ČUVENA RUSKA POSLASTICA Medovik torta, nezaboravan kremasti ukus

torta.rs

01:54

Slatki kutak 0

Za pripremu ove torte potrebno je dosta vremena i planiranja, ali zato vredi svake utrošene sekunde rada

medena torta
Shutterstock

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 200 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 najmanja kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike meda (što jači i kvalitetniji)
  • pola kašičice cimeta
  • 600 - 650 g glatkog brašna

Fil:

  • 950 g kisele pavlake 20% m.m. (ili 200 g milerama+ 750 g kisele pavlake)
  • 80 g šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica arome vanile

Priprema:

Mikserom umutiti jaja i šećer, dodati sve ostale sastojke sem brašna.
Staviti na nižu temperaturu, da se sve lepo rastopi.  Kad soda počne da peni skinite sa ringle. Dok je toplo umešati brašno, lepo sjediniti. Brašno postepeno dodavati dok ne dobijete fino, glatko testo.
Testo podeliti na 10 delova, izmerite na vagici tako da bude jednako.
Rasklagijati između 2 pek papira, otprilike kore prečnika 18 cm, mogu biti i do 22 cm.
Rernu zagrejati na 180°C.
Korice peći na prevrnutom plehu, 5 do 7 minuta, dok ne dobiju finu svetlo braon boju.
Kada se kore ohlade filovati ih.

Fil pripremate tako što umutite slatku pavlaku, ne previše čvrsto, posebno izmešate kiselu pavlaku, šećer i vanilu, a zatim sve lepo sjedinite.
Na svaku koru ide 2,3 kašike fila.
Poslednju koricu izmrvite i obložite tortu sa svih strana. Odložiti na hlađenje.
Praviti je dan ranije, lepša je kada odstoji neko vreme.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading