RECEPTI ZA CEO PORODIČNI RUČAK Sve od čorbe do kolača, na jednom mestu

Slobodanka Ćorić

13:05

Sezonski recepti 0

Recepti su iz "Minjine kuhinjice" poznate kulinarske blogerke Minje Bogdanovski

čorba
Foto: Pixabay

Piletina sa kikirikijem

Sastojci:

  • 300 g belog mesa
  • 1 manji praziluk
  • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 2 trougla topljenog sira
  • 100 g pečenog neslanog kikirikija
  • 2 čena belog luka
  • ulje, začin

Za prilog:

  • 3 srednja krompira
  • 1 veza blitve
  • 100 g putera
  • začin

Priprema:

Piletinu posolite i na malo ulja propržite sa obe strane. Dodajte oba iseckana luka i propržite. Piletinu isecite na kose parčiće, prelijte neutralnom pavlakom, stavite sir, kikiriki i začinite. Kuvajte na umerenoj temperaturi još pet minuta. Prilog: Krompir skuvajte, oljuštite i iseckajte na kockice. Blitvu obarite u vodi u kojoj se kuvao krompir, isecite na trake i sa krompirom propržite minut-dva na zagrejanom puteru. Začinite po ukusu.

Rolat sa spanaćem i ajvarom

Sastojci:

  • 180 g brašna
  • 180 g spanaća u briketima
  • 200 ml gazirane vode
  • ½ praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • 3-4 kašike ajvara
  • 3 kašike majoneza

Priprema:

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte spanać koji ste prethodno otopili i ocedili. Promešajte i sipajte gaziranu vodu i ulje. Mešajte da se smesa ujednači. Sipajte u pleh veličine 30x40 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Patišpanj urolajte zajedno sa papirom po užoj strani i uvijte u mokru krpu. Ostavite da se rolat ohladi. Skinite papir, rolat premažite ajvarom i odozgo majonezom. Urolajte po užoj strani i uvijte u streč foliju. Ostavite nekoliko sati da se stegne i ohladi.

Teleća čorba

Sastojci:

  • 300 g telećeg ribića
  • 1 šargarepa
  • 1 crni luk
  • 1 manji celer
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • 200 ml mleka
  • 1 juneća kocka za supu
  • 2 kašike iseckanog peršuna

Priprema:

Meso iseckajte na kockice veličine zalogaja. Propržite na ulju. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Desetak minuta propržite uz mešanje. Nalijte toplom vodom (1,5 l) i kuvajte 50 minuta. U mleku razmutite brašno da nema grudvica i sipajte u čorbu koja vri. Dodajte izmrvljenu kocku za supu i po potrebi dodatno začinite. Kuvajte još 10 minuta  i na kraju stavite peršun. Uz čorbu poslužite kiselu pavlaku.

Čokoladni san

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 120 g šećera
  • 120 ml mleka
  • 120 ml ulja
  • 180 g brašna
  • 30 g kakaoa
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 300 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 30 g kakaoa
  • 1 kašika gustina
  • 150 g čokolade

Priprema:

Mikserom umutite jaja i šećer, pa dodajte mleko i ulje. Posebno sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte u tečne sastojke i umutite. Sipajte u pleh veličine 20x30 cm. Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Pečeni patišpanj izbockajte viljuškom. Preliv: Mleko i šećer stavite da se kuva. Dodajte ulje, kakao-prah i gustin. Mešajte da se razbiju grudvice, pa dodajte čokoladu. Kada se čokolada otopi i sve sjedini, sklonite sa vatre. Prelijte kolač i isecite na kocke. Ostavite da upije preliv.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading