Italijanski kremasti slatkiš PANAKOTA s pomorandžama nema jaja a ukus će očarati najprobirljivije nepce

alo.rs

22:00

Kulinarski globus 0

Zbog svoje kremastre struktur i prilagodljivog ukusa, ovaj slatkiš lako možete kombinovati s raznim voćnim prelivima, komadima voća ili čokoladom.

Italijanski kremasti slatkiš PANAKOTA s pomorandžama nema jaja a ukus će očarati najprobirljivije nepce
Shutterstock

 

Panakota s pomorandžama

Sastojci:

500 ml pavlake

200 ml mleka

6 kašika šećera

5 kašičica arome vanile

2 kesice želatina u prahu

Za krem od pomorandže:

2/3 šolje šećera

2,5 kašičice gustina

1 šolja sveže ceđenog soka od pomorandže

Za prelivod pomorandže:

1 jaje umućeno

10 g putera

Priprema:

Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici i ostaviti da nabubri. U šerpu dodajte kremu za šlag, mleko i šećer. Zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Dodajte aromu vanile. Kada želatin nabubri, dodajte ga u smesu i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Sipajte kremu u čaše za desert, ostavljajući mesta za krem od pomorandže. Stavite beli krem da se ohladi. Pomešajte šećer i gustin u dubokom loncu. Dodajte sok od pomorandže uz stalno mešanje. Uverite se da nema grudvica. Kada ste sjedinili sok, šećer i gustin, umutite pjenjačom jaje u smesu. Stavite smesu na umerenu vatru i ostavite da provri. Stalno mešajte. Kada smesa provri, ostavite da kuva još 5 minuta. Skinite kremu sa vatre i umešajte puter i koricu pomorandže. Stavite kašiku kreme u svaku šolju za desert na vrh panakote. Sve zajedno ostaviti u frižideru preko noći. Ostatak kreme od pomorandže čuvajte u zatvorenoj tegli.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading