SAMO ZA HRABRE Ako volite pikantne ukuse, napravite čuvenu ljuti sos harisu čija primena je višetruka

Ivana Vujnović

18:06

Kulinarski globus 0

Harisa je poznata začinska pasta koja se koristi u marokanskoj, tunižanskoj i alžirskoj kuhinji - kao sos uz meso, kao začin za supu ili sosove, kao marinada za meso od piletine do junetine ili jagnjetine.

Ljuti pikantni sos harisa
Shutterstock

 

Harisa

Sastojci:

20 komada suvih ljutih papričica

20 ml maslinovog ulja

1 manja glavica luka

2 čena belog luka

100 ml pirea od paradajza

1/2 limuna

1 kašika meda

1 prstohvat soli

1 kašičica mešavine korijandera, kumina i kima 

Pripreme:

Suve paprike potopite u vrelu vodu i ostavite da se natapaju 60-70 minuta. Kim, kumin i korijander propecite na suvom teflonskom tiganju. Ohlađene usitnite u avanu ili električnom mlinu za kafu. Na vrelom ulju propržite sitno seckane obe vrste luka dok ne potatmne. Paprike iscedite pa sa svim sastojcima stavite u blender i usitnite u pire. Dobijenu harisu stavite u suvu teglicu, nalijte maslinovim uljem i koristite kao začin.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading