BRETONSKA TORTA SA JABUKAMA I RUMOM Hrskava korica i prhsko testo
Mirisna i sočna, mami na dodatno parče.
Potrebno je:
- 350 g običnog brašna
- 250 g slanog putera
- 250 g smeđeg šećera
- 5 žumanaca srednje veličine
- 1 celo umućeno jaje
- 2 kašike tamnog ruma
- 2 kašičice ekstakta vanile
- 1 jabuka, sitno isečena
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi umesite brašno, puter i šećer, dok ne dobijete kao sitne prezle. Viljuškom umutite žumanca, rum i vanilin ekstrakt pa dodajte u činiju sa suvim sastojcima.Mešajte dok ne dobijete testo pa ga podelite na 2 dela.da se formira testo. Zatim jedan komad testa utisnite u kalup pa preko poređajte sečene jabuke, ostavljajući mali rub oko ivice, pa ih nežno utisnite u testo. Drugi komad testa razvaljajte između 2 lista papira za pečenje na disk od 22 cm, a zatim stavite na jabuke i lagano pritisnite da dobijete ravnomeran vrh. Dobro premažite umućenim jajetom. Viljuškom iscrtajte ukršteni uzorak na vrhu testa, pa pecite bretonsku tortu 40-45 minuta dok ne porumeni.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)