GURMANLUCI OD PLAVOG PATLIDŽANA Prave se lako, a govore 5 jezika
Od mini pica , do baba ganuša i slanog tarta, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Mini-pice
Sastojci:
- 1 patlidžan (oko 300 g)
- 200 g svežeg paradajza
- 50 g mocarele
- 1 kašika narendanog parmezana
- 1 kašika soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice italijanske mešavine začina
- 10 listova bosiljka
- 2 čena belog luka
Priprema:
Patlidžan isecite na kolutove debljine 2 cm. Poređajte na papirni ubrus, posolite i ostavite da pusti vodu. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja pa prodinstajte sitno naseckan beli luk. Dodajte iseckan paradajz, mešavinu italijanskih začina i kuvajte dok se ne zgusne. Dok mešate, izgnječite paradajz. Patlidžan obrišite suvim ubrusima. Pleh podmažite uljem, poređajte patlidžan, prelijte s malo maslinovog ulja, pa pospite ostatkom italijanskih začina. Pecite 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Sitno naseckajte bosiljak i pomešajte parmezan i mocarelu. Izvadi patlidžan iz rerne, stavite na svaki kolut umak od paradajza, bosiljak i mešavinu sireva. Pecite još sedam minuta da se sir istopi i zapeče.
Šarena salata
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 6 pečenih paprika
- 200 ml jogurta
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika seckanog peršuna
- 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Patlidžane umotajte u foliju i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, dok ne omekšaju. Izvadite kašikom meso i stavite u činiju. Paprike oljuštite, iseckajte na manje komade i pomešajte sa patlidžanom. Dodajte sitno iseckan beli luk, jogurt, peršun, so, ulje i sok od limuna. Izmešajte i stavite u frižider da se ohladi.
Jesenja musaka
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 5 krompira
- so
Za fil:
- 500 g mlevene junetine
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 500 ml soka od paradajza
- ½ čaše crnog vina
- 1 lovorov list
- 2 kašičice mešavine suvih začina
- maslinovo ulje
Za bešamel:
- 1 l mleka
- 100 g putera
- 100 g brašna
- 2 jaja
100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Isecite oljuštene plavi patlidžan i krompir na kolutove debljine oko 0,5 cm. Posolite i prodinstajte na malo ulja da porumene. Fil: Izdinstajte meso na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno iseckane crni i beli luk. Kada omekšaju, sipajte vino i kad ispari, sipajte paradajz sok, dodajte mešavinu začina, lovorov list i malo vode i dinstajte na tihoj vatri oko 20 minuta. Fil treba da bude gust. Bešamel: Zagrejte mleko i sipajte u drugu posudu. U tu šerpu stavite puter i kad se otopi, dodajte brašno, neprestano muteći dok se brašno ne proprži. Postepeno sipajte toplo mleko sve vreme muteći dok ne dobijete ujednačenu smesu. Posolite po ukusu i mutite dok se ne stegne. Sklonite sa šporeta i dodajte pola količine rendanog kačkavalja i jaja, neprestano mešajući dok se ne sjedini. Na dno tepsije poređajte kolutove krompira, pospite malo rendanog kačkavalja, zatim kolutove patlidžana, opet kačkavalj, pa fil od mesa i prelijte bešamelom. Odozgo pospite preostalim kačkavaljem i poređajte kolutove patlidžana. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat.
Rolnice s mesom i pečurkama
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 200 g šampinjona
- 200 g mlevenog mesa po želji
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 200 ml bujona od povrća
- 1 kašika seckanog peršuna
Priprema:
Patlidžane isecite na krugove, posolite i ostavite da odstoje pola sata. Isperite ih i prosušite ubrusom. U nauljen pleh poslažite patlidžane i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta (jednom ih okrenite). Iseckane crni i beli luk propržite na malo ulja, pa dodajte iseckane šampinjone i mleveno meso i dinstajte podlivajući bujonom. Dodajte iseckan peršun i začinite po ukusu solju i biberom. Ako je smesa suviše retka, u 50 ml vode dodajte kašičicu brašna i umešajte da se zgusne. Na svaki kolut patlidžana stavite malo fila, pa urolajte. U nauljenu vatrostalnu posudu rasporedite ostatak fila i poslažite rolnice. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 10 minuta.
Pohovani kolutići
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 3 jaja
- 5 kašika brašna
- 5 kašika kukuruznog brašna
- 5 kašika prezli
- 4 kašike ulja
- so, biber
Priprema:
Patlidžan oljuštite i isecite na kolutove ili po dužini. Posolite i ostavite 30 minuta, pa procedite vodu koju pusti i prebrišite papirnim ubrusom. Umutite jaja sa prstohvatom soli i dve kašike ulja. Pomešajte belo, kukuruzno brašno i prezle, dodajte so i biber po ukusu. Svaki komad patlidžana uvaljajte u tu mešavinu, pa u jaja i opet u mešavinu od brašna. Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i prelijte preostalim uljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije smeđu boju. Patlidžan poslužite sa sosom po želji.
