SOČIVO Nepogrešivo, klasično jelo po recptu naših baka
Brzo, zdravo i lako jelo, koje možete i da ostavite za sutradan kada vam se ne kuva.
Sastojci
za 4 osobe
- 2 šolje zelenog ili braon sočiva (manje se raspada od crvenog)
- 1 crni luk ili praziluk
- 3 čena belog luka
- 1cm seckanog đumbira
- začini opciono: mleveni đumbir, korijander, kumin, kurkuma (za one koji ne vole strane mirise nista od ovoga ne mora)
- 1 l domaće pileće ili jagnjeće baze od kostiju
- 1 šolja kuvanog ili svežeg paradajza
- 1 šargarepa (opciono)
- svež korijander - pred služenje naseckati
- sok od limuna po ukusu
Priprema
Propržiti luk na manjoj temperaturi, oko 20 min ili duže. Dodati iseckani beli luk i đumbir.
Dodati indijske zacine ako ih koristite, u protivnom može samo so i biber - so se ne dodaje na samom kraju, važno je da se jelo kuva sa soli, a podešavanje ukusa obavezno kad se malo prohladi jer drugačije nećete znati zbog vreline
Dodati oprano i oceđeno socivo i naliti bazom za supu. Ovde sami odredite koliko zelite da je retko ili gusto i kuvajte 20 min.
Dodajte paradajz u bilo kojoj formi da ga imate, naravno da je svež ili domaći kuvan paradajz najbolja opcija. Kuvajte na umerenoj vatri još 30 min dok sočivo ne omekša. Naravno po ukusu dodajte i ljutu papričicu ako volite.
Posluživanje
Služite uz mix zelenih salata, sa limunovim sokom i korijanderom (može i perčun ali korijander nekako ide bolje jer već ima taj citrusni šmek koji je potreban da se svi ukusi izbalansiraju).
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
ZAMESITE ZA TOPLINU DOMA Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba
Jednostavno, prženo testo i spadaju u sam vrh crnogorskih jela na koje su veoma ponosni
Komentari (0)