TARTIFLET SA SLANINOM I KROMPIROM Jelo sa francuskih Alpa koje osvaja na prvi zalogaj, a specijalitet bez premca

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Ime je dobio od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo potiče iz 18. veka

tartiflet
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg krompira
  • 350 g slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 3 kašike belog vina
  • 60 ml pavlake za kuvanje
  • 450 g sira (ili pavlake)
  • so, biber

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Oljuštite krompir pa ga skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Onda ostavite da se ohladi. Isecite slaninu na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Lukove iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite tartiflet oko 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Bon appetit!

 

Komentari (0)

Loading