FENOMENALNI DESERTI GOTOVI ZA TREN OKA Sve se slaže sa šargarepom

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Uspeće i potpunim početnicima, a zavoleće ih i oni koji nisu ljubitelji slatkiša.

medeni kolač
Shutterstock

Medeni kolač
Sastojci:
Za koru:

  • 6 šargarepa
  • 3 jajeta
  • 2 šake pečenih badema
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 šolje brašna

Za krem:

  • 250 g krem sira
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 2 kašike meda

Priprema:
Šargarepu oljuštite i izrendajte. Ulupajte jaja, pa dodajte samlevene bademe, brašno i prašak za pecivo i sjedinite sa šargarepom. Sipajte u kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 40 minuta. Izmutite mikserom krem sir i kiselo mleko, pa na kraju dodajte med i špatulom lagano promešajte. Prelijte preko kolača i ostavite u frižideru da odstoji do 2 sata.

Sirovi kolač od šargarepe
Za koru:

  • 400 g šargarepe
  • 100 g oraha
  • 200 g urmi 
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 50 g indijskih oraha
  • 100 g kokosovog ulja
  • 100 g meda
  • 2 kašike kakaoa
  • prstohvat soli
  • sok od 1/2 limuna
  • 100 ml vode

Priprema:
Indijske orahe potopite preko noći u vodu. Manji pleh obložite papirom za pečenje. Sastojke za koru usitnite u blenderu i utisnite rukama u pleh. Oceđene indijske orahe i ostale sastojke za krem takođe izblendirajte 10 minuta. Ako je previše suvo, dodajte kašiku vode. Dobijeni krem sipajte preko kore, pa ostavite u frižideru da se stegne. 


Zdravi keksići
Sastojci:

  • 2 jabuke
  • 3 šargarepe
  • 5 urmi
  • 3 jajeta
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 3 kašike kokosovog brašna
  • 3 kašike pšeničnog brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašike ulja
  • 1 šaka ovsenih pahuljica

Priprema:
Jabuke i šargarepu oljuštite i izrendajte. Urme takođe sitno iseckajte. Umutite jaja i šećer u vazdušastu smesu, pa polako dodajte cimet, ulje i na kraju brašno, pa špatulom lagano promešajte. Ubacite voće i ovsene pahuljice i sjedinite. Šakama oblikujte loptice, pa ih prilikom ređanja u pleh koji ste obložili papirom za pečenje malo spljoštite da dobiju oblik kruga. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.

Posna fantazija s kokosom
Sastojci:

  • 300 g šargarepe
  • 1 kašika kokosovog brašna
  • 120 g oraha
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike ulja
  • 200 g posnog mlevenog keksa
  • 1/2 kašičice soka limuna

Priprema:
Šargarepu oljuštite i krupno izrendajte. Zagrejte ulje na tiganju, pa je ubacite i dinstajte dok ne omekša. Dodajte postepeno šećer i konstantno mešajte. Ostavite da se ohladi. U mleveni keks dodajte cimet, mlevene orahe, 1/2 kašičice soka limuna, kokosovo brašno i izdinstanu šargarepu. Mešajte dok se ne sjedini. Na tacnu stavite papir za pečenje, pa kolač sipajte na nju. Ostavite kolač nekoliko sati u frižideru da se stegne. Po želji ukrasite šlagom, orasima i komadićima šargarepe.

Komentari (0)

Loading