Pečene dunje sa medom i začinima – Tradicionalni srpski desert koji osvajа mirisom

Kiza Rock

13:43

Slatki kutak 0

Pečene dunje su stari domaći recept koji osvaja jednostavnošću, ali bogatim ukusom meda i cimeta. Savršen izbor za hladne dane.

dunje
Shutterstock

Pečene dunje su nekada bile nezaobilazne na trpezama širom Srbije, posebno tokom jesenjih i zimskih meseci. Ovo voće je poznato po svojoj tvrdoći i specifičnom ukusu, ali kada se ispeče i kombinuje sa medom i začinima poput cimeta i karanfilića, pretvara se u pravo kulinarsko blago. Priprema ovog deserta je jednostavna, a rezultat je mirisan i ukusan slatkiš koji se topi u ustima.

Za pripremu, potrebno je odabrati zrele dunje. Najpre ih operite i presecite na polovine, te uklonite sredinu sa semenkama. Svaku polovinu premažite medom i pospite obilato cimetom i karanfilićem. Položite dunje u pleh, nalijte malo vode kako bi stvorili paru, te ih pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 do 40 minuta, dok ne omekšaju.

Ovaj desert se može služiti topao, uz kuglu sladoleda od vanile ili preliv od meda. Dunje su bogate vlaknima, vitaminima, i antioksidansima, što ih čini ne samo ukusnim već i zdravim izborom. Njihov prirodan slatko-kiselkast ukus u kombinaciji sa medom i cimetom stvara poseban kontrast koji osvaja nepca, a često budi i nostalgična sećanja na bakin šporet.

Komentari (0)

Loading