SAVRŠENE POSLASTICE SA PUDINGOM 2 Sve su kremaste i neodoljive, a jedna nosi ime po čuvenoj glumici
Poslastica Grejs Keli, kapri ili karamel fantazija, pomeriće granice dobrog ukusa, a zamirisaće vam cela kuća.
Grejs Keli poslastica
Potrebno je
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- 4 jajeta
FIL:
- 1 puding od čokolade
- 1 puding od vanile
- 200 g margarina
- 2 kašike šećera
- 100 g šećera
- 700 ml mleka
- 1 kesica šlaga
Priprema:
Mikserom umutite jaja s brašnom i šećerom. Testo sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.
Skuvajte 250 ml mleka i kašiku šećera. Dodajte prašak za puding od vanile pomešan s mlekom i skuvajte puding. Isto uradite s pudingom od čokolade. Ostavite oba pudinga da se ohlade.
Penasto umutite margarin sa 100 g šećera. Pola dodajte u ohlađeni puding od vanile, a ostatak u puding od čokolade, pa sve dobro pomešajte. Ispečenu koru isecite na dva jednaka dela, prvu premažite čokoladnim filom, stavite drugu, pa je premažite filom od vanile. Umutite šlag s preostalim mlekom i ukrasite tortu. Pre služenja dobro ohladite.
Kapri
Potrebno je
Kore:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 10 kašika mlevenih oraha
- 8 belanaca
- 200 g čokolade
- 125 g margarina
Fil I:
- 2 jajeta
- 8 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 2 pudinga od vanile
- 7 dl mleka
- 250 g margarina
Fil II:
- 150 g šećera
- 5 dl vode
- 300 g jagoda (može i smrznutih)
- 2 pudinga od jagoda
- 2 šlaga
Priprema:
Kore: Belanca umutite u čvrst sneg. U odgovarajućoj posudi umutite jaja, šećer i brašno. Dodajte sneg od belanaca, mlevene orahe i polako promešajte. Od pripremljene smese ispecite dve kore. Čokoladu i margarin otopite na pari, prelijte preko kora i ostavite da se stegnu.
Fil I: U manju posudu sipajte 5 dl mleka i kuvajte dok ne proključa. Posebno umutite ostatak mleka, jaja, žumanca, šećer i prašak za puding od vanile. Dodajte u ključalo mleko i kuvajte na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne. U ohlađenu masu dodajte margarin i umutite mikserom.
Fil II: U manju šerpu sipajte 4 dl vode, dodajte šećer i ostavite da proključaju. Zatim dodajte seckane jagode i kratko prokuvajte. Prašak za puding od vanile umutite sa malo vode, dodajte u ključalu masu i nastavite sa kuvanjem mešajući sve dok se ne zgusne.
Finalni postupak: Pripremljene kore premažite filom i ostavite da se stegnu, a potom nanesite fil. Filovane kore naslažite jednu na drugu. Šlag pripremite prema uputstvu sa kesice, te premažite tortu i dekorišite je po želji.
Karamel fantazija
Potrebno je
Kora:
- 200 g mlevenog keksa
- 50 g topljenog putera
- 15 g kakaoa
Fil:
- 3 kesice pudinga od karamele
- litar mleka
- 5 kašika kukuruznog skroba
- kašika ekstrakta vanile
Preliv
- 200 g mlečne čokolade
- 70 ml toplog mleka
- 10 karamela od lešnika
Priprema:
Keks sameljite ako već niste kupili mleveni, pa ga pomešajte s kakao prahom. Puter istopite i ulijte, pa lepo sjedinite. U kalup (20 cm) sipajte smesu i napravite koru. Po želji, ostavite da se stegne desetak minuta u frižideru. Sipajte puding u mleko, dodajte po želji dodajte vanilu, potom i kukuruzni skrob i uz konstantno mešanje kuvajte dok se ne zgusne na laganoj vatri. Ostavite da se malo ohladi i prelijte u kalup.
Ostavite da se stegne u frižideru oko dva sata. Da napravite preliv, istopite čokoladu s mlekom. Prelijte preko torte. Ostavite još sat vremena u frižideru da se stegne. Pospite karamel prelivom pre serviranja. Možete i po želji, umesto preliva, da izrendate čokoladu preko.
POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni slatkiš kao osmišljen za slavsku trpezu, prste da poližete
Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.
POSNA SARMA Slasno jelo sa pečurkama i pirinčem, zaboravićete da nedostaje meso
Savršene za početak Božićnog posta, a dugo će vas držati sitim.
NAJČOKOLADNIJI ROLAT Sa palačinkama i keksom, mekan kao duša, nema ko ga ne voli
Neodoljivi desert osvojiće sve sladokusce.
PASTA FAŽOLE Italijanski aromatični spoj testenine i pasulja koji budi sva čula
Čuveno jelo primorske, dalmatinske i italijanske kuhinje možete da pravite i leti i zimi, a svaki zalogaj je raj za nepca.
ISPOLIRAJTE SUDOPERU OVOM NAMIRNICOM Nije soda bikarbona, a sijaće se kao nova
Ako želite da se sudopera sija kao tek kupljena, primenite ovaj jednostavni trik.
Komentari (0)