POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni slatkiš kao osmišljen za slavsku trpezu, prste da poližete
Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.
Potrebno je:
- 250 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin-šećera
- 100 ml vode
- 400 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml vode
- 250 g mlevenih oraha
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto margarin sa šećerima. Sipajte vodu i dobro promešajte. Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevenim orasima. Testo zamesite pa podelite na 2 dela. Razvucite na veličinu pleha. Pleh obložite papirom za pečenje. Pecite kore 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme pripremajte fil. U jednoj šerpi zakuvajte šećer i vodu i kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Umešajte mlevene orahe pa kuvajte još nekoliko minuta. Nanesite fil na jednu od kora, pa preko stavite drugu koru. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Ostavite da se kolač prohladi pa ga pospite šećerom u prahu. Prijatno!
Možda vas zanima:
ŽERBO KOCKE Mađarski desert koji samo dobija na popularnosti, a nestane sa stola odmah
Mađarski starinski kolači od kora, džema i oraha.
TIRAMISU SA BELOM ČOKOLADOM Još slađi od originala, poći će vam voda na usta
Italijanski klasik na drugačiji način za sve sladokusce.
RUM KOLAČ Brzinski desert koji se ne peče, a mekan kao duša, savršen za hladne dane
Fenomenalan desert osvojiće i one izbirljive.
BRZI LAVA KOLAČ Idealan za početnike u kuhinji i dolazak iznenadnih gostiju, a preukusan
Neodoljivi kolač topi se u ustima, a uspeva svima.
POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni slatkiš kao osmišljen za slavsku trpezu, prste da poližete
Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.
POSNA SARMA Slasno jelo sa pečurkama i pirinčem, zaboravićete da nedostaje meso
Savršene za početak Božićnog posta, a dugo će vas držati sitim.
PASTA FAŽOLE Italijanski aromatični spoj testenine i pasulja koji budi sva čula
Čuveno jelo primorske, dalmatinske i italijanske kuhinje možete da pravite i leti i zimi, a svaki zalogaj je raj za nepca.
ISPOLIRAJTE SUDOPERU OVOM NAMIRNICOM Nije soda bikarbona, a sijaće se kao nova
Ako želite da se sudopera sija kao tek kupljena, primenite ovaj jednostavni trik.
PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Sočno jelo u pikantnom umaku za prave gurmane
Gvatemala je država Srednje Amerike na čijoj se teritoriji nalazilo središte civilizacije naroda Maja koji su zajedno sa Špancima inspirisali hranu i kulturu naroda Gvatemale. Danas se u njihovoj hrani osećaju i note afričke i karipske kuhinje, prvenstveno u začinima i neretko ljutoj hrani. Pepijan piletina, tradicionalno jelo Gvatemale, predstavlja prženu ili kuvanu piletinu u bogatom umaku koji je zapravo glavni deo ovog recepta.
Komentari (0)