PENASTA POGAČA IZ BAKINE KUHINJE GREJE DUŠU I TELO Nema joj ravne

Ivana Pavlović

10:30

Sezonski recepti 0

Vazdušasta i mekana kao duša.

penasta pogača
Printscreen

Potrebno je:

  • 300 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 3 jaja
  • 500-600 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • krupna so
  • malo soli
  • 20 g kvasca
  • 150 g sira
  • 1 kašika ajvara
  • 100 g maslaca
  • semenke za posipanje
  • 1 žumance

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac rastvorite u mlakom mleku pa dodajte jaja i žicom promešajte. Onda dodajte ulje, so i brašno pa zamesite srednje glatko testo. Pokrijte ga i ostavite pola sata na toplom da naraste. Nadošlo testo razvaljajte na 7 loptica pa svaku razvucite u pravougaonik. Zatim izdrobite sir i dodajte ajvar, pa sve izjednačite. Premažite omekšalim maslacem, sem poslednje. Nju premažite sirom. Testo isecite na trake oko 2 cm, pa traku uvijte držeći za jedan kraj. Zatim savijte u krug i staviti u sredinu pleha obloženog pek papirom. Istim postupkom ređajte uvijene tračice u krug u tepsiju. Ostavite pogaču da naraste pa je premažite žumancetom i pospite semenkama i krupnom solju. Pecite pogaču oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prekrijte folijom na polovini pečenja.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading