LIND TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Zbog nje i komšije dolaze nepozvane

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

lind torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru:

  • 100 g maslaca
  • 400 g keksa s kakaoom
  • 30 ml espreso kafe

Za fil:

  • 100 ml vode
  • 400 g tamne čokolade
  • 10 g želatina
  • 450 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera
  • 2 kašike kakao praha

Za glazuru:

  • 50 g šećera
  • 100 g crne čokolade
  • 50 ml slatke pavlake

Priprema:

Keks izmrvite pa pomešajte sa kafom i otopljenim maslacem. Promešajte pa stavite u kalup za tortu. Zgusnite želatin na pari pa ga dodajte u otopljenu čokoladu. Zasebno šećer umutite sa slatkom pavlakom pa tome polako dodajte čokoladnu smesu. Preko izmrvljenog keksa prelijte smesu. Čokoladu otopite sa šećerom i slatkom pavlakom, da dobijete glazuru. Na kraju tortu prelijte čokoladnom glazurom.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading