STARINSKI RECEPT ZA BOŽANSTVENO LETNJE JELO Bećar paprikaš, raskoš slasti i lepote ukusa
Bećar paprikaš je letnje jelo od paprike, luka i paradajza, veoma je poznato i zastupljeno generacijama na ovim prostorima
Bećar paprikaš za 3-4 porcije
Sastojci:
1 kg paprike (od toga bar pola kg crvene šilje, ostalo što šarenije)
500 g crnog/crvenog luka
500 g paradajza
2 ravne kašičice soli
150 ml maslinovog ulja
Postupak:
1. Povrće oprati i iseckati. Nije obavezno, ali je poželjno paradajz pre seckanja oguliti (oštrim nožem zaseći krstić sa donje strane, pa odatle početi ljušćenje).
2. U većoj šerpi ili dubokom tiganju ugrejati 150 ml maslinovog ulja, pa spustiti papriku i luk, uz dodatak dve ravne kašičice soli, da se prže na jačoj vatri. Povremeno promešajte. Ako počne da se lepi, sniziti temperaturu prženja i mešati češće. Kad spadne na polovinu početne zapremine, dodati paradajz i krčkati na srednje jačoj vatri dok skoro sva tečnosti ne uvri. Ukupno vreme prženja - oko 45 min do 1h, zavisno od jačine vatre i širine posude.
3. Servirati toplo, uz jaje na oko i hleb po izboru.
Napomena:
Obzirom da su crvene šilje mnogo mesnatije od ostalih paprika, i treba im više vremena da se uprže, može se desiti da sa ovih drugih, koje su popravilu brže gotove, zbog dugog dinstanja krene da spada ljuska. Nije to sad nešto mnogo strašno, ali moguće i to preduprediti - na početku dinstati samo crvenu papriku i luk, a ostale paprike dodati kasnije, kad i paradajz.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)