KROMPIR NA FRANCUSKI NAČIN Domaće jelo zapečeno u rerni koje je idealno ako želite da spasite namirnice od propadanja
Mirisno, slasno i ukusno, a domaće!
Sastojci
za 4 osobe
- 800 g krompira
- so
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 200 g kuvane šunke / suve kobasice / slanine
- 3 kašike ulja
- 300 ml kisele pavlake
- 150 g pavlake za kuvanje
- 1 jaje
- 1 kašičica vegete
- 1 kašičica vlašca (ili još bolje svež)
- mleveni crni biber
Priprema
Krompir kuvajte u blago posoljenoj vodi, ohladite, ogulite i narežite na pločice.
Tvrdo kuvana jaja narežite na pločice, a suvo meso na široke trake ili ploče.
Dublju vatrostalnu posudu nauljite, prekrijte plolicama krompira, pa dodajte sloj jaja, sloj suvog mesa i na kraju sloj krompira.
Na kraju sve prelijte mešavinom kisele pavlake, pavlake za kuhanje, razmućenog jaja, vegete, vlašca i bibera
Pecite oko 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C. Toplo poslužite uz zelenu salatu.
Savet
Narezano suvo meso možete prepržiti pre slaganja u vatrostalnu posudu, a ostatak ulja prelijte preko krompira.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)