Jednostavna a preukusna BAKINA SLATKA ROLADA sa džemom od višanja
Kolač možete puniti marmeladom koju želite, ali mi predlažemo onu sa višnjom jer se savršeno slaže sa mekim biskvitom koji ga okružuje. Poslužite za doručak ili popodnevni čaj i uživajte u ovom divnom desertu.
Starinski rolat sa džemom od višanja
Sastojci:
puter za premazivanje
300 g glatkog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
6 kašika žutog šećera
150 g margarina
200 ml mleka
450 g džem od višanja
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pek papir isecite na veličinu 45 x 35 cm. Od brašna, praška za pecivo, šećera, margarina i mleka umesiti testo pa ga prebaciti na pobrašnjenu površinu i mesiti još par minuta. Razvucite ga u pravougaonik veličine 40 x 30 cm i pažljivo uz pomoć oklagije prebacite na papir za pečenje. Premazati marmeladom (biće je dosta) i uvijati sa jednog kraja papira prema unutra dok se ne razvalja celo testo. Umotajte papir za pečenje čvrsto oko rolata pa ga dalje umotajte u aluminijumsku foliju. Stavite u posudu za pečenje koja ima rešetku, jer rolat treba da bude na rešetki, a u donji deo se sipa vrela voda, ali voda ne sme da dodiruje foliju kojom je rolat umotan. (Ako nemate ovakvu posudu za pečenje sa metalnom rešetkom, rolnu možete staviti u kalup za hleb pa u veću posudu za pečenje u kojoj ćete zatim stavite vodu. Pecite u zagrejanoj rerni 1 sat i 10 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u rolnu ne izađe čista (ne sme biti testa, džemaće biti sigurna) Poslužite toplo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
FINO KREMASTO ZADOVOLJSTVO Rolat sa sirom i borovnicama je nešto najlepše što ćete probati
Pravićete ga za svaku posebnu priliku.
ROLAT SA KOROM OD BUNDEVE Jednostavan, a božanstven, svi traže dodatak!
Poslastica koja osvaja simpatije svih koji je probaju.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)