POGAČICE SA ČVARCIMA Bolje od onih kupovnih, a pojedu se u slast, prste da poližete

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Slasno pecivo za pravo zadovoljstvo.

čvarci
Shutterstock

Potrebno je

Za testo:

  • 500 ml svežeg mleka
  • 1 ravna kašika kokosovog šećera
  • 1 sveži kvasac
  • 850g pšeničnog glatkog brašna
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 g kisele pavlake
  • 3 ravne kašičice soli

Za nadev:

  • 500 g domaćih čvaraka

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zagrejte mleko sa šećerom, da bude mlako. Onda skinite sa vatre pa dodajte u izmrvljeni kvasac te pospite prstohvatom brašna. Ostavite tako 20 minuta, dok se kvasac ne aktivira. Usitnite čvarke u blenderu, dok ne dobijete gusti nadev. U jednu posudu stavite brašno, ulje, pavlaku i so, pa zamesite glatko testo. Ostavite tako na toplom, da se smesa duplira. Premesite testo, pa ga razvucite na debljinu od pola cm. Premažite sa pola nadeva od čvaraka.  Sa donje strane preklopite testo prema sredini pa gornju prema sredini, sredina testa se treba samo dodirivati te desnu stranu prema sredini pa levu takođe. Ostavite tako 10 minuta. Ponovite postupak sa ostatkom nadeva, ali ga preklapajte suprotno od prvog puta, pa opet ostavite 10 minuta. Okrenite naopako testo, pa ga razvijte oko 2cm na pobrašnjenoj podlozi. Režite čašicom do određene veličine. Razvijte ponovo ostatak testa, dok ne utrošite sav materijal. Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa u nju ređajte pogačice. Pecite pogačice 10 do 15 minuta, odnosno dok ne porumene, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading