PROVERENI RECEPT ZA VRHUNSKI KOLAČ Čokoladna mađarica, čarobna poslastica, jednostavno neodoljiva
Mađarica je jedan od onih kolača bez kojeg ne možemo zamisliti razna slavlja, ma niti jednu svečanu priliku, ako ćemo iskreno
Potrebno je:
Kore:
100 g masti
100 g šećera
jedno jaje
100 ml mleka
400 g glatkog brašna
4 kašike kakaa
pola kesice praška za peciva
Fil:
500 ml mleka
50 ml krem likera
100 g tamne čokolade
1 kesica čokoladnog praška za puding
1 kašika skrobnog brašna
150 g šećera
200 g maslaca
Glazura:
150 g tamne čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Kore:
1. Izmiksati 100 g masti sa 100 g šećera, dodati jedno jaje i 100 ml mleka pa još malo izmiksati.
2. Pomešati 400 g glatkog brašna s 4 kašike kakaa i pola kesice praška za pecivo. Dodati u prethodnu smesu i umesiti testo.
3. Testo podeliti na 4 jednaka dela. Svaki deo razvaljati tanko na pek papiru na dimenzije cca 25×35 cm. Kore izbockati vilicom i peći u zagrijanoj rerni na 170 °C cca 6-7 minuta.
4. Pečene kore slagati jednu na drugu i pritisnuti limom za pečenje ili nečim sličnim da se izravnaju.
Fil:
1. Na laganu vatru staviti kuvati 400 ml mleka pomešanog s 50 ml krem likera. Ubaciti 100 g izlomljene tamne čokolade i mešati da se čokolada otopi.
2. U 100 ml mleka razmutiti 1 kesicu čokoladnog praška za puding, 1 kašiku skrobnog brašna i 150 g šećera. Sve umešati uzavrelo mleko s likerom i čokoladom i mešati dok se krema ne zgusne.
3. Maknuti s vatre i u vruće umešati 200 g maslaca. Kremu podeliti na 3 jednaka dela i odmah filati kore. Zadnja kora se ne premazuje.
Glazura:
1. Gotov kolac opteretiti nekom tacnom ili knjigom i staviti u frižider preko noći.
2. Sutradan preliti glazurom za koju ćete otopiti 150 g tamne čokolade s 3 kašike ulja.
3. Vratiti u frižider da se glazura stegne, a potom rezati na štangice.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
Komentari (0)