POSNA JELA OD RIBE Držaće vas dugo sitim, a zaboravićete da nemaju meso

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Pihtije od šarana, sremski paprikaš, pastrmka sa pečurkama, pikantni oslić.

pihtije od šarana
Shutterstock

Pihtije od šarana
Sastojci

  • Potrebno je:
  • 800 g glava i repova od šarana
  • 5 kuvanih šargarepa
  • 1 limun
  • so

Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojte sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta žeatirajućih materija.

Sremski paprikaš
Sastojci

  • 1½ kg šarana
  • 5 glavica crnog luka
  • ulje
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike crvene začinske paprika
  • celerov list
  • 2-3 dl soka od paradajza
  • 1 dl crvenog vina
  • biber

Priprema
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili pirinač.


Pastrmka sa pečurkama
Sastojci

  • 4 manje pastrmke
  • kašičica biljnog začina
  • 3 kašičice soka od limuna
  • 150 g šampinjona
  • 150 g bukovača
  • 2 celerove stabljike
  • 50 ml belog vina
  • kašičica naseckanog peršuna
  • 2-3 kašičice maslinovog ulja

PRIPREMA
Očišćene pastrmke potopite u sok od limuna, a zatim natrljajte ribu suvim začinom. Na maslinovu ulju propržite ribu sa svake strane oko 5 minuta, a zatim je stavite na toplo mesto. Na istoj masnoći propržite narezane stabljike celera i pečurke te ih pržite desetak minuta, malo posolite, polijte vinom i još kratko propržite. Tople pastrmke poslužite sa pripremljenim pečurkama i celerom i kuvanim krompirom.


Pikantni oslić

  • 1 kg file oslića
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 2 kašike belog brašna
  • 1 kašika ljute tucane paprike
  • so
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema
Odmrznutu ribu isecite na komade. Začinite solju i suvim začinom. Napravite smesu od brašna i paprike i začina, pa uvaljajte komade ribe s obe strane u napravljenu smesu. Ostavite ih u frižideru barem sat vremena. Na ulju pržite ribu dok ne dobije bakarnu boju.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading