POSNA JELA OD RIBE Držaće vas dugo sitim, a zaboravićete da nemaju meso
Pihtije od šarana, sremski paprikaš, pastrmka sa pečurkama, pikantni oslić.
Pihtije od šarana
Sastojci
- Potrebno je:
- 800 g glava i repova od šarana
- 5 kuvanih šargarepa
- 1 limun
- so
Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojte sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta žeatirajućih materija.
Sremski paprikaš
Sastojci
- 1½ kg šarana
- 5 glavica crnog luka
- ulje
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 kašike crvene začinske paprika
- celerov list
- 2-3 dl soka od paradajza
- 1 dl crvenog vina
- biber
Priprema
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili pirinač.
Pastrmka sa pečurkama
Sastojci
- 4 manje pastrmke
- kašičica biljnog začina
- 3 kašičice soka od limuna
- 150 g šampinjona
- 150 g bukovača
- 2 celerove stabljike
- 50 ml belog vina
- kašičica naseckanog peršuna
- 2-3 kašičice maslinovog ulja
PRIPREMA
Očišćene pastrmke potopite u sok od limuna, a zatim natrljajte ribu suvim začinom. Na maslinovu ulju propržite ribu sa svake strane oko 5 minuta, a zatim je stavite na toplo mesto. Na istoj masnoći propržite narezane stabljike celera i pečurke te ih pržite desetak minuta, malo posolite, polijte vinom i još kratko propržite. Tople pastrmke poslužite sa pripremljenim pečurkama i celerom i kuvanim krompirom.
Pikantni oslić
- 1 kg file oslića
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 2 kašike belog brašna
- 1 kašika ljute tucane paprike
- so
- suvi biljni začin
- ulje
Priprema
Odmrznutu ribu isecite na komade. Začinite solju i suvim začinom. Napravite smesu od brašna i paprike i začina, pa uvaljajte komade ribe s obe strane u napravljenu smesu. Ostavite ih u frižideru barem sat vremena. Na ulju pržite ribu dok ne dobije bakarnu boju.
Možda vas zanima:
PIKANTNI OSLIĆ Riblji specijalitet koji osvaja na prvi zalogaj
Riba je namirnica koja zamenjuje meso. Napravite ovo preukusno jelo i nećete da se pokajete. Slasna kombinacija sa ljutkastim začinima, osvojiće svakoga ko bude probao.
SREMSKI PAPRIKAŠ Pikantni delikates u očaravajućem sosu, ovako nešto do sada niste probali, a posan
Napravite paprikaš od šarana, bićete oduševljeni koliko je dobar. Ovaj konkretan obrok će vas držati sitim, a odličan je predlog i za slavsku trpezu.
PIHTIJE OD ŠARANA Neobične, pikantne i drugačije, poslužite ih gostima za slavu, biće oduševljeni
Ako volite pihtije, napravite ih u posnoj varijanti. Poznato je da riba zamenjuje meso, a ne zaostaju po ukusu za onim pravim. Savršene kao predjelo za slavu, svi će vam tražiti recept.
PIHTIJE SA ŠARANOM Posan obrok fenomenalnog ukusa, prste da poližete
Napravite pihtije na drugačiji način. Dobićete potpuno nov ukus, pritom su posne.
FARBANJE JAJA SOKOM Isprobajte drugačiju tehniku koja daje neverovatne boje
Proverena tehnika oduševiće rezultatom i one izbirljive.
PANCEROTE Hrskave spolja, a sočne iznutra, najbolje odmah stavite duplu meru
Mekane i sočne, pravićete stalno.
GRČKA MUSAKA Sočno jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, prste da poližete
Sočno jelo u kombinaciji povrća i patlidžana osvojiće i one izbirljive.
BRZA USKRŠNJA POSLASTICA LENJA ŽENA Nit se peče, nit se kuva, a nestaće sa stola čim se postavi
Fenomenalna torta osvojiće i one koji ne vole slatko.
TAVČE NA GRAVČE Tradicionalno makedonsko jelo od pasulja na kome su odrasle generacije, a posno
Nacionalno jelo Makedonije pravi se isključivo od belog pasulja tetovca.
Komentari (0)