GURMANLUCI OD PLAVOG PATLIDŽANA Prave se lako, a govore 5 jezika
Od mini pica , do baba ganuša i slanog tarta, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Mini-pice
Sastojci:
- 1 patlidžan (oko 300 g)
- 200 g svežeg paradajza
- 50 g mocarele
- 1 kašika narendanog parmezana
- 1 kašika soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice italijanske mešavine začina
- 10 listova bosiljka
- 2 čena belog luka
Priprema:
Patlidžan isecite na kolutove debljine 2 cm. Poređajte na papirni ubrus, posolite i ostavite da pusti vodu. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja pa prodinstajte sitno naseckan beli luk. Dodajte iseckan paradajz, mešavinu italijanskih začina i kuvajte dok se ne zgusne. Dok mešate, izgnječite paradajz. Patlidžan obrišite suvim ubrusima. Pleh podmažite uljem, poređajte patlidžan, prelijte s malo maslinovog ulja, pa pospite ostatkom italijanskih začina. Pecite 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Sitno naseckajte bosiljak i pomešajte parmezan i mocarelu. Izvadi patlidžan iz rerne, stavite na svaki kolut umak od paradajza, bosiljak i mešavinu sireva. Pecite još sedam minuta da se sir istopi i zapeče.
Šarena salata
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 6 pečenih paprika
- 200 ml jogurta
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika seckanog peršuna
- 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Patlidžane umotajte u foliju i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, dok ne omekšaju. Izvadite kašikom meso i stavite u činiju. Paprike oljuštite, iseckajte na manje komade i pomešajte sa patlidžanom. Dodajte sitno iseckan beli luk, jogurt, peršun, so, ulje i sok od limuna. Izmešajte i stavite u frižider da se ohladi.
Jesenja musaka
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 5 krompira
- so
Za fil:
- 500 g mlevene junetine
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 500 ml soka od paradajza
- ½ čaše crnog vina
- 1 lovorov list
- 2 kašičice mešavine suvih začina
- maslinovo ulje
Za bešamel:
- 1 l mleka
- 100 g putera
- 100 g brašna
- 2 jaja
100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Isecite oljuštene plavi patlidžan i krompir na kolutove debljine oko 0,5 cm. Posolite i prodinstajte na malo ulja da porumene. Fil: Izdinstajte meso na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno iseckane crni i beli luk. Kada omekšaju, sipajte vino i kad ispari, sipajte paradajz sok, dodajte mešavinu začina, lovorov list i malo vode i dinstajte na tihoj vatri oko 20 minuta. Fil treba da bude gust. Bešamel: Zagrejte mleko i sipajte u drugu posudu. U tu šerpu stavite puter i kad se otopi, dodajte brašno, neprestano muteći dok se brašno ne proprži. Postepeno sipajte toplo mleko sve vreme muteći dok ne dobijete ujednačenu smesu. Posolite po ukusu i mutite dok se ne stegne. Sklonite sa šporeta i dodajte pola količine rendanog kačkavalja i jaja, neprestano mešajući dok se ne sjedini. Na dno tepsije poređajte kolutove krompira, pospite malo rendanog kačkavalja, zatim kolutove patlidžana, opet kačkavalj, pa fil od mesa i prelijte bešamelom. Odozgo pospite preostalim kačkavaljem i poređajte kolutove patlidžana. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat.
Rolnice s mesom i pečurkama
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 200 g šampinjona
- 200 g mlevenog mesa po želji
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 200 ml bujona od povrća
- 1 kašika seckanog peršuna
Priprema:
Patlidžane isecite na krugove, posolite i ostavite da odstoje pola sata. Isperite ih i prosušite ubrusom. U nauljen pleh poslažite patlidžane i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta (jednom ih okrenite). Iseckane crni i beli luk propržite na malo ulja, pa dodajte iseckane šampinjone i mleveno meso i dinstajte podlivajući bujonom. Dodajte iseckan peršun i začinite po ukusu solju i biberom. Ako je smesa suviše retka, u 50 ml vode dodajte kašičicu brašna i umešajte da se zgusne. Na svaki kolut patlidžana stavite malo fila, pa urolajte. U nauljenu vatrostalnu posudu rasporedite ostatak fila i poslažite rolnice. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 10 minuta.
Pohovani kolutići
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 3 jaja
- 5 kašika brašna
- 5 kašika kukuruznog brašna
- 5 kašika prezli
- 4 kašike ulja
- so, biber
Priprema:
Patlidžan oljuštite i isecite na kolutove ili po dužini. Posolite i ostavite 30 minuta, pa procedite vodu koju pusti i prebrišite papirnim ubrusom. Umutite jaja sa prstohvatom soli i dve kašike ulja. Pomešajte belo, kukuruzno brašno i prezle, dodajte so i biber po ukusu. Svaki komad patlidžana uvaljajte u tu mešavinu, pa u jaja i opet u mešavinu od brašna. Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i prelijte preostalim uljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije smeđu boju. Patlidžan poslužite sa sosom po želji.
