Gomboce od krompira sa šljivama i cimetom će vas momentalno katapultirati u đačko doba
Krompir uglavnom koristimo u slanim jelima, međutim je odlična namirnica i za deserte, naročito one koje su nekad pravile naše bake.
Gomboce sa šljivama i cimetom
Sastojci:
1 kg krompira
2 jajeta
1 kašičica soli
1 kašika ulja
350 g prezli
3 kašike putera
300 g šećera
30 šljiva
1 kašika cimeta
400 g brašna
Priprema:
Krompir oljuštite, iseckajte i skuvajte u slanoj vodi. Procedite, izgnječite i ostavite da se hladi oko sat vremena. Iz šljive izvadite koštice i presecite ih uzduž. U krompir ubacite jaja, cimet, puter sobne temperature i brašno. Prebacite ga na radnu površinu i mesite u mekano i elastično testo. Podelite na dva dela i od svakog napravite valjak, pa isecite kolutove debljine oko 2 cm. U svaki komad testa ubacite šljivu i kašičicu šećera, napravite knedlu, odnosno gombocu. Kuvajte gombiceu ključaloj vodi, te ih uvaljajte ih u bez ulja propržene prezle, pa u šećer.
Možda vas zanima:
SLATKIŠ OD KROMPIRA U SRCE NAS DIRA Napravite knedle sa šljivama i cimetom po receptu baba Stane iz Niša
Ovo je jedan od onih recepta koji se prenose s generacije na generaciju.
BAKINE LAŽNE KNEDLE SA ŠLJIVAMA bez kuvanja krompira i ljuštenja šljiva, a ukus im je božanstven
Kad je vrućina, trudimo se da što manje vremena provedemo pored špreta a domišljate bake su uvek imale recept kako da doskoče vrućimi
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)