U SLAVU DOBRIH STARIH VREMENA Starinska lenja pita od jabuka, baš kakvu je pravila baka

alo.rs/I. V.

18:00

Slatki kutak 0

Klasične poslastice uvek bude divna sećanja na detinjstvo i bakinu kuhinju.

kolač
Shutterstock

 


Lenja pita s jabukama 

Sastojci za testo:

300 g glatkog brašna

150 g putera sobne temperature

100 g šećera

2 kašike pavlake

1 jaje

1 kašika praška za pecivo

Sastojci za fil:

1 kg kiselih jabuka (5-6 komada)

sok od pola limuna

3 kašike smeđeg šećera

1 kašičica cimeta

100 g badema, grubo iseckanih

 

Priprema:

Prosejati brašno na radnu površinu, dodati prašak za pecivo i šećer i napraviti udubljenje u sredini. U rupu od brašna dodajte puter, jaje i pavlaku. Zamesite testo, po potrebi dodati malo brašna. Od testa oblikujte loptu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje dva sata. Jabuke oljuptute i iseckati na veće komade. Iscedite vodu iz njih (zgnječite ih rukama) i poprskajte ih limunovim sokom.  Jabuke dobro iscedite da ne pokvase donju koru testa.odajte šećer, cimet i grubo iseckane bademe.

Podmažite i pobrašnite kalup za pečenje dimenzija 20x30 cm. Odležalo testo izvadite i stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Prepolovite ga, a prvu polovinu prilagodite veličini kalupa. Stavite testo u kalup i ravnomerno ga izbušite viljuškom. Na testo staviti fil, malo ga pritisnuti da se kasnije ne odvaja. Drugu polovinu testa razvucite (isto kao i prvu), stavite na fil i ravnomerno izbušite viljuškom. Pecite kolač 35 minuta na 180 stepeni.

Topli kolač posuti šećerom u prahu. Poslužite ohlađeno.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

 

Komentari (0)

Loading