Šargarepe i tikvice u slatkom izdanju, ova prilika se ne propušta!
Ako volite šargarepe i tikvice, napravite ovaj ukusan kolač.
Kolač od tikvica i šargarepe
Sastojci:
185 ml suncokretovog ulja
2 veće šargarepe
3 jaja
100 ml kisele pavlake
200 g smeđeg šećera
100 g belog šećera
250 g brašna
200 g tikvica
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice đumbira u prahu
na vrh noža karanfilića u prahu
1 kašičica sode bikarbone
100 g seckanih oraha
1 pomorandža
100 g kokosa
Za preliv:
250 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 160 stepeni. Obložite mali pleh (15×25 cm ) pek-papirom. Šargarepu i tikvicu operite, očistite i izrendajte. Sipajte jaja, ulje, kiselu pavlaku, smeđi i beli šećer u dublju činiju i miksajte par minuta da se sastojci dobro povežu. Prosejte brašno, začine i sodu bikarbonu, pa ih dodajte u smesu s jajima. Izmešajte žicom za mućenje da se sve sjedini. Dodajte i rendanu šargarepu i tikvicu, seckane orahe, sitno rendanu koricu pomorandže i kokos. Sve dobro izmešajte kašikom. Dobijena masa će biti dosta gusta. Prebacite ju u pripremljeni pleh, rasporedite i izravnajte površinu kašikom. Pecite oko 60-90 minuta. Pred kraj pečenja obavezno uradite probu čačkalicom. Ako vidite da površina prebrzo tamni, lagano prekrijte kolač aluminijumskom folijom da ne izgori. Kad izvadite kolač iz rerne ostavite ga 5 minuta u kalupu, pa ga izvrnite na tacnu. Ostavite da se skroz ohladi, pa premažite slatkom pavlakom koju ste umutili sa šećerom u prahu.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA Desert mekan kao duša, za prave ljubitelje voćnih kolača
Desert bez premca po receptu bez mane.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
Komentari (0)