TRADICIONALNE TUFAHIJE Omiljen dezert naših baka, njihov ukus je prosto očaravajuć
Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu tradicije

Tufahije su tradicionalni desert poreklom iz Bosne i Hercegovine, ali su omiljene širom Balkana. Ove slatke, sočne jabuke punjene orasima i prelivene šerbetom često se služe na slavama, praznicima ili kao poseban desert nakon bogatog obroka. Lako se prave, a rezultat je prava poslastica koja osvaja na prvi zalogaj!
Tufahije spajaju jednostavne sastojke u savršenu harmoniju ukusa. Kiselkast ukus jabuka savršeno se slaže sa slatkim, aromatičnim filom od oraha, dok šerbet daje sočnost i bogatstvo ukusa. Ovaj desert često se vezuje za porodična okupljanja i tradicionalne praznike, čineći ga neizostavnim delom balkanske kuhinje.
Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu tradicije!
Sastojci:
- 6 krupnijih kiselkastih jabuka
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g kristal šećera (za punjenje)
- 1 kašičica cimeta (po želji)
- 1 limun (sok i kora)
Za šerbet:
- 500 ml vode
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od pola limuna
Za dekoraciju:
- Slatka pavlaka ili šlag
- Mleveni orasi ili cela jezgra oraha
Priprema:
Priprema jabuka:
Oljuštite jabuke i pažljivo im izdubite sredinu pomoću kašičice ili specijalnog nožića, vodeći računa da ostanu cele. Kako jabuke ne bi potamnele, potopite ih odmah u vodu pomešanu sa sokom od jednog limuna.
Kuvanje jabuka:
U šerpi zagrejte vodu sa 300 g šećera, vanilin šećerom i sokom od pola limuna. Kada provri, pažljivo spustite jabuke i kuvajte ih 5-10 minuta dok ne omekšaju, ali da ne postanu previše mekane i da zadrže oblik. Izvadite ih pažljivo i ostavite da se ocede.
Priprema fila:
U činiji pomešajte mlevene orahe, šećer i cimet. Po želji, dodajte malo sirupa iz kuvanja jabuka da fil bude sočniji.
Punjenje jabuka:
Pažljivo napunite svaku jabuku pripremljenim filom. Rasporedite ih na tanjir ili u plitku posudu.
Prelivanje šerbetom:
Preostali šerbet prelijte preko punjenih jabuka i ostavite da se dobro ohlade, idealno u frižideru nekoliko sati.
Dekoracija:
Pre serviranja, tufahije ukrasite umućenim šlagom i pospite mlevenim orasima ili stavite po jednu jezgru oraha na vrh.
Saveti:
Umesto oraha, možete koristiti i bademe ili lešnike za drugačiji ukus.
Tufahije se najbolje služe dobro ohlađene, a ukus im je još bolji dan nakon pripreme kada upiju sav šerbet.
Ako želite zdraviju verziju, šećer možete zameniti medom ili zaslađivačem po izboru.
Bonus video:

POSNA TORTA BELI ANĐEO Raskošna poslastica koja budi sva čula, uzećete parče više
Neodoljiva i ukusna, za prave sladokusce.

POSNE VANILICE Sitni kolači kao osmišljeni za svečanu trpezu
Neodoljive i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.

POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni mađarski slatkiš u nepogrešivoj kombinaciji ukusa
Fenomenalan kolač za sve svečane prilike.

NEODOLJIVE TULUMBE Turski desert za sve svečane prilike, ukusa koji govori 1000 jezika
Sočne i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.

NEODOLJIVI ČOKOLADNI KUGLOF Sočni desert koji budi sva čula
Savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nesto slatko.
Komentari (0)