Babaganuš
- 2 patlidžana
- 3 kašike tahini paste
- 1 čen belog luka
- sok od 1/2 limuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 veza peršuna
- 1 kašičica začina ras el hanut
- so
Priprema:
Patlidžan ispecite i oljuštite. Naseckajte ga na komade i stavite u duboku posudu u kojoj ćete ga ispasirati. Dodajte tahini pastu, iseckan čen belog luka, sok od pola limuna, maslinovo ulje i naseckani peršun. Dodajte so i začin ras el hanut. Sve ispasirajte.
Punjeni mesom
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 500 g pilećeg mlevenog mesa
- 200 ml pasiranog paradajza
- 100 g kačkavalja (gauda, edamer)
- 120 g mocarele
- 100 ml belog vina
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 2 prstohvata origana
- 2-3 listića svežeg bosiljka
- so, biber
- maslinovo ulje
Priprema:
Operite patlidžane, presecite napola po dužini. Zasecite na nekoliko mesta nožem odozgo. Utrljajte so i ostavite 15 minuta da puste vodu. Ocedite, premažite maslinovim uljem i pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sitno naseckajte luk pa ga dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte meso i prodinstajte. Dodajte vino i dinstajte dok ne ispari tečnost. Dodajte sitno seckani beli luk, origano, so i biber. Zalijte pasiranim paradajzom. Dinstajte dok se tečnost ne smanji i fil ne zgusne, oko 30 minuta. Pečene ohlađene patlidžane izdubite i to meso pomešajte s umakom. Napunite patlidžane, narendajte kačkavalj i na svaki patlidžan rasporedite iseckanu mocarelu. Poređajte ih u prethodno podmazanu posudu za pečenje, pošpricajte odozgo maslinovim uljem, stavite par listića bosiljka i vratite u rernu da se zapeku još 15-20 minuta na 180 stepeni.
Savet
Poslužite ih uz zelenu salatu i čašu belog vina.
Rižoto
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 1 luk
- 2 kašike krupne morske soli
- 3 čena belog luka
- 2 kašike peršuna
- 80 ml maslinovog ulja
- 50 g putera
- 350 g pirinča
- 1 l bujona
- so, biber
- parmezan
Priprema:
Operite patlidžane i isecite na kockice. Posolite i ostavite da stoje oko pola sata. Prodinstajte luk, dodajte beli luk, ubacite i patlidžane pa ih dinstajte dok ne omekšaju. Ubacite pirinač, dinstajte dva minuta. Dodajte po 125 ml bujona, mešajući dok se ne upije. Kad pirinač omekša, dodajte puter i parmezan. Poslužite toplo.
Pečeni u rerni
Sastojci:
- 2 veća patlidžana
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica svežeg timijana
- 1 nar
- 1 kašičica soli
Za umak:
- 10 kašika pavlake
- 100 ml gustog jogurta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Patlidžane operite, presecite na pola po dužini. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Zasecite odozgo na nekoliko mesta. Premažite maslinovim uljem, posolite i pobiberite, pospite listićima timijana. Peci 40-ak minuta dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju. Izvadite iz rerne i pustite da se ohlade. Izvadite zrnca nara. Pomešajte pavlaku, jogurt, maslinovo ulje, malo soli i zgnječeni beli luk. Svaki patlidžan prelijte pripremljenim umakom, pospite narom pa prelijte s još malo maslinovog ulja.
Tart s povrćem
Sastojci:
- 1 list smrznutog lisnatog testa
- 2 manja patlidžana
- 2 limuna
- ¼ kašičice mlevenog bibera
- ¼ šoljice maslinovog ulja + 3 kašike
- 1 kašičica soli
- 200 g feta sira
- 3 sveža paradajza
- 2 kašike zatar začina
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Razvaljajte odleđeno lisnato testo na papiru za pečenje u pravougaonik 25x35 cm. Stavite u pleh. Izbodite viljuškom. Ostavite u frižideru 10 minuta. Pomešajte patlidžan i limun iseckane na tanke kolutove, biber, tri kašike ulja i pola kašičice soli. Rasporedite ravnomerno pleh. Pecite dok patlidžani i limuni ne omekšaju, oko 15 minuta. Izvadite testo iz frižidera. Ravnomerno ga pospite fetom. Poređajte patlidžane, limun, iseckan paradajz, pospite začinom i solju. Pola količine ulja nakapajte preko. Pecite dok testo ne porumeni, oko 25 minuta. Prelijte preostalim uljem. Poslužite toplo.
NEODOLJIVE RUM BOMBICE Sitni kolači savršeni za početak Božićnog posta,a tope se u ustima
Brzi sitni kolači savršeni za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu..
POSNI DUNAVSKI TALASI Kolač sa višnjama koji nimalo ne zaostaje za originalom
Pogodni i za dane posta, najbolje odmah stavite duplu meru.
POSNA KESTEN PIRE TORTA Očaravajuća poslastica koja budi sva čula, zamirisaće cela kuća
Torta kao osmišljena za hladne dane, a sjajno ide sa šoljom kafe ili vinom.
NJOKE SA SLANINOM Slasni specijalitet koji osvaja na prvi zalogaj, po receptu bez premca
Neodoljivo jelo u aromatičnom spoju sa slaninom, za prave gurmane.
NAJUKUSNIJI DOMAĆI SIR Napravićete ga očas posla, a bolji do sada niste jeli
Trajaće oko nedelju dana, a bićete oduševljeni koliko je ukusan.
Komentari (0)