ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.
Potrebno je
Za kore:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- 2 kašike čokolade u prahu ili kakao
Za vanila krem:
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 4 kašike brašna
- vanilin šećer
- 0,5 l mleka
Za punč:
- 2,5 dcl vode
- 200 g šećera
- rendana kora pomorandže
- 3 kašike ruma
Za čokoladni preliv:
- 200 g čokolade
- 3 dl vode
- 100 g šećera
- 1 dl ruma
- komadić putera
- suvo grožđe
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Žumanca odvojite od belanaca. Odvojeno mutite belanca, a žumanca umutite sa šećerima. Postepeno dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo pa polako sve sjedinite, prvo brašno u jaja, potom lagano dodamo i belanca. Smesu podelite na 2 dela, jedan deo ostaje žut, u drugi dodajemo kakao. Izlijte na jednu polovinu pleha žutu smesu, a na drugu tamnu. Temperaturu smanjite na 170 stepeni, pa pecite patišpanj oko pola sata. Vanila krem: Umutite žumanca sa šećerom, brašnom, vanilinim šećerom i sve to dodajte u pola litre mleka. Mešajte na tihoj vatri, sve dok ne nestanu grudvice. Punč: Vodu prokuvajte sa šećerom, pa kuvajte nekoliko minuta. Umešajte rendanu koru od veće pomorandže, rum pa ostaviti da se prohladi. Čokoladni preliv: Polomite čokoladu, pa dodajte vodu, šećer, rum i puter. U rumu potopite suvo grožđe pa ga ocedite. Ređajte galušku sledećim redosledom: tamni biskvit, prelijte punč, suvo grožđe, orasi, vanila krem, žuti biskvit, punč, grožđe, orasi, vanila krem, pa čokolada, potom složeni kolač stavimo na hlađenje. Poslasticu dekorišite umućenom slatkom pavlakom.
Možda vas zanima:
REGENTOVA TORTA SA 7 KORA PONOS NEMAČKE Svakim zalogajem mami na parče više
Puno ime ove torte je U čast Njegovog kraljevskog visočanstva princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju sedam bavarskih oblasti. Raskošna i prepuna čokolade, ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)