SA OVIM SPECIJALITETOM SRBI DOČEKUJU GOSTE Zlatiborska pita, prava domaćinska
Jako primamljiva pita, ukusna, mekana, a napravi se veoma brzo i lako
Potrebno je:
500 gr kora za pitu
I fil:
3 belanceta
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
1 šolja brašna mekog
1/2 kašičice soli
1 kesica praška za pecivo
II fil:
3 žumanceta
200 gr sira po izboru
Ostalo:
susam za posipanje
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati ulje i jogurt i izmešati ručno. Na kraju dodati so, brašno i prašak za pecivo, pa još jednom polako sve izmešati, takođe ručno. Od ove smese odvojiti 2 kašike sa strane, za premazivanje pite.
U drugoj činiji izmešati sir i žumanca. Ako sir nije slan, posoliti malo fil.
Pitu slagati na sledeći način: Staviti prvu koru, pa preko nje odmah i drugu.
Drugu koru premazati smesom od belanaca, preko staviti koru, opet premazati i tako redom. Poslednje dve kore ne premazivati ovom smesom. Na poslednju koru staviti sav fil od sira i žumanaca, razmazati preko cele površine i uviti u rolat. Budite pažljivi prilikom uvijanja rolata, jer su kore prilično natopljene filom i odmekle, tako da prsti lako propadaju kroz kore.
Na radnu površinu stavite papir za pečenje, pa na papiru ređate i filujete kore, tako da, kada uvijete rolat, prebacite ga u pleh sa sve papirom za pečenje. Kao što rekoh, kore dosta odmeknu i natope se, pa može da se desi da vam se rolat raspadne u rukama.
Pitu premazati sa one dve kašike, smese od balanaca, koje ste odvojili na početku. Pospite preko susamom i pravac rerna.
Pitu peći na 200*C oko 45 minuta. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji. Seći na parčad i poslužiti toplu.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)