SAVRŠENE POSLASTICE SA PUDINGOM 2 Sve su kremaste i neodoljive, a jedna nosi ime po čuvenoj glumici

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Poslastica Grejs Keli, kapri ili karamel fantazija, pomeriće granice dobrog ukusa, a zamirisaće vam cela kuća.

karamel fantazija
Shutterstock

Grejs Keli poslastica

Potrebno je

  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera
  • 4 jajeta

FIL:

  • 1 puding od čokolade
  • 1 puding od vanile
  • 200 g margarina
  • 2 kašike šećera
  • 100 g šećera

     

  • 700 ml mleka
  • 1 kesica šlaga

Priprema: 

Mikserom umutite jaja s brašnom i šećerom. Testo sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.
Skuvajte 250 ml mleka i kašiku šećera. Dodajte prašak za puding od vanile pomešan s mlekom i skuvajte puding. Isto uradite s pudingom od čokolade. Ostavite oba pudinga da se ohlade.
Penasto umutite margarin sa 100 g šećera. Pola dodajte u ohlađeni puding od vanile, a ostatak u puding od čokolade, pa sve dobro pomešajte. Ispečenu koru isecite na dva jednaka dela, prvu premažite čokoladnim filom, stavite drugu, pa je premažite filom od vanile. Umutite šlag s preostalim mlekom i ukrasite tortu. Pre služenja dobro ohladite.

Kapri

kapri Shutterstock
 

 

Potrebno je

Kore:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 8 belanaca
  • 200 g čokolade
  • 125 g margarina

Fil I:

  • 2 jajeta
  • 8 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 7 dl mleka
  • 250 g margarina

Fil II:

  • 150 g šećera
  • 5 dl vode
  • 300 g jagoda (može i smrznutih)
  • 2 pudinga od jagoda
  • 2 šlaga

Priprema:

Kore: Belanca umutite u čvrst sneg. U odgovarajućoj posudi umutite jaja, šećer i brašno. Dodajte sneg od belanaca, mlevene orahe i polako promešajte. Od pripremljene smese ispecite dve kore. Čokoladu i margarin otopite na pari, prelijte preko kora i ostavite da se stegnu.
Fil I: U manju posudu sipajte 5 dl mleka i kuvajte dok ne proključa. Posebno umutite ostatak mleka, jaja, žumanca, šećer i prašak za puding od vanile. Dodajte u ključalo mleko i kuvajte na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne. U ohlađenu masu dodajte margarin i umutite mikserom.
Fil II: U manju šerpu sipajte 4 dl vode, dodajte šećer i ostavite da proključaju. Zatim dodajte seckane jagode i kratko prokuvajte. Prašak za puding od vanile umutite sa malo vode, dodajte u ključalu masu i nastavite sa kuvanjem mešajući sve dok se ne zgusne.
Finalni postupak: Pripremljene kore premažite filom i ostavite da se stegnu, a potom nanesite fil. Filovane kore naslažite jednu na drugu. Šlag pripremite prema uputstvu sa kesice, te premažite tortu i dekorišite je po želji.

 

Karamel fantazija

karamel fantazija Shutterstock
 

Potrebno je
Kora:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 50 g topljenog putera
  • 15 g kakaoa

Fil:

  • 3 kesice pudinga od karamele
  • litar mleka
  • 5 kašika kukuruznog skroba
  • kašika ekstrakta vanile

Preliv

  • 200 g mlečne čokolade
  • 70 ml toplog mleka
  • 10 karamela od lešnika

Priprema:

Keks sameljite ako već niste kupili mleveni, pa ga pomešajte s kakao prahom. Puter istopite i ulijte, pa lepo sjedinite. U kalup (20 cm) sipajte smesu i napravite koru. Po želji, ostavite da se stegne desetak minuta u frižideru. Sipajte puding u mleko, dodajte po želji dodajte vanilu, potom i kukuruzni skrob i uz konstantno mešanje kuvajte dok se ne zgusne na laganoj vatri. Ostavite da se malo ohladi i prelijte u kalup.
Ostavite da se stegne u frižideru oko dva sata. Da napravite preliv, istopite čokoladu s mlekom. Prelijte preko torte. Ostavite još sat vremena u frižideru da se stegne. Pospite karamel prelivom pre serviranja. Možete i po želji, umesto preliva, da izrendate čokoladu preko.

Komentari (0)

Loading