BAVARSKE PERECE SAVRŠENO IDU UZ PIVO Baš kao one kakve su bile na Oktoberfestu

Ivana Pavlović

09:30

Kulinarski globus 0

Razlikuju se od običnih jer na njih ne ide premaz od žumanaca.

bavarske perece
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 komad svežeg kvasca
  • 50 g maslaca, otopljenog na sobnoj temperaturi
  • 1 kašičica šećera, može i smeđeg
  • 200 ml mlake vode

Za rastvor

  • 1.5 l vode
  • so
  • soda bikarbona
  • krupna so

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi izdrobite kvasac pa dodajte so, šećer, vodu i otopljeni maslac. Onda postepeno dodajte brašno i mešajte dok testo ne dobijete gusto testo. postane gusto. Onda oblikujte kuglu, umotajte i ostavite sat vremena na toplom, da naraste. Zatim ga premesite na pobrašnjenoj radnoj površini. Testo podelite na 12 komada i oblikujte svaki u duguljastu “kobasicu”, oko 30 cm, tako da na sredini bude malo deblja nego pri krajevima. Onda svaku zavrnite kako biste dobili oblik petlje. Zagrejte vodu u šerpu pa kad proključa dodajte kašiku sode bikarbone. Perece umačite u ključalu vodu pa ih vadite čim krenu da isplivavaju na površinu. Pospite perece krupnom solju pa poređajte na pleh. Pecite perece oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading