NAJBOLJI RECEPT ZA VRANJANSKI PROPEĆ Tradicionalna pita sa juga Srbije

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Savršen za jutro uz šoljicu jogurta.

vranjanski propeć
Shutterstock

Potrebno je:

  • 400 g brašna
  • 250 g sira
  • 200 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 kašika masti
  • 1 kašičica soli
  • mast za premazivanje

Priprema:

Prosejati brašno i posoliti. Dodati mast i toplu vodu, pa umesiti meko testo. Ostaviti da se odmori, pa formirati valjak. Iseći na dvanaest delova. Svaki deo razvaljati na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namazati mašću. Devet lepinjica tanko razviti, još malo namastiti, pa staviti jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjiti, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome će se peći. Preostale tri kore rastanjiti na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namazati mašću, pa postaviti veliku koru, da krajevi vise preko ivice. Namastiti, sipati deo fila od sira, jaja i mleka, pa poklopiti prvom od tri kore. Filovati nadevom, staviti sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponoviti i sa trećom korom. Na kraju prebaciti testo do sredine tepsije i složiti u vidu falti. Sve preliti ostatkom fila, pa peći oko pola sata na 200 stepeni. Propeć se poslužuje dok je topao, i ne treba ga seći nožem, već kidati parčiće.

Komentari (0)

Loading