PROVERENI RECEPT ZA VRHUNSKI KOLAČ Čokoladna mađarica, čarobna poslastica, jednostavno neodoljiva

Slobodanka Ćorić

06:59

Slatki kutak 0

Mađarica je jedan od onih kolača bez kojeg ne možemo zamisliti razna slavlja, ma niti jednu svečanu priliku, ako ćemo iskreno

PROVERENI RECEPT ZA VRHUNSKI KOLAČ Čokoladna mađarica, čarobna poslastica, jednostavno neodoljiva
Shutterstock

Potrebno je:

Kore:

100 g masti
100 g šećera
jedno jaje
100 ml mleka
400 g glatkog brašna
4 kašike kakaa
pola kesice praška za peciva

Fil:
500 ml mleka
50 ml krem likera 
100 g tamne čokolade
1 kesica čokoladnog praška za puding
1 kašika skrobnog brašna
150 g šećera
200 g maslaca

Glazura:
150 g tamne čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Kore:
1. Izmiksati 100 g masti sa 100 g šećera, dodati jedno jaje i 100 ml mleka pa još malo izmiksati.
2. Pomešati 400 g glatkog brašna s 4 kašike kakaa i pola kesice praška za pecivo. Dodati u prethodnu smesu i umesiti testo.
3. Testo podeliti na 4 jednaka dela. Svaki deo razvaljati tanko na pek papiru na dimenzije cca 25×35 cm. Kore izbockati vilicom i peći u zagrijanoj rerni na 170 °C cca 6-7 minuta.
4. Pečene kore slagati jednu na drugu i pritisnuti limom za pečenje ili nečim sličnim da se izravnaju.

Fil:

1. Na laganu vatru staviti kuvati 400 ml mleka pomešanog s 50 ml krem likera. Ubaciti 100 g izlomljene tamne čokolade i mešati da se čokolada otopi.
2. U 100 ml mleka razmutiti 1 kesicu čokoladnog praška za puding, 1 kašiku skrobnog brašna i 150 g šećera. Sve umešati uzavrelo mleko s likerom i čokoladom i mešati dok se krema ne zgusne.
3. Maknuti s vatre i u vruće umešati 200 g maslaca. Kremu podeliti na 3 jednaka dela i odmah filati kore. Zadnja kora se ne premazuje.

Glazura:
1. Gotov kolac opteretiti nekom tacnom ili knjigom i staviti u frižider preko noći.
2. Sutradan preliti glazurom za koju ćete otopiti 150 g tamne čokolade s 3 kašike ulja.
3. Vratiti u frižider da se glazura stegne, a potom rezati na štangice.

Komentari (0)

Loading