HLEB NIJE MEKAN I MRVI SE? Verovatno pravite neku od ovih 8 grešaka
Ako pravite neku od ovih 8 grešaka kada mesite hleb, niste jedini, dešava se i iskusnim domaćicama.
1. Stavljate previše brašna
Dodajte prosejano brašno, ali nemojte da preterujete sa količinom. Testo ne treba da bude ni mnogo lepljivo, ni suvo, pa povedite računa o tome.
2. Velike količine kvasca
Optimalno je da vekna hleba sadrži oko 7 grama kvasca, nemojte da stavljate više a ni manje od toga.
3. Koristite premalo soli ili putera
Nikako nemojte da smanjujete količinu soli i putera. Nedostatak soli će sprečiti da testo naraste.
4. Kratko mesite
Prvo mesite 10 minuta, a pre pečenja premesite 2 do 5 minuta.
5. Predugo ostavljate testo da naraste
Zamešeno testo ostavite da odstoji 45-60 minuta.
6. Predugo pečete hleb
Isušujete hleb predugim pečenjem, zato najbolje pratite uputstvo. Optimalno vreme pečenja je oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
7. Sečete hleb dok je vruć
Izvadite hleb iz rerne i sačekajte sat vremena pre sečenja. Ako prerano sečete dobićete suv hleb.
8. Ne čuvate hleb kako bi trebalo
Hleb čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili u kutiji za hleb. Možete da zapakujete u papir, pa u kesu, i odložite u zamrzivač. Ali nikako nemojte da pogrevate hleb u mikrotalasnoj, ni da ga držite u frižideru, da se ne bi sušio.
Možda vas zanima:
DOMAĆI HLEB SAVRŠENOG UKUSA Biće mekan i sutradan, a greje dušu i telo
Mekan i sočan, pravi raj za nepca.
DOMAĆI HLEB SA KROMPIROM Mekan kao duša, samo dodajte prilog po želji
Služite vrućeg uz prilog po želji.
DOMAĆI HLEB Mekan kao duša i ukusan, po receptu bez mane
Služite ga vrućeg uz prilog po želji.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)