KROMPIR NA FRANCUSKI NAČIN Domaće jelo zapečeno u rerni koje je idealno ako želite da spasite namirnice od propadanja
Mirisno, slasno i ukusno, a domaće!
Sastojci
za 4 osobe
- 800 g krompira
- so
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 200 g kuvane šunke / suve kobasice / slanine
- 3 kašike ulja
- 300 ml kisele pavlake
- 150 g pavlake za kuvanje
- 1 jaje
- 1 kašičica vegete
- 1 kašičica vlašca (ili još bolje svež)
- mleveni crni biber
Priprema
Krompir kuvajte u blago posoljenoj vodi, ohladite, ogulite i narežite na pločice.
Tvrdo kuvana jaja narežite na pločice, a suvo meso na široke trake ili ploče.
Dublju vatrostalnu posudu nauljite, prekrijte plolicama krompira, pa dodajte sloj jaja, sloj suvog mesa i na kraju sloj krompira.
Na kraju sve prelijte mešavinom kisele pavlake, pavlake za kuhanje, razmućenog jaja, vegete, vlašca i bibera
Pecite oko 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C. Toplo poslužite uz zelenu salatu.
Savet
Narezano suvo meso možete prepržiti pre slaganja u vatrostalnu posudu, a ostatak ulja prelijte preko krompira.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)