POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni slatkiš kao osmišljen za slavsku trpezu, prste da poližete

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.

žerbo kocke
Shutterstock

Potrebno je:

  • 250 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • 100 ml vode
  • 400 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 200 g šećera u prahu
  • 200 ml vode
  • 250 g mlevenih oraha

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto margarin sa šećerima. Sipajte vodu i dobro promešajte. Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevenim orasima.  Testo zamesite pa podelite na 2 dela. Razvucite na veličinu pleha. Pleh obložite papirom za pečenje. Pecite kore 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme pripremajte fil. U jednoj šerpi zakuvajte šećer i vodu i kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Umešajte mlevene orahe pa kuvajte još nekoliko minuta. Nanesite fil na jednu od kora, pa preko stavite drugu koru. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Ostavite da se kolač prohladi pa ga pospite šećerom u prahu. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

pepijan piletina

PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Sočno jelo u pikantnom umaku za prave gurmane

13:00

26 novembar, 2024

Sezonski recepti

Gvatemala je država Srednje Amerike na čijoj se teritoriji nalazilo središte civilizacije naroda Maja koji su zajedno sa Špancima inspirisali hranu i kulturu naroda Gvatemale. Danas se u njihovoj hrani osećaju i note afričke i karipske kuhinje, prvenstveno u začinima i neretko ljutoj hrani. Pepijan piletina, tradicionalno jelo Gvatemale, predstavlja prženu ili kuvanu piletinu u bogatom umaku koji je zapravo glavni deo ovog recepta.

Komentari (0)

Loading