POGAČICE SA ČVARCIMA Najbolje služite uz šolju jogurta, za savršen doručak

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Ukusne i drugačije, pravićete stalno.

pogačice sa čvarcima
Shutterstock

Pogačice sa čvarcima
Za testo:

Možda vas zanima:

  • 500 ml svežeg mleka
  • 1 ravna kašika kokosovog šećera
  • 1 sveži kvasac
  • 850 g pšeničnog glatkog brašna
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 g kisele pavlake
  • 3 ravne kašičice soli

Za nadev:

  • 500 g domaćih čvaraka

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zagrejte mleko sa šećerom da bude mlako. Onda skinite sa vatre pa dodajte u izmrvljeni kvasac, te pospite prstohvatom brašna. Ostavite tako 20 minuta dok se kvasac ne aktivira. Usitnite čvarke u blenderu dok ne dobijete gusti nadev. U jednu posudu stavite brašno, ulje, pavlaku i so, pa zamesite glatko testo. Ostavite tako na toplom, da se smesa duplira. Premesite testo, pa ga razvucite na debljinu od pola cm. Premažite sa pola nadeva od čvaraka.  Sa donje strane preklopite testo prema sredini pa gornju prema sredini, sredina testa se treba samo dodirivati, te desnu stranu prema sredini pa levu takođe. Ostavite tako 10 minuta. Ponovite postupak sa ostatkom nadeva, ali ga preklapajte suprotno od prvog puta, pa opet ostavite 10 minuta. Okrenite naopako testo, pa ga razvijte oko 2 cm na pobrašnjenoj podlozi. Režite čašicom do određene veličine. Razvijte ponovo ostatak testa dok ne utrošite sav materijal. Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa u nju ređajte pogačice. Pecite pogačice 10 do 15 minuta, odnosno dok ne porumene u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!

Hrskavi štapići Sastojci: 300 g brašna T-400 250 g kukuruznog brašna 1 jaje 250 ml mleka 20 g kvasca 2 kašike ulja So, šećer Susam, lan (za posipanje) Priprema: Umutiti jaje, kvasac i mleko, pa ostaviti 10 minuta da nadođe. Dodati oba brašna, so, šećer i ulje, pa zamesiti glatko testo. Ostaviti 30 minuta da naraste. Premesiti, oblikovati loptice i ostaviti još 10 minuta. Svaku lopticu razvaljati i uplesti u pletenicu. Ređati na pleh, posuti susamom i lanom, pa peći 15 minuta na 200°C. Poslužiti tople i uživati u hrskavim štapićima! #trpeza #mojatrpeza #fyp #foryou #foryoupage #fyf #foryou #foryoupage #fyf ♬ оригинальный звук - ꧁𝕊𝕠𝕦𝕝꧂ Watch on TikTok

 

Komentari (0)