel oblande sa lešnicima, prosto neodoljive
Fini kolač kojim su naše bake dočekivale goste
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)