FENOMENALNI SITNI KOLAČI ZA ĐURĐEVDAN Tope se u ustima, a gotovi začas
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.
Grilijaš trouglići
Sastojci:
- 2 lista veće oblande
- 600 g šećera
- 250 g margarina
- 4 jajeta
- 350 g seckanih oraha
Priprema:
U šerpu sipajte 300 g šećera i zagrevajte na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Ne mešajte, samo povremeno protresite šerpu. Kad se sav šećer otopio, stavite margarin isečen na parčiće. Mešajte povremeno dok se margarin topi. Umutite jaja sa 300 g šećera i postepeno dodajte u karamelizovanu masu uz neprekidno mešanje. Kad masa sa jajima počne da se zgrušnjava, dodajte sitno iseckane orahe i zajedno pržite 5 do 10 minuta. Smesa je gotova kad se varjačom pređe po dnu šerpe i ostavi trag. Prohlađenim filom premažite krupniju stranu oblande i prekrijte je drugim listom. Preko oblande stavite teži predmet dok se oblanda ne stegne, najbolje da stoji tako preko noći. Sutradan isecite na trougliće.
Karamel štanglice
Sastojci:
- 500 g keksa
- 4 kašike šećera u prahu
- 3 kašike kakao praha
- 200 g badema, lešnika i kikirikija
- 200 g putera
- 420 ml mleka
Fil:
- 200 g šećera
- 3 kašike brašna
- 3 cela jaja
- 180 g putera
- 200 ml mleka
Priprema
Izlomite keks, pa dodajte seckane orašaste plodove, kakao i šećer u prahu. Otopite puter s mlekom, ohladite, pa prelijte masu sa keksom i sve dobro zamesite. Obložiti pleh 30x20 cm, pa u njega sipajte masu i poravnajte. Držati u frižideru. Za karamelu otopite šećer, karamelizujte ga dok ne dobijete svetlobraon boju. Pomešajte brašno, mleko i jaja, pa kad se šećer otopi, prelijte ga karamelom i mešajte dok se ne zgusne. Pred kraj dodati puter i mešajte dok se sve ne sjedini. Kad se margarin otopi, skloniti sa vatre i mutiti 3-5 minuta mikserom. Prelijte preko donjeg sloja i ostavite u frižideru da se stegne.
Pistać loptice
Sastojci:
- 100 g neslanih pistaća
- 50 g šećera u prahu
- 200 g sirove marcipan smese
- 4 kašike likera od badema
- 20 g sitno seckanih pistaća za posipanje
Priprema:
Pistaće sameljite mašinom za orahe i izmešajte ih sa šećerom u prahu.
Marcipan isecite na krupnije komade. Dodajte mešavinu pistaća i liker.
Sastojke izmešajte viljuškom, a zatim ih rukama zamesite u kompaktnu masu. Od ove mase oblikujte kuglice vlažnim rukama. Po želji, kuglice možete da pospete sitno seckanim pistaćima i ostavite da se ohlade.
Orah kocke
Sastojci:
- 250 g mlevenog keksa
- 250 g šećera
- 210 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g krupno seckanih oraha
- 100 g čokolade
- 18 kašika vode
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite s vatre i dodajte margarin, mešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, keks, iseckane orahe i izmešajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isecite na kocke.
Jagodice
Sastojci:
- 200 g bele čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- 200 g kokosa
- 200 g pasiranih jagoda
Priprema:
Izlomljenu belu čokoladu i slatku pavlaku stavite u lonac na laganu vatru, pa mešajte dok se čokolada ne istopi. Sklonite s vatre, pa dodajte pasirane jagode, kokos i dobro sjedinite. Ostavite u frižideru nekoliko sati, pa formirajte loptice.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
VANILICE IZ BAKINE KUHINJE BUDE NOSTALGIJU Savršeni za slavsku trpezu, a tope se u ustima
Neodoljive i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.
OMILJENA SLANA JELA IZ GRČKE Idealna za vruće letnje dane, a imaćete osećaj kao da ste na moru
Musaka, stifado, pasticio ili kleftiko, šta god da odaberete, nećete da pogrešite.
PITA SA PAPRIKAMA Ovako je prave u Vranju, a ukućani će stajati u redu za još koliko je sočna
Držaće vas dugo sitim, a osvaja od prvog zalogaja.
DOMAĆI GIROS Sočan i slasan obrok koji pomera granice dobrog ukusa
Omiljeno jelo sa letovanja od sada možete da pravite i kod svoje kuće.
SOČNO PEČENO MESO Moguće je, treba vam samo ova namirnica, biće mekano kao duša
Ako želite da pečeno meso bude sočno primenite ovaj jednostavan trik, i bićete raspamećeni koliko je ukusno.
ČOKOLADNI SMUTI ZA DORUČAK I DOBAR IZGLED Recept glumice Dženifer Aniston oduševio fanove, svi ga prave
Ukusan i zdrav doručak po receptu čuvene glumice, poznate po dobrom zdravlju i vitkoj liniji.
MIL FEJ DESERT Čarobni francuski slatkiš, kremast i lagan, otopićete se od miline
Francuski kolač "od 1000 kora" obožavaće i oni koji ne vole slatko.
Komentari (0)