BLEDSKA KREMPITA Kolač za sva vremena, Tito ga je obožavao, a originalni recept je tajna još od 1953

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Ištvan Lukačević je 1953. godine, dok je radio u hotelu Park na Bledu, osmislio ovaj čuveni recept. Inspirisan Vojvodjanskom krempitom, zamenio je polovinu vanilinog krema sa jednakim slojem slatke mlečne pavlake.

bledska krempita
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g lisnatog testa

Za prvi fil

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 11 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 kesice vanilinog šećera

Za drugi fil:

  • 500 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike šećera u prahu 

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga malo razvucite oklagijom. Viljuškom izbockajte na nekoliko mesta. Pecite oko 15 do 20 minuta, u reri zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim izvadite i pustite da se prohladi. Isecite na 2 jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca, pa umutite penasto žumanca sa 4 kašike šećera. Dodajte gustin i prosejano brašno. Dobro promešajte pa nalijte 200 ml i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer i kuvajte do vrenja. Sipajte smesu sa žumancima i nastavite da kuvate, sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, pa sipajte u vruć fil i polako mešajte. Zasebno, u posudi, umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu pa sklonite sa strane. U jednu tepsiju stavite pečeno lisnato testo pa premažite žutim filom pa posle umućenom slatkom pavlakom. Odozgo stavite lisnato testo i pospite prah šećerom. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

bezglutenske projice od blitve

BEZGLUTENSKE PROJICE OD BLITVE Po ukusu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića

19:00

5 maj, 2024

Sezonski recepti

Novak Đoković, svetski reket broj 1, iz godine u godinu, sve više pokazuje da je nenadmašiv u onome što radi. Da bi istrajao u napornim treninzima, okrenuo se ishrani bez glutena, koja sadrži puno svežeg voća i povrća. Zajedno sa suprugom Jelenom uči zdravoj ishrani i svoje naslednike Stefana i Taru. Jedan od takvih recepata je i ovaj za bezglutenske projice od blitve, kakav bi se sigurno našao na meniju porodice Đoković. Sočni zalogajčići daće snage za napore u toku dana, a nimalo neće zaostajati za onim klasičnim.

Komentari (0)

Loading