Pet ko vrata za konzervu pelata: Evo kako da poboljšate ukus omiljenog sosa

Izvor: Alo.rs/I.V.

11:20

Sezonski recepti 0

Paradajz pelat se sjajno slaže sa testeninom, a uz pomoć adekvatnih kulinarskih trikova koje delimo sa vama, možete da ga nadogradite i poboljšate njegov ukus

Pet ko vrata za konzervu pelata: Evo kako da poboljšate ukus omiljenog sosa
Shutterstock

U današnja vremena, kao što znate, vreme je novac. Ne kažemo - ako imate vremena da kuvate i ljuštite paradajz, zaista svaka čast, ali ponekad je brže i jednostavnije pribeći onom iz konzerve - pelatu, a njih zaista ima bezbroj i dostupni su na tržištu po povoljnim cenama. Vi samo treba da se odlučite da li ćete uzeti onaj sa paradajzom u komadu ili iseckan. I upamtite - nisu svi umaci jednaki, a ponekad im baš fali nešto da dobiju onaj prepoznatljivi, domaći ukus. Uz pomoć nekoliko stvari koje možda već imate pri ruci, nadogradite običnu limenku pelata ovim jednostavnim trikovima.

TOPLO JE BOLJE

Kupovni sos od paradajza uvek je dobro da ga zagrejete u posebnoj posudi pre nego što ga pomešate, recimo, s testeninom. Zagrevanje sosa probudiće sve začine i pomaže u oblaganju testenine. Pustite da lagano kuva najmanje 15 minuta kako bi se sos zgusnuo i pojačao ukuse.

DODAJTE POVRĆE

Uključivanje svežeg ili smrznutog povrća daje snažan ukus i teksturu pelatu. Kratko izdinstajte sveže povrće na maslinovom ulju pre dodavanja sosa od paradajza u tiganj. Tikvice narezane na kockice, bundeva, šargarepa, paprika, kukuruz i kelj jednostavne su opcije koje možete dodati. Ako se odlučite za smrznuto povrće poput spanaća ili brokolija, odmrznite ih i ocedite višak vode pre nego što ih umešate u sos. Zaokružite sos šakom sveže naseckanog začinskog bilja, poput bosiljka, peršuna, origana, korijandera, vlašca ili majčine dušice.

VINA NIKAD DOSTA

Vino, i crno i belo, stvara kompleksnost i daje dubinu sosu. Lagana bela vina poput pinoa čine sos hrskavim i s notama citrusa. Crna vina punog ukusa poput merlota daće vašem sosu bogat duboki zemljani ukus. Izbegavajte izrazito voćna vina jer mogu drastično da promene ukus.

FINA KISELINA

Kapari ili masline vašem sosu daće pikantni ukus, kao i kašika ukiseljenog povrća zbog sirćeta koji oponaša prirodnu kiselinu u paradajzu. Sok svežeg limuna ili kašika jabukovog sirćeta takođe idu sjajno.

img
04. 04. 2025 07:13

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd

img
09. 04. 2025 22:22

HAOS U AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI: Američke luke prepune uvoznih automobila, ne znaju kako se primenjuju nove carine

img
09. 04. 2025 22:25

MIŠEL I BARAK OBAMA SE RAZVODE? Oglasila se bivša prva dama SAD

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
08. 04. 2025 13:52

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

img
09. 04. 2025 21:57

Srbi sa KiM četvrti dan pešačili ka Beogradu: Stigli nadomak Ljiga, sutra nastavljaju put; Veliki doček FOTO

img
06. 04. 2025 10:27

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo

img
04. 04. 2025 12:11

Šta povezuje Mikija Mausa, Duška Dugouška, Super Marija i Vučka?

img
09. 04. 2025 22:11

PAPARACO! Peja šeta novu devojku nakon razvoda?! Ne odvaja se od misteriozne plavuše, pao i poljubac, a onda ju je i hranio u punom restoranu (FOTO)

img
04. 04. 2025 14:20

6:0 ILI 6:1 TIP JE PROŠAO Od sada, svi tiketi na ATP Masters 1000 turnirima imaju posebnu prednost!

Komentari (0)