SAVETI ZA NAJLEPŠE PALAČINKE Neće imati grudvice i neće se cepati

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Da bi palačinke ispale savršene potrebno je da napravite idealno testo.

palačinke
Shutterstock

1. Pripremite testo

Prosejte brašno, a jaja i mleko neka budu sobne temperature. Žumance i belance odvojeno umutite. U testo za palačinke obavezno dodajte prstohvat soli, da budu ukusnije. Dodajte i malo ulja, da se ne bi lepile za tiganj. Znaćete da je testo dobro umućeno po malim mehurićima na njegovoj površini.

2. Odredite pravu gustinu testa

Napravite testo gustine tečne pavlake, ni suviše retko ni suviše gusto.

3. Pustiite testo da se odmori pre prženja

Ostavite da testo odmori pola sata pre prženja, da bi palačinke bile ukusnije.

4. Кoliko testa da sipate i na koji način

Pravilo je da za tiganj srednje veličine (prečnika dna od 20 cm) sipate jednu standardnu kutlaču testa. Možete da sipate u sredinu posude ili sa jedne od podignutih strana, kako vam više odgovara, ali vodite računa da bude ravnomerno raspoređeno.

5. Кoji tiganj da izaberete

Najbolje je da izaberete tiganj od livenog gvožđa, dugo ostaje topao, a ravnomerno se zagreva.

6. Кako da pravilno zagrejete tiganj

Ako nedovoljno zagrejete tiganj, pojaviće se grudvice u palačinkama. Najbolje je da koristite srednju ringlu sa srednjom jačinom vatre. Ali, imajte na umu da se tiganj od livenog gvožđa sporije zagreva od teflonskog. 

7. Nemojte da pržite na jakoj vatri

Ako budete pržili palačinke na jakoj vatri, biće gumene. Ako želite da budu unutra mekane i ispržene, a spolja zlatne, pržite na srednjoj temperaturi.

8. Okrenite palačinke samo jednom 

Dovoljno je da palačinke okrenete samo jednom, kad puknu mehurići. Ako preterate sa okretanjem, možete da dovedete do toga da se palačinke polome.

 

Komentari (0)

Loading