BAVARSKE PERECE SAVRŠENO IDU UZ PIVO Baš kao one kakve su bile na Oktoberfestu
Razlikuju se od običnih jer na njih ne ide premaz od žumanaca.
Potrebno je:
Za testo
- 400 g glatkog brašna
- 1 komad svežeg kvasca
- 50 g maslaca, otopljenog na sobnoj temperaturi
- 1 kašičica šećera, može i smeđeg
- 200 ml mlake vode
Za rastvor
- 1.5 l vode
- so
- soda bikarbona
- krupna so
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi izdrobite kvasac pa dodajte so, šećer, vodu i otopljeni maslac. Onda postepeno dodajte brašno i mešajte dok testo ne dobijete gusto testo. postane gusto. Onda oblikujte kuglu, umotajte i ostavite sat vremena na toplom, da naraste. Zatim ga premesite na pobrašnjenoj radnoj površini. Testo podelite na 12 komada i oblikujte svaki u duguljastu “kobasicu”, oko 30 cm, tako da na sredini bude malo deblja nego pri krajevima. Onda svaku zavrnite kako biste dobili oblik petlje. Zagrejte vodu u šerpu pa kad proključa dodajte kašiku sode bikarbone. Perece umačite u ključalu vodu pa ih vadite čim krenu da isplivavaju na površinu. Pospite perece krupnom solju pa poređajte na pleh. Pecite perece oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)