Italijanski kremasti slatkiš PANAKOTA s pomorandžama nema jaja a ukus će očarati najprobirljivije nepce
Zbog svoje kremastre struktur i prilagodljivog ukusa, ovaj slatkiš lako možete kombinovati s raznim voćnim prelivima, komadima voća ili čokoladom.
Panakota s pomorandžama
Sastojci:
500 ml pavlake
200 ml mleka
6 kašika šećera
5 kašičica arome vanile
2 kesice želatina u prahu
Za krem od pomorandže:
2/3 šolje šećera
2,5 kašičice gustina
1 šolja sveže ceđenog soka od pomorandže
Za prelivod pomorandže:
1 jaje umućeno
10 g putera
Priprema:
Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici i ostaviti da nabubri. U šerpu dodajte kremu za šlag, mleko i šećer. Zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Dodajte aromu vanile. Kada želatin nabubri, dodajte ga u smesu i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Sipajte kremu u čaše za desert, ostavljajući mesta za krem od pomorandže. Stavite beli krem da se ohladi. Pomešajte šećer i gustin u dubokom loncu. Dodajte sok od pomorandže uz stalno mešanje. Uverite se da nema grudvica. Kada ste sjedinili sok, šećer i gustin, umutite pjenjačom jaje u smesu. Stavite smesu na umerenu vatru i ostavite da provri. Stalno mešajte. Kada smesa provri, ostavite da kuva još 5 minuta. Skinite kremu sa vatre i umešajte puter i koricu pomorandže. Stavite kašiku kreme u svaku šolju za desert na vrh panakote. Sve zajedno ostaviti u frižideru preko noći. Ostatak kreme od pomorandže čuvajte u zatvorenoj tegli.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)