HLEB NIJE MEKAN I MRVI SE? Verovatno pravite neku od ovih 8 grešaka

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Ako pravite neku od ovih 8 grešaka kada mesite hleb, niste jedini, dešava se i iskusnim domaćicama.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

1. Stavljate previše brašna

Dodajte prosejano brašno, ali nemojte da preterujete sa količinom. Testo ne treba da bude ni mnogo lepljivo, ni suvo, pa povedite računa o tome.

2. Velike količine kvasca

 Optimalno je da vekna hleba sadrži oko 7 grama kvasca, nemojte da stavljate više a ni manje od toga.

3. Koristite premalo soli ili putera

 Nikako nemojte da smanjujete količinu soli i putera. Nedostatak soli će sprečiti da testo naraste.

4. Kratko mesite

Prvo mesite 10 minuta, a pre pečenja premesite 2 do 5 minuta.

5. Predugo ostavljate testo da naraste

Zamešeno testo ostavite da odstoji 45-60 minuta. 

6. Predugo pečete hleb

Isušujete hleb predugim pečenjem, zato najbolje pratite uputstvo. Optimalno vreme pečenja je oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

7. Sečete hleb dok je vruć

Izvadite hleb iz rerne i sačekajte sat vremena pre sečenja. Ako prerano sečete dobićete suv hleb.

8. Ne čuvate hleb kako bi trebalo

Hleb čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili u kutiji za hleb. Možete da zapakujete u papir, pa u kesu, i odložite u zamrzivač. Ali nikako nemojte da pogrevate hleb u mikrotalasnoj, ni da ga držite u frižideru, da se ne bi sušio. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading