SOČIVO Nepogrešivo, klasično jelo po recptu naših baka
Brzo, zdravo i lako jelo, koje možete i da ostavite za sutradan kada vam se ne kuva.
Sastojci
za 4 osobe
- 2 šolje zelenog ili braon sočiva (manje se raspada od crvenog)
- 1 crni luk ili praziluk
- 3 čena belog luka
- 1cm seckanog đumbira
- začini opciono: mleveni đumbir, korijander, kumin, kurkuma (za one koji ne vole strane mirise nista od ovoga ne mora)
- 1 l domaće pileće ili jagnjeće baze od kostiju
- 1 šolja kuvanog ili svežeg paradajza
- 1 šargarepa (opciono)
- svež korijander - pred služenje naseckati
- sok od limuna po ukusu
Priprema
Propržiti luk na manjoj temperaturi, oko 20 min ili duže. Dodati iseckani beli luk i đumbir.
Dodati indijske zacine ako ih koristite, u protivnom može samo so i biber - so se ne dodaje na samom kraju, važno je da se jelo kuva sa soli, a podešavanje ukusa obavezno kad se malo prohladi jer drugačije nećete znati zbog vreline
Dodati oprano i oceđeno socivo i naliti bazom za supu. Ovde sami odredite koliko zelite da je retko ili gusto i kuvajte 20 min.
Dodajte paradajz u bilo kojoj formi da ga imate, naravno da je svež ili domaći kuvan paradajz najbolja opcija. Kuvajte na umerenoj vatri još 30 min dok sočivo ne omekša. Naravno po ukusu dodajte i ljutu papričicu ako volite.
Posluživanje
Služite uz mix zelenih salata, sa limunovim sokom i korijanderom (može i perčun ali korijander nekako ide bolje jer već ima taj citrusni šmek koji je potreban da se svi ukusi izbalansiraju).
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)