Ko kaže da je letu kraj: Osvežite se uz ovo neodoljivo piće danas
Punč je britansko piće koje će vas apsolutno oduševiti. Probajte ga i uživajte
Njegov originalni recept sastojao se od pet sastojaka – alkohola, šećera, limuna, vode i čaja (ili začina). U Veliku Britaniju je stigao iz Indije, a potom se njegova potrošnja proširila širom Evrope i sveta
Dan punča slavi tradicionalni recept za punč od pet ključnih sastojaka, a to su alkohol (obično rum), limun (ili drugo voće), šećer, voda i čaj (ili drugi začini - cimet, karanfilić...).
Takođe je sjajno što u punč možete dodati koje god sastojke i ukuse želite. Na internetu postoji veliki broj različitih recepata za punč, tako da ćete sigurno pronaći onaj koji vam odgovara. Naravno, najbolji način da proslavite ovaj dan je da napravite veliku činiju punča i okupite prijatelje da zajedno uživaju.
Punč u prevodu znači 'pet'
Njegov originalni recept sastojao se od pet sastojaka – alkohola, šećera, limuna, vode i čaja (ili začina). U Veliku Britaniju je stigao iz Indije, a potom se njegova potrošnja proširila širom Evrope i sveta, prenosi 24sata.
Prvi zapisi o ovom aromatičnom piću pojavili su se u britanskim dokumentima 1632. godine. U početku je osnova punča bila rakija ili vino, da bi se 1655. godine to promenilo, glavnu ulogu dobio je rum sa Jamajke. Danas postoji bezbroj recepata, od alkoholnih do bezalkoholnih, a evo jednog koji bi se mogao nazvati donekle klasičnim.
Recept za fini, aromatični punč
Sastojci:
500 ml crnog vina
200 ml crnog čaja
200 ml ruma
1 štapić cimeta
1 vanilin šećer
200 g smeđeg šećera
5 karanfilića
1 narandža isečena na kriške
200 ml vode
med (količina po želji)
Priprema:
Prvo skuvajte 2 dcl crnog čaja, ali ne ostavljajte u vrućoj vodi duže od 2 minuta. Posebno zagrejte vino, rum, vodu, cimet, vanilin šećer, smeđi šećer, pomorandžu i karanfilić. Kada je toplo, dodajte crni čaj i na kraju sve procedite i umešajte meda koliko želite da bude slatko.
Možda vas zanima:
NAZDRAVITE, NASMEJTE SE I UŽIVAJTE Kremasta rapsodija ukusa u čaši otopće vaša čula
Bogami, u jednoj čaši sasvim dovoljne količine alkohola.
FRANCUSKI SPECIJALITET Čorba od crnog luka s hlebom i parmezanom, zapečena u rerni!
Ukusno kuvano jelo na francuski način.
TOPLI SENDVIČI IZ RERNE Iskoristite stari hleb i ostatke iz frižidera za ukusan doručak!
Nije vam potreban toster da biste napravili tople sendviče.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)