TRI NAJBOLJA RECEPTA S KISELIM KUPUSOM Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi
Ovaj ukusan i zdravi sastojak može se koristiti kao glavni sastojak u mnogim jelima, od podvarka i sarme do salata koje se prave sa sirovim kupusom

Kiseli kupus je jedno od najpopularnijih jela u balkanskoj kuhinji, koje je izuzetno hranjivo. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini odličnim za zdravlje.
Ovaj ukusan i zdravi sastojak može se koristiti kao glavni sastojak u mnogim jelima, od podvarka i sarme do salata koje se prave sa sirovim kupusom. Zahvaljujući procesu fermentacije, kiseli kupus je bogat korisnim bakterijama koje pomažu u poboljšanju varenja, jačanju crevne flore i boljoj apsorpciji hranljivih materija.
Kiseli kupus je sjajan kao prilog, a može se pripremiti na nekoliko različitih i ukusnih načina. Evo tri recepta koje možete isprobati:
Kiseli kupus sa dimljenim mesom
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice)
2 glavice crnog luka
3 krompira
2 šargarepe
1 lovorov list
1 kašičica crvene paprike
So i biber po ukusu
2 kašičice suvog začina
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso iseckano na komade i propržite ga dok ne dobije lepu boju. Zatim dodajte šargarepu i krompir isečene na kolutove, pa sve dobro promešajte. Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suhi začin. Prelijte sa malo vode i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu.
Kiseli kupus sa mesom u rerni
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
500 g junetine ili svinjetine (but, vrat ili rebra)
1 glavica crnog luka
2 kašičice mlevene paprike
2 kašičice suvog začina
So i biber po ukusu
100 ml belog vina
3 kašike paradajz pirea
Priprema:
U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte meso isečeno na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lepu boju. Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suhi začin) i paradajz pire. Prelijte sa belim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom. Stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promešajte. Poslužite sa krompirom ili hlebom.
Kiseli kupus sa suvim mesom i suvim šljivama
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
300 g suhog mesa
100 g suvih šljiva
1 glavica crnog luka
1 kašičica kvasca
1 lovorov list
So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk na malo ulja. Dodajte suvo meso isečeno na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suve šljive. Sve dobro promešajte, dodajte kvasac i još malo vode. Pokrijte i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Posolite i pobiberite po ukusu.

KUGLOF SA SUVIM ŠLJIVAMA Vratiće vas u dane detinjstva i mirise bakine kuhinje
Jednostavni kolač skupog ukusa voleće svi članovi porodice.

ZAPEČENA PILETINA SA TRAPISTOM Sir se topi u ustima, a meso lepi za prste, obožavaće cela porodica
Svaki zalogaj je raj za nepca.

PICA ČETIRI GODIŠNJA DOBA Gurmansko jelo kome nećete moći da odolite, neprevaziđenog ukusa
Savršena za lepo veče sa prijateljima, nestaće u roku od odmah.

SELJAČKA GIBANICA SA SIROM I KAJMAKOM Toliko je slasna da ćete je sanjati noću
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.

BRZE BOMBICE OD KEKSA Kada vam se jede nešto slatko, a nemate vremena za pripremu
Gotove očas posla, a osvajaju ukusom.
Komentari (0)