FENOMENALNI SITNI KOLAČI ZA ĐURĐEVDAN Tope se u ustima, a gotovi začas
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.
Grilijaš trouglići
Sastojci:
- 2 lista veće oblande
- 600 g šećera
- 250 g margarina
- 4 jajeta
- 350 g seckanih oraha
Priprema:
U šerpu sipajte 300 g šećera i zagrevajte na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Ne mešajte, samo povremeno protresite šerpu. Kad se sav šećer otopio, stavite margarin isečen na parčiće. Mešajte povremeno dok se margarin topi. Umutite jaja sa 300 g šećera i postepeno dodajte u karamelizovanu masu uz neprekidno mešanje. Kad masa sa jajima počne da se zgrušnjava, dodajte sitno iseckane orahe i zajedno pržite 5 do 10 minuta. Smesa je gotova kad se varjačom pređe po dnu šerpe i ostavi trag. Prohlađenim filom premažite krupniju stranu oblande i prekrijte je drugim listom. Preko oblande stavite teži predmet dok se oblanda ne stegne, najbolje da stoji tako preko noći. Sutradan isecite na trougliće.
Karamel štanglice
Sastojci:
- 500 g keksa
- 4 kašike šećera u prahu
- 3 kašike kakao praha
- 200 g badema, lešnika i kikirikija
- 200 g putera
- 420 ml mleka
Fil:
- 200 g šećera
- 3 kašike brašna
- 3 cela jaja
- 180 g putera
- 200 ml mleka
Priprema
Izlomite keks, pa dodajte seckane orašaste plodove, kakao i šećer u prahu. Otopite puter s mlekom, ohladite, pa prelijte masu sa keksom i sve dobro zamesite. Obložiti pleh 30x20 cm, pa u njega sipajte masu i poravnajte. Držati u frižideru. Za karamelu otopite šećer, karamelizujte ga dok ne dobijete svetlobraon boju. Pomešajte brašno, mleko i jaja, pa kad se šećer otopi, prelijte ga karamelom i mešajte dok se ne zgusne. Pred kraj dodati puter i mešajte dok se sve ne sjedini. Kad se margarin otopi, skloniti sa vatre i mutiti 3-5 minuta mikserom. Prelijte preko donjeg sloja i ostavite u frižideru da se stegne.
Pistać loptice
Sastojci:
- 100 g neslanih pistaća
- 50 g šećera u prahu
- 200 g sirove marcipan smese
- 4 kašike likera od badema
- 20 g sitno seckanih pistaća za posipanje
Priprema:
Pistaće sameljite mašinom za orahe i izmešajte ih sa šećerom u prahu.
Marcipan isecite na krupnije komade. Dodajte mešavinu pistaća i liker.
Sastojke izmešajte viljuškom, a zatim ih rukama zamesite u kompaktnu masu. Od ove mase oblikujte kuglice vlažnim rukama. Po želji, kuglice možete da pospete sitno seckanim pistaćima i ostavite da se ohlade.
Orah kocke
Sastojci:
- 250 g mlevenog keksa
- 250 g šećera
- 210 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g krupno seckanih oraha
- 100 g čokolade
- 18 kašika vode
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite s vatre i dodajte margarin, mešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, keks, iseckane orahe i izmešajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isecite na kocke.
Jagodice
Sastojci:
- 200 g bele čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- 200 g kokosa
- 200 g pasiranih jagoda
Priprema:
Izlomljenu belu čokoladu i slatku pavlaku stavite u lonac na laganu vatru, pa mešajte dok se čokolada ne istopi. Sklonite s vatre, pa dodajte pasirane jagode, kokos i dobro sjedinite. Ostavite u frižideru nekoliko sati, pa formirajte loptice.
Možda vas zanima:
BANANA KUGLICE MOŽE I DETE DA NAPRAVI A savršene uz čaj ili kafu
Priprema je nikad brža, a ukus fantastičan.
BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
BRZE KEKS KUGLICE TERAJU VODU NA USTA A prave se maltene same
Savršeno idu uz šoljicu kafe.
POSNE RAFAELO KUGLICE SE TOPE U USTIMA A može i dete da ih napravi
Savršene za praznike u vreme posta.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)