DANAS JE SVETI ILIJA Glavni sastojak ovog kolača je namirnica koja se obavezno jede na današnji praznik
Danas se slavi Sveti Ilija Gromovnik a veruje se da se valja na ovaj praznik najesti meda. Ova nežna torta koja se topi u ustima je idealan slatkiš za danas.
Medovik torta
Sastojci:
Za korice:
100 g maslaca
2 kašičice sode bikarbone
200 g šećera
3 jajeta
130 g meda
600 g brašna
Za fil:
400 g kisele pavlake
500 ml slatke pavlake
130 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
100 g mlevenih pečenih lešnika
mleveni višak pečenog testa od korica
Priprema:
Kiselu pavlaku izučite u cediljku obloženu gazom bi se ocedila oko tri sata uz povremeno pritiskanje.
U posudu ubacite kockice putera, sodu bikarbonu, šećer i med te umućena jaja. Otopite sve sastojke uz neprestano mešanje. U sredinu brašna napraviti udubljenje i sipati smesu s ringle. Umesite testo. Biće pomalo lepljivo, ali tako treba. Na pobrašnjenoj podlozi napravite valjak i podelite ga na 9 jednakih delova i oblikujte jufke. Pokrijte ih kesom i ostavite u frižideru 30 minuta.
Isecite devet listova papira. Na svakom isocrtajte krug dna kalupa veličine 24 cm. Prvi list pek-papira i staviti tako da iscrtana strana bude okrenuta ka radnoj podlozi. Prvu jufkicu staviti na sredinu iscrtanog kruga i polako razvijtetesto u koricu. Prilikom razvijanja testo razviti šire nego što treba oko 1 cm. Preko testa pritisnuti blago dno kalupa da bi se ocrtao krug. Nožem po konturama iscrtanog kruga iseći testo za koricu. Višak testa odvojiti od korice i ostaviti isto na pek-papiru. Papir, zajedno sa koricom i viškom testa prebacite u pleh i staviti da se peče TAČNO 4 minuta.
Dok se korica peče vi razvijate drugu na isti način i postupak ponavljate sve dok se sve ne ispeku. Višak ispečenog testa s pek-papira skupite na jedno mesto,
Za fil izručite umitite pensato slatku uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Zatim ubacite oceđenu kiselu pavlaku i čvrsto umutite krem. Dobićete oko 1 kg krema. Odvojte 200 g za dekoraciju, a ostatak podelile na 8 delova po 100 g.
Na sredinu tacne za tortu razmažite malo fila pa stavite prvu koricu da se ne bi pomerala. Filujte korice i ređajte jednu preko druge uz blag pritisak. Na kraju celu tortu premažite sa 200 g izvojenog krema.
Za dekoraciju sjedinite mleveni lešnik i izvojene parčiće viška pečene korice.
Možda vas zanima:
MEDOVIK TORTA Napravite slatki ruski specijalitet po receptu kulinarske blogerke Nataše Stević
Medovik tortu obožavaju svi koji su je probali. Zato je pravi izbor za svečanu trpezu, posebno ako imate goste i želite da ih impresionirate.
ČUVENA RUSKA POSLASTICA Medovik torta, nezaboravan kremasti ukus
Za pripremu ove torte potrebno je dosta vremena i planiranja, ali zato vredi svake utrošene sekunde rada
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)