RECEPTI ZA CEO PORODIČNI RUČAK Sve od čorbe do kolača, na jednom mestu
Recepti su iz "Minjine kuhinjice" poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski
Piletina sa kikirikijem
Sastojci:
- 300 g belog mesa
- 1 manji praziluk
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 2 trougla topljenog sira
- 100 g pečenog neslanog kikirikija
- 2 čena belog luka
- ulje, začin
Za prilog:
- 3 srednja krompira
- 1 veza blitve
- 100 g putera
- začin
Priprema:
Piletinu posolite i na malo ulja propržite sa obe strane. Dodajte oba iseckana luka i propržite. Piletinu isecite na kose parčiće, prelijte neutralnom pavlakom, stavite sir, kikiriki i začinite. Kuvajte na umerenoj temperaturi još pet minuta. Prilog: Krompir skuvajte, oljuštite i iseckajte na kockice. Blitvu obarite u vodi u kojoj se kuvao krompir, isecite na trake i sa krompirom propržite minut-dva na zagrejanom puteru. Začinite po ukusu.
Rolat sa spanaćem i ajvarom
Sastojci:
- 180 g brašna
- 180 g spanaća u briketima
- 200 ml gazirane vode
- ½ praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 3-4 kašike ajvara
- 3 kašike majoneza
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte spanać koji ste prethodno otopili i ocedili. Promešajte i sipajte gaziranu vodu i ulje. Mešajte da se smesa ujednači. Sipajte u pleh veličine 30x40 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Patišpanj urolajte zajedno sa papirom po užoj strani i uvijte u mokru krpu. Ostavite da se rolat ohladi. Skinite papir, rolat premažite ajvarom i odozgo majonezom. Urolajte po užoj strani i uvijte u streč foliju. Ostavite nekoliko sati da se stegne i ohladi.
Teleća čorba
Sastojci:
- 300 g telećeg ribića
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- 1 manji celer
- 3 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- 200 ml mleka
- 1 juneća kocka za supu
- 2 kašike iseckanog peršuna
Priprema:
Meso iseckajte na kockice veličine zalogaja. Propržite na ulju. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Desetak minuta propržite uz mešanje. Nalijte toplom vodom (1,5 l) i kuvajte 50 minuta. U mleku razmutite brašno da nema grudvica i sipajte u čorbu koja vri. Dodajte izmrvljenu kocku za supu i po potrebi dodatno začinite. Kuvajte još 10 minuta i na kraju stavite peršun. Uz čorbu poslužite kiselu pavlaku.
Čokoladni san
Sastojci:
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 120 ml mleka
- 120 ml ulja
- 180 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 300 ml mleka
- 50 g šećera
- 50 ml ulja
- 30 g kakaoa
- 1 kašika gustina
- 150 g čokolade
Priprema:
Mikserom umutite jaja i šećer, pa dodajte mleko i ulje. Posebno sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte u tečne sastojke i umutite. Sipajte u pleh veličine 20x30 cm. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Pečeni patišpanj izbockajte viljuškom. Preliv: Mleko i šećer stavite da se kuva. Dodajte ulje, kakao-prah i gustin. Mešajte da se razbiju grudvice, pa dodajte čokoladu. Kada se čokolada otopi i sve sjedini, sklonite sa vatre. Prelijte kolač i isecite na kocke. Ostavite da upije preliv.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
Komentari (0)