TRI NAJBOLJA RECEPTA S KISELIM KUPUSOM Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi
Ovaj ukusan i zdravi sastojak može se koristiti kao glavni sastojak u mnogim jelima, od podvarka i sarme do salata koje se prave sa sirovim kupusom
Kiseli kupus je jedno od najpopularnijih jela u balkanskoj kuhinji, koje je izuzetno hranjivo. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini odličnim za zdravlje.
Ovaj ukusan i zdravi sastojak može se koristiti kao glavni sastojak u mnogim jelima, od podvarka i sarme do salata koje se prave sa sirovim kupusom. Zahvaljujući procesu fermentacije, kiseli kupus je bogat korisnim bakterijama koje pomažu u poboljšanju varenja, jačanju crevne flore i boljoj apsorpciji hranljivih materija.
Kiseli kupus je sjajan kao prilog, a može se pripremiti na nekoliko različitih i ukusnih načina. Evo tri recepta koje možete isprobati:
Kiseli kupus sa dimljenim mesom
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice)
2 glavice crnog luka
3 krompira
2 šargarepe
1 lovorov list
1 kašičica crvene paprike
So i biber po ukusu
2 kašičice suvog začina
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso iseckano na komade i propržite ga dok ne dobije lepu boju. Zatim dodajte šargarepu i krompir isečene na kolutove, pa sve dobro promešajte. Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suhi začin. Prelijte sa malo vode i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu.
Kiseli kupus sa mesom u rerni
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
500 g junetine ili svinjetine (but, vrat ili rebra)
1 glavica crnog luka
2 kašičice mlevene paprike
2 kašičice suvog začina
So i biber po ukusu
100 ml belog vina
3 kašike paradajz pirea
Priprema:
U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte meso isečeno na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lepu boju. Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suhi začin) i paradajz pire. Prelijte sa belim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom. Stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promešajte. Poslužite sa krompirom ili hlebom.
Kiseli kupus sa suvim mesom i suvim šljivama
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
300 g suhog mesa
100 g suvih šljiva
1 glavica crnog luka
1 kašičica kvasca
1 lovorov list
So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk na malo ulja. Dodajte suvo meso isečeno na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suve šljive. Sve dobro promešajte, dodajte kvasac i još malo vode. Pokrijte i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Posolite i pobiberite po ukusu.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)