GURMANLUCI OD PLAVOG PATLIDŽANA Prave se lako, a govore 5 jezika

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Od mini pica , do baba ganuša i slanog tarta, šta god da odaberete nećete da pogrešite.

baba ganuš
Shutterstock

Mini-pice

Sastojci:

  • 1 patlidžan (oko 300 g)
  • 200 g svežeg paradajza
  • 50 g mocarele
  • 1 kašika narendanog parmezana
  • 1 kašika soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice italijanske mešavine začina
  • 10 listova bosiljka
  • 2 čena belog luka

Priprema: 
Patlidžan isecite na kolutove debljine 2 cm. Poređajte na papirni ubrus, posolite i ostavite da pusti vodu. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja pa prodinstajte sitno naseckan beli luk. Dodajte iseckan paradajz, mešavinu italijanskih začina i kuvajte dok se ne zgusne. Dok mešate, izgnječite paradajz. Patlidžan obrišite suvim ubrusima. Pleh podmažite uljem, poređajte patlidžan, prelijte s malo maslinovog ulja, pa pospite ostatkom italijanskih začina.  Pecite 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Sitno naseckajte bosiljak i pomešajte parmezan i mocarelu. Izvadi patlidžan iz rerne, stavite na svaki kolut umak od paradajza, bosiljak i mešavinu sireva. Pecite još sedam minuta da se sir istopi i zapeče. 

 


Šarena salata 

Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 6 pečenih paprika
  • 200 ml jogurta
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema:
Patlidžane umotajte u foliju i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, dok ne omekšaju. Izvadite kašikom meso i stavite u činiju. Paprike oljuštite, iseckajte na manje komade i pomešajte sa patlidžanom. Dodajte sitno iseckan beli luk, jogurt, peršun, so, ulje i sok od limuna. Izmešajte i stavite u frižider da se ohladi.

 

Jesenja musaka

Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • 5 krompira
  • so

Za fil:

  • 500 g mlevene junetine
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 500 ml soka od paradajza
  • ½ čaše crnog vina
  • 1 lovorov list
  • 2 kašičice mešavine suvih začina
  • maslinovo ulje

Za bešamel:

  • 1 l mleka
  • 100 g putera
  • 100 g brašna
  • 2 jaja

100 g rendanog kačkavalja
Priprema:
Isecite oljuštene plavi patlidžan i krompir na kolutove debljine oko 0,5 cm. Posolite i prodinstajte na malo ulja da porumene. Fil: Izdinstajte meso na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno iseckane crni i beli luk. Kada omekšaju, sipajte vino i kad ispari, sipajte paradajz sok, dodajte mešavinu začina, lovorov list i malo vode i dinstajte na tihoj vatri oko 20 minuta. Fil treba da bude gust. Bešamel: Zagrejte mleko i sipajte u drugu posudu. U tu šerpu stavite puter i kad se otopi, dodajte brašno, neprestano muteći dok se brašno ne proprži. Postepeno sipajte toplo mleko sve vreme muteći dok ne dobijete ujednačenu smesu. Posolite po ukusu i mutite dok se ne stegne. Sklonite sa šporeta i dodajte pola količine rendanog kačkavalja i jaja, neprestano mešajući dok se ne sjedini. Na dno tepsije poređajte kolutove krompira, pospite malo rendanog kačkavalja, zatim kolutove patlidžana, opet kačkavalj, pa fil od mesa i prelijte bešamelom. Odozgo pospite preostalim kačkavaljem i poređajte kolutove patlidžana. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat.

 

Rolnice s mesom i pečurkama

Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • 200 g šampinjona
  • 200 g mlevenog mesa po želji
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml bujona od povrća
  • 1 kašika seckanog peršuna

Priprema:  
Patlidžane isecite na krugove, posolite i ostavite da odstoje pola sata. Isperite ih i prosušite ubrusom. U nauljen pleh poslažite patlidžane i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta (jednom ih okrenite). Iseckane crni i beli luk propržite na malo ulja, pa dodajte iseckane šampinjone i mleveno meso i dinstajte podlivajući bujonom. Dodajte iseckan peršun i začinite po ukusu solju i biberom. Ako je smesa suviše retka, u 50 ml vode dodajte kašičicu brašna i umešajte da se zgusne. Na svaki kolut patlidžana stavite malo fila, pa urolajte. U nauljenu vatrostalnu posudu rasporedite ostatak fila i poslažite rolnice. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 10 minuta.

 


Pohovani kolutići

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 3 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika kukuruznog brašna
  • 5 kašika prezli
  • 4 kašike ulja
  • so, biber

Priprema:
Patlidžan oljuštite i isecite na kolutove ili po dužini. Posolite i ostavite 30 minuta, pa procedite vodu koju pusti i prebrišite papirnim ubrusom. Umutite jaja sa prstohvatom soli i dve kašike ulja. Pomešajte belo, kukuruzno brašno i prezle, dodajte so i biber po ukusu. Svaki komad patlidžana uvaljajte u tu mešavinu, pa u jaja i opet u mešavinu od brašna. Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i prelijte preostalim uljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije smeđu boju. Patlidžan poslužite sa sosom po želji.

