TRADICIONALNO PASTIRSKO JELO Belmuž, stari srpski specijalitet, koji se služi u kafanama
Ovo jelo je od 2012. na listi nematerijalnog kulturnog nasleđe Srbije
Belmuž je tradicionalno pastirsko jelo koje se spremalo u Istočnoj Srbiji. Recept za Belmuž je vrlo jednostavan, jer se jelo sastoji samo od 3 sastojka.
Jednodnevni ovčiji sir, kukuruzno brašno i tiha vatra – tri su sastojka neophodna za spremanje belmuža, specijaliteta Svrljiga.
Nekada pastirsko i ritualno jelo koje se spremalo prvog dana posle muže ovaca na Đurđevdan, 6. maja, prve te godine, belmuž je od 2012. na listi nematerijalnog kulturnog nasleđe Srbije.
Oni koji danas čuvaju tradicionalni recept od zaborava, kažu da je četvrti i najvažniji sastojak spretna ruka koja zna šta radi.
Belmuž je kalorično jelo, ali neka vas to ne obeshrabri, vredi ga spremiti. Ime je kovanica od dve reči – bel, odnosno belo, i muž – muževno, muški, pošto se mora muški potruditi oko spremanja.
„Belmuž se, kao izuzetno hranljivo i jako jelo, obično spremao za doručak. Jeli su ga muškarci, radnici, pre odlaska na polja na kojima su radili naporne fizičke poslovi.“
Recept za Belmuž iz Svrljiga
Sastojci
- 1 kg mladog punomasnog sira – kravlji ili ovčiji
- 150-200 grama kukuruznog brašna (neko dodaje i pšenično)
- Kašičica soli
Kako se sprema Belmuž iz Srvljiga
Mladi punomasni sir se iseče na komade i stavi u kazan ili kotao koji se zagreva na tihoj vatri. Nikako ne smete imati jaku vatru da ne zagori belmuž. Kada se sir otopi dodajte so (zavisno od toga koliko vam je sir slan) i počnite da mešate drvenom varjačom istopljeni sir i da polako dodajete kukuruzno brašno dok ne dobijete kompaktnu masu.
Brašno u smesi treba da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte sledećih 20 minuta sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da pliva po površini belmuža, jelo je gotovo.
Belmuž se služi uz kiselo mleko i povrće, rotkvice, crni luk, krastavac.
Uživajte!
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)