FENOMENALNI SITNI KOLAČI ZA ĐURĐEVDAN Tope se u ustima, a gotovi začas

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.

grilijaš trouglići
Shutterstock

Grilijaš trouglići
Sastojci:

  • 2 lista veće oblande
  • 600 g šećera
  • 250 g margarina
  • 4 jajeta
  • 350 g seckanih oraha

Priprema:
U šerpu sipajte 300 g šećera i zagrevajte na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Ne mešajte, samo povremeno protresite šerpu. Kad se sav šećer otopio, stavite margarin isečen na parčiće. Mešajte povremeno dok se margarin topi. Umutite jaja sa 300 g šećera i postepeno dodajte u karamelizovanu masu uz neprekidno mešanje. Kad masa sa jajima počne da se zgrušnjava, dodajte sitno iseckane orahe i zajedno pržite 5 do 10 minuta. Smesa je gotova kad se varjačom pređe po dnu šerpe i ostavi trag. Prohlađenim filom premažite krupniju stranu oblande i prekrijte je drugim listom. Preko oblande stavite teži predmet dok se oblanda ne stegne, najbolje da stoji tako preko noći. Sutradan isecite na trougliće.

Karamel štanglice
Sastojci:

  • 500 g keksa
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 3 kašike kakao praha
  • 200 g badema, lešnika i kikirikija
  • 200 g putera 
  • 420 ml mleka

Fil:

  • 200 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 cela jaja
  • 180 g putera
  • 200 ml mleka

Priprema
Izlomite keks, pa dodajte seckane orašaste plodove, kakao i šećer u prahu. Otopite puter s mlekom, ohladite, pa prelijte masu sa keksom i sve dobro zamesite. Obložiti pleh 30x20 cm, pa u njega sipajte masu i poravnajte. Držati u frižideru. Za karamelu otopite šećer, karamelizujte ga dok ne dobijete svetlobraon boju. Pomešajte brašno, mleko i jaja, pa kad se šećer otopi, prelijte ga karamelom i mešajte dok se ne zgusne. Pred kraj dodati puter i mešajte dok se sve ne sjedini. Kad se margarin otopi, skloniti sa vatre i mutiti 3-5 minuta mikserom. Prelijte preko donjeg sloja i ostavite u frižideru da se stegne.

Pistać loptice
Sastojci:

  • 100 g neslanih pistaća
  • 50 g šećera u prahu
  • 200 g sirove marcipan smese
  • 4 kašike likera od badema
  • 20 g sitno seckanih pistaća za posipanje

Priprema:

Pistaće sameljite mašinom za orahe i izmešajte ih sa šećerom u prahu. 
Marcipan isecite na krupnije komade. Dodajte mešavinu pistaća i liker. 
Sastojke izmešajte viljuškom, a zatim ih rukama zamesite u kompaktnu masu. Od ove mase oblikujte kuglice vlažnim rukama. Po želji, kuglice možete da pospete sitno seckanim pistaćima i ostavite da se ohlade.


Orah kocke
Sastojci:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 250 g šećera
  • 210 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g krupno seckanih oraha
  • 100 g čokolade
  • 18 kašika vode

Priprema:
Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite s vatre i dodajte margarin, mešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, keks, iseckane orahe i izmešajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isecite na kocke.


Jagodice
Sastojci:

  • 200 g bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake 
  • 200 g kokosa
  • 200 g pasiranih jagoda

Priprema:

Izlomljenu belu čokoladu i slatku pavlaku stavite u lonac na laganu vatru, pa mešajte dok se čokolada ne istopi. Sklonite s vatre, pa dodajte pasirane jagode, kokos i dobro sjedinite. Ostavite u frižideru nekoliko sati, pa formirajte loptice.

Možda vas zanima:

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading