DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.
Prosečan unos šećera za odraslu osobu na dnevnom nivou iznosi 25 g odnosno 6 kafenih kašičica.
Za so ta brojka je malo drugačija, pa iznosi jednu kašičicu, tj najviše 6 grama.
Šećeri
Prirodni šećeri koji se nalaze u hrani nisu štetni koliko oni prerađeni, koji nemaju nutritivnu vrednost, samo su bogati kalorijama. Zbog pojačane proizvodnje insulina, neophodnog da svari ove šećere, može da dođe do nastanka insulinske rezistencije. Preveliki unos šećera može da dovede i do pojave dijabetesa tipa 2. Iako pri pomisli na visok krvi pritisak većina razmišlja o unosu soli, dokazano je da šećer može da poveća rizik i od ovog stanja.
So
So je neophodna organizmu za prenos elektrolita u telu i regulaciju tečnosti u organizmu. So može da dovede do nadutosti, problema sa jetrom i bubrezima, kao i srčanih problema.
Stručnjaci ističu umerenost konzumiranja obe namirnice, ali i to da je, ako se porede, šećer ipak više štetan, prenosi portal Samhealth.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)