POSNO DOMAĆE PECIVO Uštipci bez jaja, fini vazdušasti, meki i ne upiju mnogo ulja
Isprobali sam dosta recepata za uštipke, i bilo je tu svega. Dosta grešaka, priznajemo, jer dobre uštipke nije tako lako napraviti
Potrebni sastojci:
400 grama brašna
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašika šećera
Prstohvat soli
350 mililitara vode
2 kašike sirćeta
Postupak pripreme:
Ovo su pravi starinski uštipci, bez jaja i mleka. Iako ide kvasac, brzo su gotovi.
Brašno sipajte u odgovarajuću vanglicu, dodajte zatim kvasac, šećer, so, vodu i sirće, pa dobro promešajte da se napravi kompaktna smesa. Potrebno je da bude gustine kao za obične uštipke, pa po potrebi dodajte još malo brašna ili vode do prave gustine. Mnogo zavisi od vrste brašna koju koristite, čak i ista vrsta može da varira.
Pripremljeno testo ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi. Kada testo fino naraste spremno je za prženje.
Vadite nauljenom kašikom testo i spuštajte u vrelo ulje, pa pržite sa obe strane da fino porumeni. Gotove uštipke redjajte prvo na ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja. Služite potom uz priloge po želji, a ja najviše volim da ih jedem uz kajmak ili domaći džem od jagoda.
Možda vas zanima:
BAKIN TAJNI RECEPT Evo zbog čega joj uštipci uvek ispadnu mekani, a ne upiju ni kap ulja
Uštipci su uvek dobar zalogaj, a idu i sa slatkim i slanim namazima. Tope se u ustima sa kajmakom, urnebes salatom, ajvarom, sirom, ali i sa šećerom u prahu, pekmezom, medom, eurokremom. Odlično idu uz sve jer su neutralnog ukusa
PRAVA POSLASTICA ZA LJUBITELJE ČOKOLADE Izdašna Minjon torta, bogata ukusom, kremasta
Odlična je za rođendane ili neka druga slavlja
TRADICIONALNO BALKANSKO JELO Makedonska pogača, neodoljivo ukusna
Priprema je veoma jednostavna, čak i za početnike
SVIMA OMILJENI SLATKI KOLAČ Karamel oblande sa lešnicima, prosto neodoljive
Fini kolač kojim su naše bake dočekivale goste
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)