ŠNENOKLE PO BAKINOM RECEPTU Starinski slatkiš koji budi nostalgiju, a vazdušast i kremast

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalan desert, za sve svečane prilike i obične dane, kada vam se jede nešto slatko.

šnenokle
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 litar mleka
  • 4 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 pune kašike brašna

Priprema:

Belanca odvojite od žumanca. U šerpu sa debelim dnom sipajte mleko pa zagrejte na srednjoj jačini. U jednoj posudi umutite belanca, prvo manjom brzinom, pa pojačajte. Smanjite temperaturu na najmanje pa u mleko kašikom ubacujte knedle od umućenih belanaca. Kad krenu da rastu, okrenite ih i kuvajte sa druge strane. Vadite ih rešetkastom kašikom pa ređajte u posudu za serviranje. Zatim, skinite mleko sa vatre. Dodajte šećere u žumanca pa mutite sve dok ne postanu bela i penušava. umešajte dve pune kašike brašna, prvo varjačom, pa mikserom.  Sipajte dve kutlače toplog mleka pa varjačom promešajte. Vratite mleko na ringlu, na tihu vatru, pa lagano dodajte žumanca, uz neprestano mešanje. Mešajte sve dok ne dobijete gusti krem. Priprenljenim kremom prelijte knedle pa ih ostavite da se dobro ohlade. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

šnenokle

ŠNENOKLE Starinska poslastica popularna zbog Milene Dravić, a topi se u ustima

17:00

17 april, 2024

Sezonski recepti

Desert nastao u 19. veku u Beču. Ime potiče od nemačke reči „schneeball“, što znači „lopta snega“ i ukazuje na karakterističan izgled ovog neodoljivog slatkiša. Ako ste gledali Metlu bez drške niste mogli da ne primetite komšinicu Dušku koja je stalno nosila sa sobom šerpicu šnenokli. Kultna uloga Milene Dravić proslavila je na mrežama, ovaj starinski desert, za koji je potrebno samo 5 jednostavnih sastojaka.

Komentari (0)

Loading