Ko kaže da je letu kraj: Osvežite se uz ovo neodoljivo piće danas
Punč je britansko piće koje će vas apsolutno oduševiti. Probajte ga i uživajte
Njegov originalni recept sastojao se od pet sastojaka – alkohola, šećera, limuna, vode i čaja (ili začina). U Veliku Britaniju je stigao iz Indije, a potom se njegova potrošnja proširila širom Evrope i sveta
Dan punča slavi tradicionalni recept za punč od pet ključnih sastojaka, a to su alkohol (obično rum), limun (ili drugo voće), šećer, voda i čaj (ili drugi začini - cimet, karanfilić...).
Takođe je sjajno što u punč možete dodati koje god sastojke i ukuse želite. Na internetu postoji veliki broj različitih recepata za punč, tako da ćete sigurno pronaći onaj koji vam odgovara. Naravno, najbolji način da proslavite ovaj dan je da napravite veliku činiju punča i okupite prijatelje da zajedno uživaju.
Punč u prevodu znači 'pet'
Njegov originalni recept sastojao se od pet sastojaka – alkohola, šećera, limuna, vode i čaja (ili začina). U Veliku Britaniju je stigao iz Indije, a potom se njegova potrošnja proširila širom Evrope i sveta, prenosi 24sata.
Prvi zapisi o ovom aromatičnom piću pojavili su se u britanskim dokumentima 1632. godine. U početku je osnova punča bila rakija ili vino, da bi se 1655. godine to promenilo, glavnu ulogu dobio je rum sa Jamajke. Danas postoji bezbroj recepata, od alkoholnih do bezalkoholnih, a evo jednog koji bi se mogao nazvati donekle klasičnim.
Recept za fini, aromatični punč
Sastojci:
500 ml crnog vina
200 ml crnog čaja
200 ml ruma
1 štapić cimeta
1 vanilin šećer
200 g smeđeg šećera
5 karanfilića
1 narandža isečena na kriške
200 ml vode
med (količina po želji)
Priprema:
Prvo skuvajte 2 dcl crnog čaja, ali ne ostavljajte u vrućoj vodi duže od 2 minuta. Posebno zagrejte vino, rum, vodu, cimet, vanilin šećer, smeđi šećer, pomorandžu i karanfilić. Kada je toplo, dodajte crni čaj i na kraju sve procedite i umešajte meda koliko želite da bude slatko.
Možda vas zanima:
NAZDRAVITE, NASMEJTE SE I UŽIVAJTE Kremasta rapsodija ukusa u čaši otopće vaša čula
Bogami, u jednoj čaši sasvim dovoljne količine alkohola.
FRANCUSKI SPECIJALITET Čorba od crnog luka s hlebom i parmezanom, zapečena u rerni!
Ukusno kuvano jelo na francuski način.
TOPLI SENDVIČI IZ RERNE Iskoristite stari hleb i ostatke iz frižidera za ukusan doručak!
Nije vam potreban toster da biste napravili tople sendviče.
AKO ŽELITE DA PIRE BUDE SAVRŠEN DODAJTE OVO Biće vazdušast i kremast, a trik provereno uspeva
Primenite trik profesionalnih kuvara i uživajte u omiljenom obroku.
NAJBOLJI SASTOJAK ZA TESTO Potrebna vam je samo 1 namirnica, a pecivo će biti savršeno
Ako želite da testo bude savršeno, a hlebovi i kifle neodoljivi primenite ovaj jednostavni trik.
PROJA SA ČVARCIMA Donosimo vam tajni recept za specijalitet koji obožavaju gurmani
Sočna proja najbolje se slaže sa šoljom jogurta, a čvarci joj daju poseban šmek.
NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta
Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski slatkiš iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju na prošla vremena
Fenomenalan desert uspeće i početnicima u kuhinji.
Komentari (0)