SAMO ZA HRABRE Ako volite pikantne ukuse, napravite čuvenu ljuti sos harisu čija primena je višetruka

I. Vujnović

18:06

Kulinarski globus 0

Harisa je poznata začinska pasta koja se koristi u marokanskoj, tunižanskoj i alžirskoj kuhinji - kao sos uz meso, kao začin za supu ili sosove, kao marinada za meso od piletine do junetine ili jagnjetine.

Ljuti pikantni sos harisa
Shutterstock

 

Harisa

Sastojci:

20 komada suvih ljutih papričica

20 ml maslinovog ulja

1 manja glavica luka

2 čena belog luka

100 ml pirea od paradajza

1/2 limuna

1 kašika meda

1 prstohvat soli

1 kašičica mešavine korijandera, kumina i kima 

Pripreme:

Suve paprike potopite u vrelu vodu i ostavite da se natapaju 60-70 minuta. Kim, kumin i korijander propecite na suvom teflonskom tiganju. Ohlađene usitnite u avanu ili električnom mlinu za kafu. Na vrelom ulju propržite sitno seckane obe vrste luka dok ne potatmne. Paprike iscedite pa sa svim sastojcima stavite u blender i usitnite u pire. Dobijenu harisu stavite u suvu teglicu, nalijte maslinovim uljem i koristite kao začin.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading