LESKOVAČKA LJUTENICA ZA GURMANE I ONE IZBIRLJIVE Stari recept sa juga za kraljicu zimnice

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Ako volite ljuto i začinjeno, ovu ljutenicu ćete obožavati.

ljutenica
Shutterstock

Potrebno je:

  • 3 kg crvenih mesnatih paprika
  • 2 kg zrelog paradajza
  • 3 dl ulja
  • 2,5 dl vinskog sirćeta
  • 3 kašike soli
  • 3 kašike kristal šećera
  • 2 glavice belog luka
  • 2 veze peršun lista
  • 9 ljutih feferona

Priprema:

Ispecite paprike u rerni ili na roštilju. Onda ih oljuštite, očistite od semenki i izrežite na filete pa na kockice. Operite feferone pa ih sitno iseckajte. Zatim oljuštite beli luk pa operite list peršuna. Blenderom oboje  izblendajte. U jednu veliku šerpu stavite ulje, vinsko sirće, so, šećer sitno iseckan paradajz i sitno iseckane ljute feferone.Kuvajte oko sat vremena uz mešanje, pa dodajte seckanu pečenu crvenu papriku, iseckan beli luk i peršun list. Onda kuvajte još sat vremena uz neprestano mešanje, sve dok ne ostane trag od varjače na dnu posude. Kutlačom sipajte ljutenicu u zagrejane tegle pa ih zatvorite narednog dana.

Komentari (0)

Loading