HLEB NIJE MEKAN I MRVI SE? Verovatno pravite neku od ovih 8 grešaka
Ako pravite neku od ovih 8 grešaka kada mesite hleb, niste jedini, dešava se i iskusnim domaćicama.
1. Stavljate previše brašna
Dodajte prosejano brašno, ali nemojte da preterujete sa količinom. Testo ne treba da bude ni mnogo lepljivo, ni suvo, pa povedite računa o tome.
2. Velike količine kvasca
Optimalno je da vekna hleba sadrži oko 7 grama kvasca, nemojte da stavljate više a ni manje od toga.
3. Koristite premalo soli ili putera
Nikako nemojte da smanjujete količinu soli i putera. Nedostatak soli će sprečiti da testo naraste.
4. Kratko mesite
Prvo mesite 10 minuta, a pre pečenja premesite 2 do 5 minuta.
5. Predugo ostavljate testo da naraste
Zamešeno testo ostavite da odstoji 45-60 minuta.
6. Predugo pečete hleb
Isušujete hleb predugim pečenjem, zato najbolje pratite uputstvo. Optimalno vreme pečenja je oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
7. Sečete hleb dok je vruć
Izvadite hleb iz rerne i sačekajte sat vremena pre sečenja. Ako prerano sečete dobićete suv hleb.
8. Ne čuvate hleb kako bi trebalo
Hleb čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili u kutiji za hleb. Možete da zapakujete u papir, pa u kesu, i odložite u zamrzivač. Ali nikako nemojte da pogrevate hleb u mikrotalasnoj, ni da ga držite u frižideru, da se ne bi sušio.
Možda vas zanima:
DOMAĆI HLEB SAVRŠENOG UKUSA Biće mekan i sutradan, a greje dušu i telo
Mekan i sočan, pravi raj za nepca.
DOMAĆI HLEB SA KROMPIROM Mekan kao duša, samo dodajte prilog po želji
Služite vrućeg uz prilog po želji.
DOMAĆI HLEB Mekan kao duša i ukusan, po receptu bez mane
Služite ga vrućeg uz prilog po želji.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)