HLEB NIJE MEKAN I MRVI SE? Verovatno pravite neku od ovih 8 grešaka

Izvor: Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Ako pravite neku od ovih 8 grešaka kada mesite hleb, niste jedini, dešava se i iskusnim domaćicama.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

1. Stavljate previše brašna

Možda vas zanima:

Dodajte prosejano brašno, ali nemojte da preterujete sa količinom. Testo ne treba da bude ni mnogo lepljivo, ni suvo, pa povedite računa o tome.

2. Velike količine kvasca

 Optimalno je da vekna hleba sadrži oko 7 grama kvasca, nemojte da stavljate više a ni manje od toga.

3. Koristite premalo soli ili putera

 Nikako nemojte da smanjujete količinu soli i putera. Nedostatak soli će sprečiti da testo naraste.

4. Kratko mesite

Prvo mesite 10 minuta, a pre pečenja premesite 2 do 5 minuta.

5. Predugo ostavljate testo da naraste

Zamešeno testo ostavite da odstoji 45-60 minuta. 

6. Predugo pečete hleb

Isušujete hleb predugim pečenjem, zato najbolje pratite uputstvo. Optimalno vreme pečenja je oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

7. Sečete hleb dok je vruć

Izvadite hleb iz rerne i sačekajte sat vremena pre sečenja. Ako prerano sečete dobićete suv hleb.

8. Ne čuvate hleb kako bi trebalo

Hleb čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili u kutiji za hleb. Možete da zapakujete u papir, pa u kesu, i odložite u zamrzivač. Ali nikako nemojte da pogrevate hleb u mikrotalasnoj, ni da ga držite u frižideru, da se ne bi sušio. 

Komentari (0)

Loading