 


Babaganuš

  • 2 patlidžana
  • 3 kašike tahini paste
  • 1 čen belog luka
  • sok od 1/2 limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašičica začina ras el hanut
  • so

Priprema:
Patlidžan ispecite i oljuštite. Naseckajte ga na komade i stavite u duboku posudu u kojoj ćete ga ispasirati. Dodajte tahini pastu, iseckan čen belog luka, sok od pola limuna, maslinovo ulje i naseckani peršun. Dodajte so i začin ras el hanut. Sve ispasirajte.

Punjeni mesom

Sastojci:

  • 2 patlidžana 
  • 500 g pilećeg mlevenog mesa
  • 200 ml pasiranog paradajza 
  • 100 g kačkavalja (gauda, edamer) 
  • 120 g mocarele
  • 100 ml belog vina 
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka 
  • 2 prstohvata origana 
  • 2-3 listića svežeg bosiljka
  • so, biber
  • maslinovo ulje

Priprema:
Operite patlidžane, presecite napola po dužini. Zasecite na nekoliko mesta nožem odozgo. Utrljajte so i ostavite 15 minuta da puste vodu. Ocedite, premažite maslinovim uljem i pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sitno naseckajte luk pa ga dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte  meso i prodinstajte. Dodajte vino i dinstajte dok ne ispari tečnost. Dodajte sitno seckani beli luk, origano, so i biber. Zalijte pasiranim paradajzom. Dinstajte dok se tečnost ne smanji i fil ne zgusne, oko 30 minuta. Pečene ohlađene patlidžane izdubite i to meso pomešajte s umakom. Napunite patlidžane, narendajte kačkavalj i na svaki patlidžan rasporedite iseckanu mocarelu. Poređajte ih u prethodno podmazanu posudu za pečenje, pošpricajte odozgo maslinovim uljem, stavite par listića bosiljka i vratite u rernu da se zapeku još 15-20 minuta na 180 stepeni. 

Savet
Poslužite ih uz zelenu salatu i čašu belog vina.

 

Rižoto

Sastojci: 

  • 2 patlidžana
  • 1 luk
  • 2 kašike krupne morske soli 
  • 3 čena belog luka 
  • 2 kašike peršuna 
  • 80 ml maslinovog ulja 
  • 50 g putera 
  • 350 g pirinča
  • 1 l bujona 
  • so, biber
  • parmezan 

Priprema: 
Operite patlidžane i isecite na kockice. Posolite i ostavite da stoje oko pola sata. Prodinstajte luk, dodajte beli luk, ubacite i patlidžane pa ih dinstajte dok ne omekšaju. Ubacite pirinač, dinstajte dva minuta. Dodajte po 125 ml bujona, mešajući dok se ne upije. Kad pirinač omekša, dodajte puter i parmezan. Poslužite toplo.

 

Pečeni u rerni

Sastojci:

  • 2 veća patlidžana 
  • 80 ml maslinovog ulja 
  • 1 kašičica svežeg timijana 
  • 1 nar 
  • 1 kašičica soli 

Za umak: 

  • 10 kašika pavlake 
  • 100 ml gustog jogurta 
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 1 čen belog luka
  • prstohvat soli   

Priprema: 
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Patlidžane operite, presecite na pola po dužini. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Zasecite odozgo na nekoliko mesta. Premažite maslinovim uljem, posolite i pobiberite, pospite listićima timijana. Peci 40-ak minuta dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju. Izvadite iz rerne i pustite da se ohlade. Izvadite zrnca nara. Pomešajte pavlaku, jogurt, maslinovo ulje, malo soli i zgnječeni beli luk. Svaki patlidžan prelijte pripremljenim umakom, pospite narom pa prelijte s još malo maslinovog ulja. 

 

Tart s povrćem

Sastojci: 

  • 1 list smrznutog lisnatog testa 
  • 2 manja patlidžana 
  • 2 limuna
  • ¼ kašičice mlevenog bibera
  • ¼ šoljice maslinovog ulja + 3 kašike 
  • 1 kašičica soli
  • 200 g feta sira 
  • 3 sveža paradajza
  • 2 kašike zatar začina 

Priprema: 
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Razvaljajte odleđeno lisnato testo na papiru za pečenje u pravougaonik 25x35 cm. Stavite u pleh. Izbodite viljuškom. Ostavite u frižideru 10 minuta. Pomešajte patlidžan i limun iseckane na tanke kolutove, biber, tri kašike ulja i pola kašičice soli. Rasporedite ravnomerno pleh. Pecite dok patlidžani i limuni ne omekšaju, oko 15 minuta. Izvadite testo iz frižidera. Ravnomerno ga pospite fetom. Poređajte patlidžane, limun, iseckan paradajz, pospite začinom i solju. Pola količine ulja nakapajte preko. Pecite dok testo ne porumeni, oko 25 minuta. Prelijte preostalim uljem. Poslužite toplo.

Komentari (0)

Loading