Gomboce od krompira sa šljivama i cimetom će vas momentalno katapultirati u đačko doba

Ivana Vujnović

13:03

Bakina vanglica 0

Krompir uglavnom koristimo u slanim jelima, međutim je odlična namirnica i za deserte, naročito one koje su nekad pravile naše bake.

Gombice sa šljivama
Shutterstock

 

Gomboce sa šljivama i cimetom

Sastojci:

1 kg krompira

2 jajeta

1 kašičica soli

1 kašika ulja

350 g prezli

3 kašike putera

300 g šećera

30 šljiva

1 kašika cimeta

400 g brašna

Priprema:

Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte u slanoj vodi. Procedite, izgnječite i ostavite da se hladi oko sat vremena. Iz šljive izvadite koštice i presecite ih uzduž. U krompir ubacite jaja, cimet, puter sobne temperature i brašno. Prebacite ga na radnu površinu i mesite u mekano i elastično testo. Podelite na dva dela i od svakog napravite valjak, pa isecite kolutove debljine oko 2 cm. U svaki komad testa ubacite šljivu i kašičicu šećera, napravite knedlu, odnosno gombocu. Kuvajte gombiceu ključaloj vodi, te ih uvaljajte ih u bez ulja propržene prezle, pa u šećer.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading