TRADICIONALNE TUFAHIJE Omiljen dezert naših baka, njihov ukus je prosto očaravajuć

Izvor: Ana Klikovac

16:07

Slatki kutak 0

Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu tradicije

tufahije
Shutterstock

Tufahije su tradicionalni desert poreklom iz Bosne i Hercegovine, ali su omiljene širom Balkana. Ove slatke, sočne jabuke punjene orasima i prelivene šerbetom često se služe na slavama, praznicima ili kao poseban desert nakon bogatog obroka. Lako se prave, a rezultat je prava poslastica koja osvaja na prvi zalogaj!

Tufahije spajaju jednostavne sastojke u savršenu harmoniju ukusa. Kiselkast ukus jabuka savršeno se slaže sa slatkim, aromatičnim filom od oraha, dok šerbet daje sočnost i bogatstvo ukusa. Ovaj desert često se vezuje za porodična okupljanja i tradicionalne praznike, čineći ga neizostavnim delom balkanske kuhinje.

Isprobajte ovaj recept i uživajte u ukusu tradicije!

Sastojci:

  • 6 krupnijih kiselkastih jabuka
     
  • 150 g mlevenih oraha
     
  • 100 g kristal šećera (za punjenje)
     
  • 1 kašičica cimeta (po želji)
     
  • 1 limun (sok i kora)

Za šerbet:

  • 500 ml vode
     
  • 300 g šećera
     
  • 1 vanilin šećer
     
  • sok od pola limuna

Za dekoraciju:

  • Slatka pavlaka ili šlag
     
  • Mleveni orasi ili cela jezgra oraha

Priprema:

Priprema jabuka:
Oljuštite jabuke i pažljivo im izdubite sredinu pomoću kašičice ili specijalnog nožića, vodeći računa da ostanu cele. Kako jabuke ne bi potamnele, potopite ih odmah u vodu pomešanu sa sokom od jednog limuna.

Kuvanje jabuka:
U šerpi zagrejte vodu sa 300 g šećera, vanilin šećerom i sokom od pola limuna. Kada provri, pažljivo spustite jabuke i kuvajte ih 5-10 minuta dok ne omekšaju, ali da ne postanu previše mekane i da zadrže oblik. Izvadite ih pažljivo i ostavite da se ocede.

Priprema fila:
U činiji pomešajte mlevene orahe, šećer i cimet. Po želji, dodajte malo sirupa iz kuvanja jabuka da fil bude sočniji.

Punjenje jabuka:
Pažljivo napunite svaku jabuku pripremljenim filom. Rasporedite ih na tanjir ili u plitku posudu.

Prelivanje šerbetom:
Preostali šerbet prelijte preko punjenih jabuka i ostavite da se dobro ohlade, idealno u frižideru nekoliko sati.

Dekoracija:
Pre serviranja, tufahije ukrasite umućenim šlagom i pospite mlevenim orasima ili stavite po jednu jezgru oraha na vrh.

Saveti:

Umesto oraha, možete koristiti i bademe ili lešnike za drugačiji ukus.
Tufahije se najbolje služe dobro ohlađene, a ukus im je još bolji dan nakon pripreme kada upiju sav šerbet.
Ako želite zdraviju verziju, šećer možete zameniti medom ili zaslađivačem po izboru.

 

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading