KROMPIR NA FRANCUSKI NAČIN Domaće jelo zapečeno u rerni koje je idealno ako želite da spasite namirnice od propadanja

Anđela Jovanović

13:05

Kulinarski globus 0

Mirisno, slasno i ukusno, a domaće!

krompir
pixabay

Sastojci

za 4 osobe

  • 800 g krompira
  • so
  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 200 g kuvane šunke / suve kobasice / slanine
  • 3 kašike ulja
  • 300 ml kisele pavlake
  • 150 g pavlake za kuvanje
  • 1 jaje
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kašičica vlašca (ili još bolje svež)
  • mleveni crni biber

Priprema

Krompir kuvajte u blago posoljenoj vodi, ohladite, ogulite i narežite na pločice.

Tvrdo kuvana jaja narežite na pločice, a suvo meso na široke trake ili ploče.

Dublju vatrostalnu posudu nauljite, prekrijte plolicama krompira, pa dodajte sloj jaja, sloj suvog mesa i na kraju sloj krompira.

Na kraju sve prelijte mešavinom kisele pavlake, pavlake za kuhanje, razmućenog jaja, vegete, vlašca i bibera

Pecite oko 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C. Toplo poslužite uz zelenu salatu.

Savet

Narezano suvo meso možete prepržiti pre slaganja u vatrostalnu posudu, a ostatak ulja prelijte preko krompira.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading