RECEPTI ZA CEO PORODIČNI RUČAK Sve od čorbe do kolača, na jednom mestu
Recepti su iz "Minjine kuhinjice" poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski
Piletina sa kikirikijem
Sastojci:
- 300 g belog mesa
- 1 manji praziluk
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 2 trougla topljenog sira
- 100 g pečenog neslanog kikirikija
- 2 čena belog luka
- ulje, začin
Za prilog:
- 3 srednja krompira
- 1 veza blitve
- 100 g putera
- začin
Priprema:
Piletinu posolite i na malo ulja propržite sa obe strane. Dodajte oba iseckana luka i propržite. Piletinu isecite na kose parčiće, prelijte neutralnom pavlakom, stavite sir, kikiriki i začinite. Kuvajte na umerenoj temperaturi još pet minuta. Prilog: Krompir skuvajte, oljuštite i iseckajte na kockice. Blitvu obarite u vodi u kojoj se kuvao krompir, isecite na trake i sa krompirom propržite minut-dva na zagrejanom puteru. Začinite po ukusu.
Rolat sa spanaćem i ajvarom
Sastojci:
- 180 g brašna
- 180 g spanaća u briketima
- 200 ml gazirane vode
- ½ praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 3-4 kašike ajvara
- 3 kašike majoneza
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte spanać koji ste prethodno otopili i ocedili. Promešajte i sipajte gaziranu vodu i ulje. Mešajte da se smesa ujednači. Sipajte u pleh veličine 30x40 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Patišpanj urolajte zajedno sa papirom po užoj strani i uvijte u mokru krpu. Ostavite da se rolat ohladi. Skinite papir, rolat premažite ajvarom i odozgo majonezom. Urolajte po užoj strani i uvijte u streč foliju. Ostavite nekoliko sati da se stegne i ohladi.
Teleća čorba
Sastojci:
- 300 g telećeg ribića
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- 1 manji celer
- 3 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- 200 ml mleka
- 1 juneća kocka za supu
- 2 kašike iseckanog peršuna
Priprema:
Meso iseckajte na kockice veličine zalogaja. Propržite na ulju. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Desetak minuta propržite uz mešanje. Nalijte toplom vodom (1,5 l) i kuvajte 50 minuta. U mleku razmutite brašno da nema grudvica i sipajte u čorbu koja vri. Dodajte izmrvljenu kocku za supu i po potrebi dodatno začinite. Kuvajte još 10 minuta i na kraju stavite peršun. Uz čorbu poslužite kiselu pavlaku.
Čokoladni san
Sastojci:
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 120 ml mleka
- 120 ml ulja
- 180 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 300 ml mleka
- 50 g šećera
- 50 ml ulja
- 30 g kakaoa
- 1 kašika gustina
- 150 g čokolade
Priprema:
Mikserom umutite jaja i šećer, pa dodajte mleko i ulje. Posebno sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte u tečne sastojke i umutite. Sipajte u pleh veličine 20x30 cm. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Pečeni patišpanj izbockajte viljuškom. Preliv: Mleko i šećer stavite da se kuva. Dodajte ulje, kakao-prah i gustin. Mešajte da se razbiju grudvice, pa dodajte čokoladu. Kada se čokolada otopi i sve sjedini, sklonite sa vatre. Prelijte kolač i isecite na kocke. Ostavite da upije preliv.
POSNE PRALINE ZA SVE VAŽNE DOGAĐAJE Savršeni sitni kolači, ukusa koji govori 1000 jezika
Omiljene sitne kolače možete da pravite i u vreme posta.
NAMIRNICE KOJE POMAŽU KOD VISOKOG PRITISKA Ovo voće je uvek dostupno
Postoje prirodni načini da smanjite visok pritisak, pomoću ishrane.
KREM SUPA OD TIKVICA Mirisna i zdrava, a popravlja dan u trenu
Ako volite tikvice, ovu supu ćete obožavati.
MARKIZA TORTA Očaravajuća nepečena poslastica sa piškotama koja budi sva čula
Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike.
AKO JE MESO ŽILAVO URADITE OVO Provereni saveti da bude sočno i mekano kao duša
Primenite ove jednostavne trikove i uživajte u ručku.
Komentari (0)