Italijanski kremasti slatkiš PANAKOTA s pomorandžama nema jaja a ukus će očarati najprobirljivije nepce

Izvor: alo.rs

22:00

Kulinarski globus 0

Zbog svoje kremastre struktur i prilagodljivog ukusa, ovaj slatkiš lako možete kombinovati s raznim voćnim prelivima, komadima voća ili čokoladom.

Italijanski kremasti slatkiš PANAKOTA s pomorandžama nema jaja a ukus će očarati najprobirljivije nepce
Shutterstock

 

Panakota s pomorandžama

Sastojci:

500 ml pavlake

200 ml mleka

6 kašika šećera

5 kašičica arome vanile

2 kesice želatina u prahu

Za krem od pomorandže:

2/3 šolje šećera

2,5 kašičice gustina

1 šolja sveže ceđenog soka od pomorandže

Za prelivod pomorandže:

1 jaje umućeno

10 g putera

Priprema:

Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici i ostaviti da nabubri. U šerpu dodajte kremu za šlag, mleko i šećer. Zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Dodajte aromu vanile. Kada želatin nabubri, dodajte ga u smesu i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Sipajte kremu u čaše za desert, ostavljajući mesta za krem od pomorandže. Stavite beli krem da se ohladi. Pomešajte šećer i gustin u dubokom loncu. Dodajte sok od pomorandže uz stalno mešanje. Uverite se da nema grudvica. Kada ste sjedinili sok, šećer i gustin, umutite pjenjačom jaje u smesu. Stavite smesu na umerenu vatru i ostavite da provri. Stalno mešajte. Kada smesa provri, ostavite da kuva još 5 minuta. Skinite kremu sa vatre i umešajte puter i koricu pomorandže. Stavite kašiku kreme u svaku šolju za desert na vrh panakote. Sve zajedno ostaviti u frižideru preko noći. Ostatak kreme od pomorandže čuvajte u zatvorenoj tegli.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading