FENOMENALNI DESERTI GOTOVI ZA TREN OKA Sve se slaže sa šargarepom
Uspeće i potpunim početnicima, a zavoleće ih i oni koji nisu ljubitelji slatkiša.
Medeni kolač
Sastojci:
Za koru:
- 6 šargarepa
- 3 jajeta
- 2 šake pečenih badema
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 šolje brašna
Za krem:
- 250 g krem sira
- 1 čaša kiselog mleka
- 2 kašike meda
Priprema:
Šargarepu oljuštite i izrendajte. Ulupajte jaja, pa dodajte samlevene bademe, brašno i prašak za pecivo i sjedinite sa šargarepom. Sipajte u kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 40 minuta. Izmutite mikserom krem sir i kiselo mleko, pa na kraju dodajte med i špatulom lagano promešajte. Prelijte preko kolača i ostavite u frižideru da odstoji do 2 sata.
Sirovi kolač od šargarepe
Za koru:
- 400 g šargarepe
- 100 g oraha
- 200 g urmi
- 50 g kokosovog brašna
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat muskatnog oraščića
- prstohvat soli
Za krem:
- 50 g indijskih oraha
- 100 g kokosovog ulja
- 100 g meda
- 2 kašike kakaoa
- prstohvat soli
- sok od 1/2 limuna
- 100 ml vode
Priprema:
Indijske orahe potopite preko noći u vodu. Manji pleh obložite papirom za pečenje. Sastojke za koru usitnite u blenderu i utisnite rukama u pleh. Oceđene indijske orahe i ostale sastojke za krem takođe izblendirajte 10 minuta. Ako je previše suvo, dodajte kašiku vode. Dobijeni krem sipajte preko kore, pa ostavite u frižideru da se stegne.
Zdravi keksići
Sastojci:
- 2 jabuke
- 3 šargarepe
- 5 urmi
- 3 jajeta
- 1 šolja smeđeg šećera
- 3 kašike kokosovog brašna
- 3 kašike pšeničnog brašna
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike ulja
- 1 šaka ovsenih pahuljica
Priprema:
Jabuke i šargarepu oljuštite i izrendajte. Urme takođe sitno iseckajte. Umutite jaja i šećer u vazdušastu smesu, pa polako dodajte cimet, ulje i na kraju brašno, pa špatulom lagano promešajte. Ubacite voće i ovsene pahuljice i sjedinite. Šakama oblikujte loptice, pa ih prilikom ređanja u pleh koji ste obložili papirom za pečenje malo spljoštite da dobiju oblik kruga. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Posna fantazija s kokosom
Sastojci:
- 300 g šargarepe
- 1 kašika kokosovog brašna
- 120 g oraha
- 150 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašike ulja
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 1/2 kašičice soka limuna
Priprema:
Šargarepu oljuštite i krupno izrendajte. Zagrejte ulje na tiganju, pa je ubacite i dinstajte dok ne omekša. Dodajte postepeno šećer i konstantno mešajte. Ostavite da se ohladi. U mleveni keks dodajte cimet, mlevene orahe, 1/2 kašičice soka limuna, kokosovo brašno i izdinstanu šargarepu. Mešajte dok se ne sjedini. Na tacnu stavite papir za pečenje, pa kolač sipajte na nju. Ostavite kolač nekoliko sati u frižideru da se stegne. Po želji ukrasite šlagom, orasima i komadićima šargarepe.
BRZO I LAKO OČISTITE CELU KUHINJU Treba vam samo 1 sastojak a sijaće se kao nova
Uštedećete vreme i novac, a bićete oduševljeni rezultatom.
PRAZNIČNA PITA OSVOJIĆE I ONE IZBIRLJIVE Sočna i slasna, ukućani će stajati u redu za još
Sjajan predlog za svečanu Uskršnju trpezu ali i bilo koji svečani događaj.
FARBANJE JAJA ŠLAGOM Neobična tehnika koja daje fenomenalne rezultate
Isprobajte drugačiji način bojenja jaja, iznenadićete se rezulatom.
NAJLEPŠE MRSNE I POSNE MUSAKE Hrskavih kora i sočnog nadeva, pomeraju granice dobrog ukusa
Držaće vas dugo sitim, a pravi su raj za nepca.
ČORBA OD ŠAMPINJONA I KROMPIRA NA VODI Sočna rapsodija ukusa koja se pravi brzo, a govori 5 jezika
Idealna za dane strogog posta, a zdrava i preukusna.
Komentari (0)