BLEDSKA KREMPITA Kolač za sva vremena, Tito ga je obožavao, a originalni recept je tajna još od 1953
Ištvan Lukačević je 1953. godine, dok je radio u hotelu Park na Bledu, osmislio ovaj čuveni recept. Inspirisan Vojvodjanskom krempitom, zamenio je polovinu vanilinog krema sa jednakim slojem slatke mlečne pavlake.
Potrebno je
- 500 g lisnatog testa
Za prvi fil
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 kesice vanilinog šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga malo razvucite oklagijom. Viljuškom izbockajte na nekoliko mesta. Pecite oko 15 do 20 minuta, u reri zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim izvadite i pustite da se prohladi. Isecite na 2 jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca, pa umutite penasto žumanca sa 4 kašike šećera. Dodajte gustin i prosejano brašno. Dobro promešajte pa nalijte 200 ml i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer i kuvajte do vrenja. Sipajte smesu sa žumancima i nastavite da kuvate, sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, pa sipajte u vruć fil i polako mešajte. Zasebno, u posudi, umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu pa sklonite sa strane. U jednu tepsiju stavite pečeno lisnato testo pa premažite žutim filom pa posle umućenom slatkom pavlakom. Odozgo stavite lisnato testo i pospite prah šećerom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BLEDSKA KREMPITA Omiljena poslastica Josipa Broza Tita koju je 1953. osmislio Ištvan Lukačević
Savršenog ukusa, oboriće s nogu sve koji je budu probali.
BLEDSKA KREMPITA Biser Slovenije koji je Tito obožavao, osvaja ukusom od 1953
Bledsku krempitu napravio je 1953. Ištvan Lukačević.
BLEDSKA KREMPITA Poslastica koju je najviše voleo Josip Broz Tito
Neodoljivu poslasticu osmislio je poslastičar Ištvan Lukačević 1953.godine, na Bledu.
BLEDSKA KREMPITA Čuveni specijalitet za sva vremena, po starom receptu
Slatka i drugačija, najbolje odmah stavite duplu meru.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)