BRETONSKA TORTA SA JABUKAMA I RUMOM Hrskava korica i prhsko testo

Ivana Pavlović

13:30

Kulinarski globus 0

Mirisna i sočna, mami na dodatno parče.

bretonska torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 350 g običnog brašna
  • 250 g slanog putera
  • 250 g smeđeg šećera
  • 5 žumanaca srednje veličine
  • 1 celo umućeno jaje
  • 2 kašike tamnog ruma
  • 2 kašičice ekstakta vanile
  • 1 jabuka, sitno isečena

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi umesite brašno, puter i šećer, dok ne dobijete kao sitne prezle. Viljuškom umutite žumanca, rum i vanilin ekstrakt pa dodajte u činiju sa suvim sastojcima.Mešajte dok ne dobijete testo pa ga podelite na 2 dela.da se formira testo. Zatim jedan komad testa utisnite u kalup pa preko poređajte sečene jabuke, ostavljajući mali rub oko ivice, pa ih nežno utisnite u testo. Drugi komad testa razvaljajte između 2 lista papira za pečenje na disk od 22 cm, a zatim stavite na jabuke i lagano pritisnite da dobijete ravnomeran vrh. Dobro premažite umućenim jajetom. Viljuškom iscrtajte ukršteni uzorak na vrhu testa, pa pecite bretonsku tortu 40-45 minuta dok ne porumeni.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading