SOČIVO Nepogrešivo, klasično jelo po recptu naših baka

Anđela Jovanović

12:00

Bakina vanglica 0

Brzo, zdravo i lako jelo, koje možete i da ostavite za sutradan kada vam se ne kuva.

sočivo
Shutterstock

Sastojci

za 4 osobe

  • 2 šolje zelenog ili braon sočiva (manje se raspada od crvenog)
  • 1 crni luk ili praziluk
  • 3 čena belog luka
  • 1cm seckanog đumbira
  • začini opciono: mleveni đumbir, korijander, kumin, kurkuma (za one koji ne vole strane mirise nista od ovoga ne mora)
  • 1 l domaće pileće ili jagnjeće baze od kostiju
  • 1 šolja kuvanog ili svežeg paradajza
  • 1 šargarepa (opciono)
  • svež korijander -  pred služenje naseckati
  • sok od limuna po ukusu

Priprema

Propržiti luk na manjoj temperaturi, oko 20 min ili duže. Dodati iseckani beli luk i đumbir.

Dodati indijske zacine ako ih koristite, u protivnom može samo so i biber - so se ne dodaje na samom kraju, važno je da se jelo kuva sa soli, a podešavanje ukusa obavezno kad se malo prohladi jer drugačije nećete znati zbog vreline

Dodati oprano i oceđeno socivo i naliti bazom za supu. Ovde sami odredite koliko zelite da je retko ili gusto i kuvajte 20 min. 

Dodajte paradajz u bilo kojoj formi da ga imate, naravno da je svež ili domaći kuvan paradajz najbolja opcija. Kuvajte na umerenoj vatri još 30 min dok sočivo ne omekša. Naravno po ukusu dodajte i ljutu papričicu ako volite.

Posluživanje

Služite uz mix zelenih salata, sa limunovim sokom i korijanderom (može i perčun ali korijander nekako ide bolje jer već ima taj citrusni šmek koji je potreban da se svi ukusi izbalansiraju).

Tagovi:

Komentari (0)

Loading