U SLAVU DOBRIH STARIH VREMENA Starinska lenja pita od jabuka, baš kakvu je pravila baka
Klasične poslastice uvek bude divna sećanja na detinjstvo i bakinu kuhinju.
Lenja pita s jabukama
Sastojci za testo:
300 g glatkog brašna
150 g putera sobne temperature
100 g šećera
2 kašike pavlake
1 jaje
1 kašika praška za pecivo
Sastojci za fil:
1 kg kiselih jabuka (5-6 komada)
sok od pola limuna
3 kašike smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
100 g badema, grubo iseckanih
Priprema:
Prosejati brašno na radnu površinu, dodati prašak za pecivo i šećer i napraviti udubljenje u sredini. U rupu od brašna dodajte puter, jaje i pavlaku. Zamesite testo, po potrebi dodati malo brašna. Od testa oblikujte loptu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje dva sata. Jabuke oljuptute i iseckati na veće komade. Iscedite vodu iz njih (zgnječite ih rukama) i poprskajte ih limunovim sokom. Jabuke dobro iscedite da ne pokvase donju koru testa.odajte šećer, cimet i grubo iseckane bademe.
Podmažite i pobrašnite kalup za pečenje dimenzija 20x30 cm. Odležalo testo izvadite i stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Prepolovite ga, a prvu polovinu prilagodite veličini kalupa. Stavite testo u kalup i ravnomerno ga izbušite viljuškom. Na testo staviti fil, malo ga pritisnuti da se kasnije ne odvaja. Drugu polovinu testa razvucite (isto kao i prvu), stavite na fil i ravnomerno izbušite viljuškom. Pecite kolač 35 minuta na 180 stepeni.
Topli kolač posuti šećerom u prahu. Poslužite ohlađeno.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
POSNA LENJA PITA S JABUKAMA Savršena je, nećete uopšte primetiti razliku!
Starinski kolač koji svi vole.
STARINSKA LENJA PITA, ALI JEFTINA! Bez mleka i jaja, a savršeno mekana!
Probajte posnu varijantu lenje pite, odlična je!
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)