KROMPIR NA FRANCUSKI NAČIN Domaće jelo zapečeno u rerni koje je idealno ako želite da spasite namirnice od propadanja

Anđela Jovanović

13:05

Kulinarski globus 0

Mirisno, slasno i ukusno, a domaće!

krompir
pixabay

Sastojci

za 4 osobe

  • 800 g krompira
  • so
  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 200 g kuvane šunke / suve kobasice / slanine
  • 3 kašike ulja
  • 300 ml kisele pavlake
  • 150 g pavlake za kuvanje
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kašičica vlašca (ili još bolje svež)
  • mleveni crni biber

Priprema

Krompir kuvajte u blago posoljenoj vodi, ohladite, ogulite i narežite na pločice.

Tvrdo kuvana jaja narežite na pločice, a suvo meso na široke trake ili ploče.

Dublju vatrostalnu posudu nauljite, prekrijte plolicama krompira, pa dodajte sloj jaja, sloj suvog mesa i na kraju sloj krompira.

Na kraju sve prelijte mešavinom kisele pavlake, pavlake za kuhanje, razmućenog jaja, vegete, vlašca i bibera

Pecite oko 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C. Toplo poslužite uz zelenu salatu.

Savet

Narezano suvo meso možete prepržiti pre slaganja u vatrostalnu posudu, a ostatak ulja prelijte preko krompira.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading