AKO RADITE OVO KADA PRAVITE BEŠAMEL SOS GREŠITE Primenite ove cake i biće kao iz restorana

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Najčešće greške koje se potkradu i iskusnim domaćicama.

bešamel sos
Shutterstock

1. Ne koristite kvalitetne sastojke

Za najkremastiji ukus koristite punomasno mleko i puter sa većim procentom masti.

2. Stavljate loše razmere putera i brašna

Ako dodate previše brašna u bešamel sos velike su šanse da će izgoreti ili biti grudvast. Ako dodate previše  putera i mleka učiniće ga suviše tečnim. 

3. Ne seckate puter

Nemojte da stavljate ceo komad putera u tiganj, već ga isecite na kockice, da bi se jednako topio.

4. Pojačavate temperaturu

Nemojte da ubrzavate proces pravljenja ni da pojačavate temperaturu kako biste ubrzali kuvanje. Izgoreće sos i pojaviće se grudvice. Kuvajte na laganoj vatri a temperaturu povećavajte tek posle dodavanja mleka.

5. Ne mešate neprestano

Ceo proces pravljenja bešamela zaista zahteva neprekidno mešanje. Pomerajte špatulu ili kašiku po celoj šerpi, uključujući i ivice, mešajte puter dok se topi i dok dodajete prosejano brašno. Mešajte i dok postepeno dodajete mleko.

6. Ne zagrevate mleko

Prokuvajte mleko pre dodavanja. Ne mora da provri, dovoljno je da bude zagrejano.

7. Odjednom sipate mleko

Ako mleko dodate postepeno uz neprestano mešanje dobićete finu, glatku strukturu. Ako sipate odjednom dobićete grudvice.

Komentari (0)

Loading