SA OVIM SPECIJALITETOM SRBI DOČEKUJU GOSTE Zlatiborska pita, prava domaćinska
Jako primamljiva pita, ukusna, mekana, a napravi se veoma brzo i lako
Potrebno je:
500 gr kora za pitu
I fil:
3 belanceta
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
1 šolja brašna mekog
1/2 kašičice soli
1 kesica praška za pecivo
II fil:
3 žumanceta
200 gr sira po izboru
Ostalo:
susam za posipanje
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati ulje i jogurt i izmešati ručno. Na kraju dodati so, brašno i prašak za pecivo, pa još jednom polako sve izmešati, takođe ručno. Od ove smese odvojiti 2 kašike sa strane, za premazivanje pite.
U drugoj činiji izmešati sir i žumanca. Ako sir nije slan, posoliti malo fil.
Pitu slagati na sledeći način: Staviti prvu koru, pa preko nje odmah i drugu.
Drugu koru premazati smesom od belanaca, preko staviti koru, opet premazati i tako redom. Poslednje dve kore ne premazivati ovom smesom. Na poslednju koru staviti sav fil od sira i žumanaca, razmazati preko cele površine i uviti u rolat. Budite pažljivi prilikom uvijanja rolata, jer su kore prilično natopljene filom i odmekle, tako da prsti lako propadaju kroz kore.
Na radnu površinu stavite papir za pečenje, pa na papiru ređate i filujete kore, tako da, kada uvijete rolat, prebacite ga u pleh sa sve papirom za pečenje. Kao što rekoh, kore dosta odmeknu i natope se, pa može da se desi da vam se rolat raspadne u rukama.
Pitu premazati sa one dve kašike, smese od balanaca, koje ste odvojili na početku. Pospite preko susamom i pravac rerna.
Pitu peći na 200*C oko 45 minuta. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odstoji. Seći na parčad i poslužiti toplu.
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA Desert mekan kao duša, za prave ljubitelje voćnih kolača
Desert bez premca po receptu bez mane.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
Komentari (0)