Babaganuš
- 2 patlidžana
- 3 kašike tahini paste
- 1 čen belog luka
- sok od 1/2 limuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 veza peršuna
- 1 kašičica začina ras el hanut
- so
Priprema:
Patlidžan ispecite i oljuštite. Naseckajte ga na komade i stavite u duboku posudu u kojoj ćete ga ispasirati. Dodajte tahini pastu, iseckan čen belog luka, sok od pola limuna, maslinovo ulje i naseckani peršun. Dodajte so i začin ras el hanut. Sve ispasirajte.
Punjeni mesom
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 500 g pilećeg mlevenog mesa
- 200 ml pasiranog paradajza
- 100 g kačkavalja (gauda, edamer)
- 120 g mocarele
- 100 ml belog vina
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 2 prstohvata origana
- 2-3 listića svežeg bosiljka
- so, biber
- maslinovo ulje
Priprema:
Operite patlidžane, presecite napola po dužini. Zasecite na nekoliko mesta nožem odozgo. Utrljajte so i ostavite 15 minuta da puste vodu. Ocedite, premažite maslinovim uljem i pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sitno naseckajte luk pa ga dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte meso i prodinstajte. Dodajte vino i dinstajte dok ne ispari tečnost. Dodajte sitno seckani beli luk, origano, so i biber. Zalijte pasiranim paradajzom. Dinstajte dok se tečnost ne smanji i fil ne zgusne, oko 30 minuta. Pečene ohlađene patlidžane izdubite i to meso pomešajte s umakom. Napunite patlidžane, narendajte kačkavalj i na svaki patlidžan rasporedite iseckanu mocarelu. Poređajte ih u prethodno podmazanu posudu za pečenje, pošpricajte odozgo maslinovim uljem, stavite par listića bosiljka i vratite u rernu da se zapeku još 15-20 minuta na 180 stepeni.
Savet
Poslužite ih uz zelenu salatu i čašu belog vina.
Rižoto
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 1 luk
- 2 kašike krupne morske soli
- 3 čena belog luka
- 2 kašike peršuna
- 80 ml maslinovog ulja
- 50 g putera
- 350 g pirinča
- 1 l bujona
- so, biber
- parmezan
Priprema:
Operite patlidžane i isecite na kockice. Posolite i ostavite da stoje oko pola sata. Prodinstajte luk, dodajte beli luk, ubacite i patlidžane pa ih dinstajte dok ne omekšaju. Ubacite pirinač, dinstajte dva minuta. Dodajte po 125 ml bujona, mešajući dok se ne upije. Kad pirinač omekša, dodajte puter i parmezan. Poslužite toplo.
Pečeni u rerni
Sastojci:
- 2 veća patlidžana
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica svežeg timijana
- 1 nar
- 1 kašičica soli
Za umak:
- 10 kašika pavlake
- 100 ml gustog jogurta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Patlidžane operite, presecite na pola po dužini. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Zasecite odozgo na nekoliko mesta. Premažite maslinovim uljem, posolite i pobiberite, pospite listićima timijana. Peci 40-ak minuta dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju. Izvadite iz rerne i pustite da se ohlade. Izvadite zrnca nara. Pomešajte pavlaku, jogurt, maslinovo ulje, malo soli i zgnječeni beli luk. Svaki patlidžan prelijte pripremljenim umakom, pospite narom pa prelijte s još malo maslinovog ulja.
Tart s povrćem
Sastojci:
- 1 list smrznutog lisnatog testa
- 2 manja patlidžana
- 2 limuna
- ¼ kašičice mlevenog bibera
- ¼ šoljice maslinovog ulja + 3 kašike
- 1 kašičica soli
- 200 g feta sira
- 3 sveža paradajza
- 2 kašike zatar začina
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Razvaljajte odleđeno lisnato testo na papiru za pečenje u pravougaonik 25x35 cm. Stavite u pleh. Izbodite viljuškom. Ostavite u frižideru 10 minuta. Pomešajte patlidžan i limun iseckane na tanke kolutove, biber, tri kašike ulja i pola kašičice soli. Rasporedite ravnomerno pleh. Pecite dok patlidžani i limuni ne omekšaju, oko 15 minuta. Izvadite testo iz frižidera. Ravnomerno ga pospite fetom. Poređajte patlidžane, limun, iseckan paradajz, pospite začinom i solju. Pola količine ulja nakapajte preko. Pecite dok testo ne porumeni, oko 25 minuta. Prelijte preostalim uljem. Poslužite toplo.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)