U SLAVU DOBRIH STARIH VREMENA Starinska lenja pita od jabuka, baš kakvu je pravila baka
Klasične poslastice uvek bude divna sećanja na detinjstvo i bakinu kuhinju.

Lenja pita s jabukama
Sastojci za testo:
300 g glatkog brašna
150 g putera sobne temperature
100 g šećera
2 kašike pavlake
1 jaje
1 kašika praška za pecivo
Sastojci za fil:
1 kg kiselih jabuka (5-6 komada)
sok od pola limuna
3 kašike smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
100 g badema, grubo iseckanih
Priprema:
Prosejati brašno na radnu površinu, dodati prašak za pecivo i šećer i napraviti udubljenje u sredini. U rupu od brašna dodajte puter, jaje i pavlaku. Zamesite testo, po potrebi dodati malo brašna. Od testa oblikujte loptu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje dva sata. Jabuke oljuptute i iseckati na veće komade. Iscedite vodu iz njih (zgnječite ih rukama) i poprskajte ih limunovim sokom. Jabuke dobro iscedite da ne pokvase donju koru testa.odajte šećer, cimet i grubo iseckane bademe.
Podmažite i pobrašnite kalup za pečenje dimenzija 20x30 cm. Odležalo testo izvadite i stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Prepolovite ga, a prvu polovinu prilagodite veličini kalupa. Stavite testo u kalup i ravnomerno ga izbušite viljuškom. Na testo staviti fil, malo ga pritisnuti da se kasnije ne odvaja. Drugu polovinu testa razvucite (isto kao i prvu), stavite na fil i ravnomerno izbušite viljuškom. Pecite kolač 35 minuta na 180 stepeni.
Topli kolač posuti šećerom u prahu. Poslužite ohlađeno.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

AROMATIČNI KAPKEJKSI Naprave se lako, a pojedu brzo pa se traži dodatak
Mirisni i slatki, osvojiće vas od prvog zalogaja.

PROLEĆNI KOLAČ SA MALINAMA I ČOKOLADOM Kremast i osvežavajući desert koji miriše na ljubav
Sladak i lagan, nema ko vam neće tražiti recept.

TORTA OD BATATA I CRNE ČOKOLADE Viralni recept koji je oduševio brojne domaćice
Fenomenalna poslastica jednostavne pripreme.

NEODOLJIVA ČOKOLADNA KREMPITA Kolač kakav do sada niste jeli, po receptu iz zaboravljene sveske
Kremasti kolač obožavaće cela porodica.

PROLEĆNA PITA SA JABUKAMA I MLEVENIM KEKSOM Starinska poslastica na moderan način, nema ko je ne voli
Slatka i osvežavajuća, a uspeva i početnicima.
Komentari (0)