TRI NAJBOLJA RECEPTA S KISELIM KUPUSOM Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi

Izvor: Slobodanka Ćorić

11:00

Sezonski recepti 0

Ovaj ukusan i zdravi sastojak može se koristiti kao glavni sastojak u mnogim jelima, od podvarka i sarme do salata koje se prave sa sirovim kupusom

bosanski lonac
Shutterstock

Kiseli kupus je jedno od najpopularnijih jela u balkanskoj kuhinji, koje je izuzetno hranjivo. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini odličnim za zdravlje.

Ovaj ukusan i zdravi sastojak može se koristiti kao glavni sastojak u mnogim jelima, od podvarka i sarme do salata koje se prave sa sirovim kupusom. Zahvaljujući procesu fermentacije, kiseli kupus je bogat korisnim bakterijama koje pomažu u poboljšanju varenja, jačanju crevne flore i boljoj apsorpciji hranljivih materija.

Kiseli kupus je sjajan kao prilog, a može se pripremiti na nekoliko različitih i ukusnih načina. Evo tri recepta koje možete isprobati:

Kiseli kupus sa dimljenim mesom

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa
500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice)
2 glavice crnog luka
3 krompira
2 šargarepe
1 lovorov list
1 kašičica crvene paprike
So i biber po ukusu
2 kašičice suvog začina

Priprema:
Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso iseckano na komade i propržite ga dok ne dobije lepu boju. Zatim dodajte šargarepu i krompir isečene na kolutove, pa sve dobro promešajte. Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suhi začin. Prelijte sa malo vode i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Posolite i pobiberite po ukusu.

Kiseli kupus sa mesom u rerni

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa
500 g junetine ili svinjetine (but, vrat ili rebra)
1 glavica crnog luka
2 kašičice mlevene paprike
2 kašičice suvog začina
So i biber po ukusu
100 ml belog vina
3 kašike paradajz pirea

Priprema:
U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte meso isečeno na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lepu boju. Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suhi začin) i paradajz pire. Prelijte sa belim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom. Stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promešajte. Poslužite sa krompirom ili hlebom.

Kiseli kupus sa suvim mesom i suvim šljivama

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa
300 g suhog mesa
100 g suvih šljiva
1 glavica crnog luka
1 kašičica kvasca
1 lovorov list
So i biber po ukusu

Priprema:
U velikoj šerpi propržite sitno iseckan crni luk na malo ulja. Dodajte suvo meso isečeno na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suve šljive. Sve dobro promešajte, dodajte kvasac i još malo vode. Pokrijte i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Posolite i pobiberite po ukusu.

Komentari (0)