TRADICIONALNI HLEBOVI DRUGIH ZEMALJA KOJE TREBATE DA PROBATE Pao di keižo prave u Brazilu

Ivana Pavlović

09:21

Sezonski recepti 0

Damper u Australiji, luči u Bangladešu, maraketa u Čileu, šaobing u Kini, injera u Etiopiji, baget u Francuskoj i kačapuri u Gruziji. Svaki je poseban na svoj način, zato najbolje odmah stavite duplu meru.

damper
Shutterstock

AUSTRALIJA
Damper
Sastojci:

  • 4 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera (opcionalno)
  • 1 1/2 šolje mleka
  • voda (po potrebi)

Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Postepeno dodajte mleko, mešajući testo dok se sastojci dobro ne sjedine. Ako je testo suviše suvo, možete dodati malo vode po potrebi. Cilj je dobiti mekano i glatko testo. Prebacite testo na pobrašnjeni radni prostor i lagano ga mesite nekoliko minuta dok ne postane glatko. Oblikujte testo ukrug i prenesite ga u prethodno zagrejanu pećnicu postavljenu na 200 stepeni. Pecite damper oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatnosmeđe i zvuk šuplji kada se kucne odozgo. Izvadite damper iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi pre sečenja.

BANGLADEŠ
Luči

  • Sastojci:
  • 2 šolje pšeničnog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera (opciono)
  • 1 kašika ulja
  • oko 3/4 šolje tople vode (može biti potrebno malo više ili manje)

Priprema:
U posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte ulje i postepeno dodajte toplu vodu, mešajući dok se sastojci ne sjedine i formiraju testo. Mesite testo nekoliko minuta dok postane glatko. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmara 15-20 minuta. Podelite testo na male loptice veličine oraha. Na blago pobrašnjenoj površini razvijte svaku lopticu u tanku palačinku, oko 5-6 cm u prečniku. Ugrejte ulje za prženje u tiganju na srednjejakoj vatri. Pržite svaku palačinku u vrelom ulju dok ne nabubri i postane zlatnosmeđa s obe strane. 

BRAZIL
Pao di keižo

  • Sastojci:
  • 2 šolje tapioka brašna
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje putera
  • 1 kašičica soli
  • 1 1/2 šolje rendanog tvrdog sira (npr. parmezan ili sličan)
  • 2 jaja

Priprema
Ugrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. U šerpu stavite mleko, puter i so. Kuvajte na srednjejakoj vatri dok se puter ne istopi i smeša ne proključa. Sklonite šerpu s vatre i dodajte tapioka brašno. Mešajte dok se masa ne sjedini. Ostavite smesu da se malo ohladi, a zatim dodajte rendani sir. Mešajte dok se sir ravnomerno ne rasporedi. Dodajte jedno jaje u smesu i dobro promešajte dok se jaje potpuno ne sjedini. Nakon toga dodajte drugo jaje i ponovo dobro promešajte. Testo će biti mekano i lepljivo, ali to je normalno za ovaj recept. Pravite male kuglice (prečnika oko 3 cm) i rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni oko 15-20 minuta ili dok pao de keižo ne postanu zlatno smeđe.

ČILE
Maraketa

  • Sastojci;
  • 4 šolje belog pšeničnog brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 1/2 šolje tople vode
  • maslac (opciono, za premazivanje)

Priprema
U manjoj posudi rastvorite šećer u toj vodi i pospite kvasac po površini. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac u suve sastojke i mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte više brašna ili vode kako biste postigli pravilnu konzistenciju testa. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da odmara i udvostruči svoj obim. To obično traje otprilike sat vremena. Kada je testo spremno, prenesite ga na pobrašnjen radni prostor i podelite ga na male loptice veličine teniske loptice. 
Oblikujte svaku lopticu u dugačak valjak. Premažite loptice sa malo maslaca i ostavite ih da odmore još 15-20 minuta. Pecite ih na 200 stepeni oko 25 minuta.

