MANASTIRSKA PITA Sprema se na vodi, bez kapi ulja, a ukus savršen

Jelena Vukelić

15:01

Bakina vanglica 3

Manastirksa pita se sprema na vodi, odnosno na kuvanom paradajz-soku, fantastičnog je ukusa, sočna, puna nadeva i što je najvažnije - bez ijedne kapi ulja

pita
Printscreen/ YouTube/ Food & Recipes - Polskie

Potrebno je:

500 g kora za pitu
2-3 praziluk
2 paprike crvene
2 ljute papričice
500 g šampinjon
300 g pirinča
Ulje, soli, biber, origano

Kore kvasiti mineralnom vodom i uljem. 

Priprema:

Skuvajte pirinač i ostavite sa strane. Iseckajte šampinjone i luk na kolutiće (beli i zeleni deo).

U tiganj uspite malo kuvanog paradajza, toliko da prekrije dno, potom dodajte luk i dinstajte tako nekoliko minuta. Dodati šampinjone, poklopite i dinstajte dok ne omekšaju i puste vodu. Skinite poklopac, nastavite sa dinstanjem, ali pazite da tečnost ne ispari potpuno.

U povrće dodajte pirinač, so i biber i druge začine po želji i još malo paradajza, koliko je potrebno da prekrije dno. Izmešajte sve sastojke i sklonite sa ringle, da se prohladi.

Dno tepsije za pečenje obložite pek-papirom, stavite jednu koru, premažite je paradajz-sosom, potom drugu koru i opet premažite, a zatim i treću koru premažite i dodajte nadev. Narednu koru opet premažite kuvanim paradajzom, pospite nadevom i tako ponavljajte dok imate kora i nadeva.

Na vrh idu dve kore koje su, svaka, premazane kuvanim paradajz-sokom.

Ubacite pitu u rernu i pecite pola sata. Čime je izvadite iz rerne, još jednom je premažite paradajz-sokom, prohladite i poslužite.

Komentari (3)

Loading
Misha

21.07.2023 22:50

Kako bez kapi ulja kad kore natapate uljem?

Ljubo

22.07.2023 09:41

U ovu pitu ne ide ni kap ulja a samo kore premažite sa uljem i vodom.Leba ti,pa zašto lažeš.Ne možete ni recept da date a da nešto ne slažete.Lažovi jedni.

Ankica

24.07.2023 11:42

Rekli ste bez kapi ulja 🤗🤗🤗 a kore?