MEDOVIK TORTA Napravite slatki ruski specijalitet po receptu kulinarske blogerke Nataše Stević

V. Vukadinović

11:00

U sosu sa 0

Medovik tortu obožavaju svi koji su je probali. Zato je pravi izbor za svečanu trpezu, posebno ako imate goste i želite da ih impresionirate.

MEDOVIK TORTA Napravite slatki ruski specijalitet po receptu kulinarske blogerke Nataše Stević
privatna arhiva/nataša stević

Potrebno je da odvojite malo više vremena za pripremu, ali nećete zažaliti, jer ukus i izgled vrede uloženog truda. Dobićete savršenu poslasticu. Kod pripreme ovog recepta je najvažnije da se kore lepo naprave, da budu sve iste veličine i debljine. Kako to da uradite, otkrila nam je Nataša Stević iz Petrovca na Mlavi koja živi u Švajcarskoj. Ona je atorka Instagram stranice Nacina kuhinja (nacina_kuhinja) na kome sa više od 24.000 vernih pratilaca deli svoje recepte za slatke i slane đakonije.

Da li je bolje koristiti oštro ili meko brašno za kore?

- Korice za ovu tortu sam pravila više puta sa obe vrste brašna i uverila sam se da su najbolje sa oštrim brašnom.

Može li brašno odjednom da se stavi u smesu sa jajima?

- Najbolje je da se dodaje malo po malo brašna, dok se ne dobije glatko i meko testo. Neko brašno upija više tečnost, a neko manje. Zato je moguće da se ne utroši sva navedena količina brašna iz recepta.

MEDOVIK TORTA Napravite slatki ruski specijalitet po receptu kulinarske blogerke Nataše Stević privatna arhiva/nataša stević
 

Da li testo treba da se umuti mikserom da ne bi imalo grudvice?

- Možete testo da mutite mikserom, ali ne morate. Ja koristim metlicu za mućenje.

Kakvo testo treba da bude kad se umesi?

- Testo treba da bude meko i malo lepljivo.

Da li se odmah prave kore?

- Ostavite testo malo da se prohladi i dok je još mlako pravite kore. Tako će vam biti lakše da razvučete testo na željenu debljinu nego kada se skroz ohladi.

Kako da kore budu sve iste veličine?

- Lopticu od testa razvucite oklagijom na pek papiru, obručem za torte prečnika 18 cm isecite koru, a višak testa sklonite sa strane. Tako uradite sa svakom korom i biće iste veličine. Od ovih ostataka testa ćete napraviti 11. koru.

Koje debljine treba da budu kore kada se razvuku?

- Kore treba da budu tanke kada se razvuku. Najbolje je da, kada smesu podelite, izmerite svaku lopticu da budu iste težine. Tako će i debljina svih kora biti ista.

Da li ih smemo posipati brašnom prilikom razvlačenja?

- Na pek papir obavezno pospite malo brašna, pa onda razvlačite kore.

Kako da tako tanke kore prebacimo u pleh, a da ne puknu?

- Razvučenu koru zajedno sa pek papirom prebacite i spustite u pleh. Tako neće pucati.

Da li u plehu mogu da se peku po dve kore u isto vreme da bi bilo brže, jedna pored druge?

- Ja to nikada ne radim, već pečem jednu po jednu koru. Korice se ne peku dugo, tako da dok se jedna kora peče, imate dovoljno vremena da razvučete drugu.

MEDOVIK TORTA Napravite slatki ruski specijalitet po receptu kulinarske blogerke Nataše Stević privatna arhiva/nataša stević
 

Da li kore treba da se pokriju krpom dok se hlade?

- Kore ne pokrivam krpom, već ih ostavim otkrivene da se ohlade.

Da li fil treba da se podeli na 10 delova da bi bio jednako raspoređen preko svake kore?

- Fil je najbolje odmah podeliti na onoliko delova koliko ima korica, da bi se na svakoj rasporedila ista količina fila.

Koliko torta treba da odstoji u frižideru pre služenja?

- Tortu napraviti bar jedan dan pre nego što planirate da je poslužite. Toliko treba da odstoji u frižideru pre služenja. Ja je napravim čak 2-3 dana ranije, jer mi bude lepša kada toliko odstoji.

Da li kore mogu da se pripreme unapred?

- Korice se mogu napraviti nekoliko dana ranije. Samo treba da ih uvijete u foliju ili odložite u kutiju da ostanu meke.

RECEPT: Medovik torta

Sastojci:

Za kore:

600 g brašna

125 g putera

150 g šećera

3 jajeta

3 kašike meda

1 kašičica sode bikarbone

1 vanilin šećer

Za fil:

800 ml kisele pavlake

250 g maskarpone sira

250 g slatke pavlake

100 g šećera u prahu

Priprema:

Šećer, puter, med i vanilin šećer stavite u šerpicu i mešajte na šporetu dok se sve ne otopi. Dodajte sodu bikarbonu, promešajte i čim zapeni skinite sa ringle. Dodajte jedno po jedno jaje i žicom za mućenje sjedinite sa toplom smesom. Dodajte u brašno i zamesite testo. Kada se testo malo prohladi, podelite ga na 10 delova. Svaki deo rasklagijajte između 2 pek papira da bude tanko i secite koru obručem prečnika 18 cm (ili 20 cm). Višak testa od svakog dela sjedinite u jednu kuglicu i napravite 11. koru. Kada tu koru ispečete sameljite je u secku. Kore pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 5 minuta.

Za fil, kiselu pavlaku, maskarpone i šećer u prahu sjedinite u glatku smesu, dodajte umućenu slatku pavlaku i sjedinite. Na tacnu slažite i filujte jednu po jednu koru. Ostavite malo fila za kraj da premažete celu tortu. Odozgo pospite samlevenom 11. korom. Ostavite u frižideru preko noći da se stegne.

Savet: Torta je lepša kada malo odstoji, pa je napravite 2-3 dana pre služenja.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading