Gomboce od krompira sa šljivama i cimetom će vas momentalno katapultirati u đačko doba
Krompir uglavnom koristimo u slanim jelima, međutim je odlična namirnica i za deserte, naročito one koje su nekad pravile naše bake.
Gomboce sa šljivama i cimetom
Sastojci:
1 kg krompira
2 jajeta
1 kašičica soli
1 kašika ulja
350 g prezli
3 kašike putera
300 g šećera
30 šljiva
1 kašika cimeta
400 g brašna
Priprema:
Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte u slanoj vodi. Procedite, izgnječite i ostavite da se hladi oko sat vremena. Iz šljive izvadite koštice i presecite ih uzduž. U krompir ubacite jaja, cimet, puter sobne temperature i brašno. Prebacite ga na radnu površinu i mesite u mekano i elastično testo. Podelite na dva dela i od svakog napravite valjak, pa isecite kolutove debljine oko 2 cm. U svaki komad testa ubacite šljivu i kašičicu šećera, napravite knedlu, odnosno gombocu. Kuvajte gombiceu ključaloj vodi, te ih uvaljajte ih u bez ulja propržene prezle, pa u šećer.
Možda vas zanima:
SLATKIŠ OD KROMPIRA U SRCE NAS DIRA Napravite knedle sa šljivama i cimetom po receptu baba Stane iz Niša
Ovo je jedan od onih recepta koji se prenose s generacije na generaciju.
BAKINE LAŽNE KNEDLE SA ŠLJIVAMA bez kuvanja krompira i ljuštenja šljiva, a ukus im je božanstven
Kad je vrućina, trudimo se da što manje vremena provedemo pored špreta a domišljate bake su uvek imale recept kako da doskoče vrućimi
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)