KINA
Šaobing

  • Sastojci:
  • 3 šolje brašna
  • 1 šolja tople vode
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike biljnog ulja
  • Sastojci za premazivanje:
  • 2 kašike susamovog ulja

Priprema:
Rastvorite suvi kvasac i šećer u toploj vodi i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i biljno ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Dodajte brašno po potrebi ako je testo previše lepljivo. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da odmara i udvostruči svoj obim. To obično traje sat vremena. Premažite površinu radnog prostora brašnom. Izvadite testo i podelite ga na male loptice. 
Razvaljajte svaku lopticu u disk debljine oko 0,5 cm. Premažite svaki disk susamovim uljem i pospite susamom. Savijte disk napola kako biste dobili polukrug, a zatim ga ponovno savijte kako biste došli do oblika koji podseća na slovo U. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju.

ETIOPIJA
Injera
Sastojci:

  • 2 šolje belog pšeničnog brašna
  • 2 šolje vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje surutke (opciono, možete koristiti vodu ako nemate surutku)
  • biljno ulje (za premazivanje tiganja)

Priprema:
Pomešajte brašno i vodu u velikoj posudi kako biste napravili glatko testo. Dodajte surutku (ili vodu) i promešajte. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo na sobnoj temperaturi 24-48 sati da fermentiše. Tokom fermentacije testo će dobiti kiseli ukus i formiraće se mehurići. Kada je testo spremno, promešajte ga i dodajte so. Ako želite, možete razrediti testo dodavanjem malo vode da postignete konzistenciju sličnu testu za palačinke. Ugrejte tiganj na srednjejakoj vatri. Koristeći kutlaču, sipajte malu količinu testa na tiganj i brzo ga razmažite kako biste dobili tanku palačinku. Injera treba da bude tanka i pufnasta. Pokrijte tiganj i pecite hleb dok se na površini ne pojave mehurići i ivice ne počnu da se odvajaju od tiganja. Ne okreće, već se samo peče s jedne strane.

FRANCUSKA
Baget
Sastojci:

  • 500 g belog pšeničnog brašna
  • 10 g soli
  • 7 g suvog kvasca
  • 350 ml tople vode

Priprema:
Rastvorite suvi kvasac u toploj vodi i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac. Polako mešajte, postepeno dodajući vodu dok se formira mekano testo. Prebacite testo na pobrašnjeni radni prostor i mesite ga oko 10-15 minuta, ili dok postane glatko i elastično. Vratite testo u posudu, pokrijte krpom i ostavite da odmara na toplom mestu dok se ne udvostruči, što traje otprilike 1-2 sata. Prebacite testo na radnu površinu i podelite ga na dva dela. Oblikujte svaki deo u valjak. Postavite oblikovane bagete na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odmaraju još 30 minuta. U međuvremenu, ugrejte rernu na 220 stepeni Celzijusa. 
Pre nego što stavite bagete u rernu, napravite nekoliko dijagonalnih rezova na vrhu svakog bageta pomoću oštrih noževa. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni 20-25 minuta ili dok bageti ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju.

GRUZIJA
Kačapuri
Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 300 ml tople vode
  • 2 kašičice ulja

Priprema:
Rastvorite suvi kvasac i šećer u toploj vodi i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac. Polako mešajte, postepeno dodajući vodu dok se ne formira mekano testo. Dodajte ulje i nastavite da mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da odmara na toplom mestu dok se ne udvostruči, što traje otprilike 1-2 sata. Prebacite testo na radnu površinu, mesite ga još nekoliko minuta, a zatim podelite na loptice željene veličine. Oblikujte svaku lopticu u disk ili oval, pa ih stavite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između njih. Pokrijte krpom i ostavite da odmara još 15-20 minuta, pa ih pecite na 200 stepeni 20 minuta.

Komentari (0)

Loading