TRADICIONALNE TUFAHIJE Omiljen dezert naših baka, njihov ukus je prosto očaravajuć
Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu tradicije
Tufahije su tradicionalni desert poreklom iz Bosne i Hercegovine, ali su omiljene širom Balkana. Ove slatke, sočne jabuke punjene orasima i prelivene šerbetom često se služe na slavama, praznicima ili kao poseban desert nakon bogatog obroka. Lako se prave, a rezultat je prava poslastica koja osvaja na prvi zalogaj!
Tufahije spajaju jednostavne sastojke u savršenu harmoniju ukusa. Kiselkast ukus jabuka savršeno se slaže sa slatkim, aromatičnim filom od oraha, dok šerbet daje sočnost i bogatstvo ukusa. Ovaj desert često se vezuje za porodična okupljanja i tradicionalne praznike, čineći ga neizostavnim delom balkanske kuhinje.
Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu tradicije!
Sastojci:
- 6 krupnijih kiselkastih jabuka
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g kristal šećera (za punjenje)
- 1 kašičica cimeta (po želji)
- 1 limun (sok i kora)
Za šerbet:
- 500 ml vode
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od pola limuna
Za dekoraciju:
- Slatka pavlaka ili šlag
- Mleveni orasi ili cela jezgra oraha
Priprema:
Priprema jabuka:
Oljuštite jabuke i pažljivo im izdubite sredinu pomoću kašičice ili specijalnog nožića, vodeći računa da ostanu cele. Kako jabuke ne bi potamnele, potopite ih odmah u vodu pomešanu sa sokom od jednog limuna.
Kuvanje jabuka:
U šerpi zagrejte vodu sa 300 g šećera, vanilin šećerom i sokom od pola limuna. Kada provri, pažljivo spustite jabuke i kuvajte ih 5-10 minuta dok ne omekšaju, ali da ne postanu previše mekane i da zadrže oblik. Izvadite ih pažljivo i ostavite da se ocede.
Priprema fila:
U činiji pomešajte mlevene orahe, šećer i cimet. Po želji, dodajte malo sirupa iz kuvanja jabuka da fil bude sočniji.
Punjenje jabuka:
Pažljivo napunite svaku jabuku pripremljenim filom. Rasporedite ih na tanjir ili u plitku posudu.
Prelivanje šerbetom:
Preostali šerbet prelijte preko punjenih jabuka i ostavite da se dobro ohlade, idealno u frižideru nekoliko sati.
Dekoracija:
Pre serviranja, tufahije ukrasite umućenim šlagom i pospite mlevenim orasima ili stavite po jednu jezgru oraha na vrh.
Saveti:
Umesto oraha, možete koristiti i bademe ili lešnike za drugačiji ukus.
Tufahije se najbolje služe dobro ohlađene, a ukus im je još bolji dan nakon pripreme kada upiju sav šerbet.
Ako želite zdraviju verziju, šećer možete zameniti medom ili zaslađivačem po izboru.
Bonus video:
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)