BLEDSKA KREMPITA Kolač za sva vremena, Tito ga je obožavao, a originalni recept je tajna još od 1953
Ištvan Lukačević je 1953. godine, dok je radio u hotelu Park na Bledu, osmislio ovaj čuveni recept. Inspirisan Vojvodjanskom krempitom, zamenio je polovinu vanilinog krema sa jednakim slojem slatke mlečne pavlake.
Potrebno je
- 500 g lisnatog testa
Za prvi fil
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 kesice vanilinog šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite pa ga malo razvucite oklagijom. Viljuškom izbockajte na nekoliko mesta. Pecite oko 15 do 20 minuta, u reri zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim izvadite i pustite da se prohladi. Isecite na 2 jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca, pa umutite penasto žumanca sa 4 kašike šećera. Dodajte gustin i prosejano brašno. Dobro promešajte pa nalijte 200 ml i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte 5 kašika šećera i vanilin šećer i kuvajte do vrenja. Sipajte smesu sa žumancima i nastavite da kuvate, sve dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, pa sipajte u vruć fil i polako mešajte. Zasebno, u posudi, umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu pa sklonite sa strane. U jednu tepsiju stavite pečeno lisnato testo pa premažite žutim filom pa posle umućenom slatkom pavlakom. Odozgo stavite lisnato testo i pospite prah šećerom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BLEDSKA KREMPITA Omiljena poslastica Josipa Broza Tita koju je 1953. osmislio Ištvan Lukačević
Savršenog ukusa, oboriće s nogu sve koji je budu probali.
BLEDSKA KREMPITA Biser Slovenije koji je Tito obožavao, osvaja ukusom od 1953
Bledsku krempitu napravio je 1953. Ištvan Lukačević.
BLEDSKA KREMPITA Poslastica koju je najviše voleo Josip Broz Tito
Neodoljivu poslasticu osmislio je poslastičar Ištvan Lukačević 1953.godine, na Bledu.
BLEDSKA KREMPITA Čuveni specijalitet za sva vremena, po starom receptu
Slatka i drugačija, najbolje odmah stavite duplu meru.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)