SAMO ZA HRABRE Ako volite pikantne ukuse, napravite čuvenu ljuti sos harisu čija primena je višetruka
Harisa je poznata začinska pasta koja se koristi u marokanskoj, tunižanskoj i alžirskoj kuhinji - kao sos uz meso, kao začin za supu ili sosove, kao marinada za meso od piletine do junetine ili jagnjetine.
Harisa
Sastojci:
20 komada suvih ljutih papričica
20 ml maslinovog ulja
1 manja glavica luka
2 čena belog luka
100 ml pirea od paradajza
1/2 limuna
1 kašika meda
1 prstohvat soli
1 kašičica mešavine korijandera, kumina i kima
Pripreme:
Suve paprike potopite u vrelu vodu i ostavite da se natapaju 60-70 minuta. Kim, kumin i korijander propecite na suvom teflonskom tiganju. Ohlađene usitnite u avanu ili električnom mlinu za kafu. Na vrelom ulju propržite sitno seckane obe vrste luka dok ne potatmne. Paprike iscedite pa sa svim sastojcima stavite u blender i usitnite u pire. Dobijenu harisu stavite u suvu teglicu, nalijte maslinovim uljem i koristite kao začin.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)