DANAS JE SVETI ILIJA Glavni sastojak ovog kolača je namirnica koja se obavezno jede na današnji praznik

Ivana Vujnović

13:33

Slatki kutak 0

Danas se slavi Sveti Ilija Gromovnik a veruje se da se valja na ovaj praznik najesti meda. Ova nežna torta koja se topi u ustima je idealan slatkiš za danas.

Medovik torta
Shutterstock

 

Medovik torta

Sastojci:

Za korice:

100 g maslaca

2 kašičice sode bikarbone

200 g šećera

3 jajeta

130 g meda

600 g brašna

Za fil:

400 g kisele pavlake

500 ml slatke pavlake

130 g šećera u prahu

Za dekoraciju:

100 g mlevenih pečenih lešnika

mleveni višak pečenog testa od korica

Priprema:

Kiselu pavlaku izučite u cediljku obloženu gazom bi se ocedila oko tri sata uz povremeno pritiskanje.

U posudu ubacite kockice putera, sodu bikarbonu, šećer i med te umućena jaja. Otopite sve sastojke uz neprestano mešanje. U sredinu brašna napraviti udubljenje i sipati smesu s ringle. Umesite testo. Biće pomalo lepljivo, ali tako treba. Na pobrašnjenoj podlozi napravite valjak i podelite ga na 9 jednakih delova i oblikujte jufke. Pokrijte ih kesom i ostavite u frižideru 30 minuta.
Isecite devet listova papira. Na svakom isocrtajte krug dna kalupa veličine 24 cm. Prvi list pek-papira i staviti tako da iscrtana strana bude okrenuta ka radnoj podlozi. Prvu jufkicu staviti na sredinu iscrtanog kruga i polako razvijtetesto u koricu. Prilikom razvijanja testo razviti šire nego što treba oko 1 cm. Preko testa pritisnuti blago dno kalupa da bi se ocrtao krug. Nožem po konturama iscrtanog kruga iseći testo za koricu. Višak testa odvojiti od korice i ostaviti isto na pek-papiru. Papir, zajedno sa koricom i viškom testa prebacite u pleh i staviti da se peče TAČNO 4 minuta. 
Dok se korica peče vi razvijate drugu na isti način i postupak ponavljate sve dok se sve ne ispeku. Višak ispečenog testa s pek-papira skupite na jedno mesto, 
Za fil izručite umitite pensato slatku uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Zatim ubacite oceđenu kiselu pavlaku i čvrsto umutite krem. Dobićete oko 1 kg krema. Odvojte 200 g za dekoraciju, a ostatak podelile na 8 delova po 100 g.

Na sredinu tacne za tortu razmažite malo fila pa stavite prvu koricu da se ne bi pomerala. Filujte korice i ređajte jednu preko druge uz blag pritisak. Na kraju celu tortu premažite sa 200 g izvojenog krema.

Za dekoraciju sjedinite mleveni lešnik i izvojene parčiće viška pečene korice. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading