STARINSKI RECEPT ZA ROLAT OD LIMUNA Božanstveni desert koji ćete pamtiti
Donosimo vam recept za poslasticu koju ćete svi obožavati
Sastojci za patišpanj:
- 4 jaja
- 80 grama šećera
- malo praška za pecivo
- 120 grama brašna
- so
Sastojci za fil:
- 1/2 kesice želatina
- 250 grama maskarpone sira
- sok i rendana kora limuna
- 40 grama šećera
- 120 ml pavlake
- šećer u prahu
- sok od limuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Čvrsto umutite belanca dodajući so i 40 grama šećera.
Žumanca penasto umutite sa preostalim šećerom.
Izmešati brašno i prašak za pecivo, pa sve dodajte umućenoj masi od jaja.
Dobro umućeno testo izručite na prethodno pripremljen kalup obložen masnim papirom.
Pecite 10 minuta.
Ispečen patišpanj izručite na krpu posutu šećerom i pažljivo skinite masni papir.
Pomoću krpe polako uvijte još topao rolat, te potopite želatinom.
Maskarpone izmešajte sa limunovim sokom, korom i šećerom.
Izmešajte želatin sa 3 kašike maskarponea i dodajte ostalom kremu.
Čvrsto umutite pavlaku i dodajte masi.
Rolat odvite, premažite pripremljenim kremom, ostavljajući pri tom slobodnu ivicu.
Ponovo urolajte nafilovan patišpanj i ostavite da se hladi oko 3 sata.
Pre serviranja, rolat pospite debelim slojem šećera u prahu i isecite ga na šnite jednake debljine.
Garnirajte kriškama tanko isečenog limuna.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja
DUŠU DALO UZ ROŠTILJ Prepečeni hleb sa belim lukom, aromatičan i hrskav
Toliko dobar da mu niko neće odoleti, a možete da ga servirate uz bilo koje meso
ČOKOLADNI SUFLE Rapsodija ukusa na francuski način, za prave ljubitelje slatkiša
Neodoljiv i mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
AMERIČKE PALAČINKE Pufnaste, sočne i meke, popravljaju dan u trenu
Fenomenalne, sočne i neodoljive.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
Komentari (0)